Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Εμβόλιο Covid-19: Η Pfizer τετραπλασιάζει την τιμή στις ΗΠΑ

Η αμερικανική Pfizer σχεδιάζει να τετραπλασιάσει την τιμή του εμβολίου της για την Covid-19 στα 110 με 130 δολάρια ανά δόση για την αγορά των ΗΠΑ, όπου σύντομα τελειώνει το τρέχον κυβερνητικό πρόγραμμα προμήθειας.

Το σχέδιο αποκάλυψε η Άντζελα Λούκιν, πρόεδρος της Pfizer ΗΠΑ, η οποία πάντως πρόσθεσε πως αναμένει ότι το εμβόλιο θα συνεχίσει να χορηγείται δωρεάν σε όσους έχουν δημόσια ή ιδιωτική ασφάλεια.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση πληρώνει σήμερα γύρω στα 30 δολάρια ανά δόση. Η τιμή του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει γνωστοποιηθεί επίσημα, σύμφωνα όμως με έγγραφο που διέρρευσε τον Απρίλιο του 2021 ήταν τότε 15,5 ευρώ με προοπτική αύξησης.

Αντιστάθμισμα για την μείωση της ζήτησης

Την Πέμπτη, το Reuters είχε αναφέρει ότι η Ουόλ Στριτ περίμενε αυξήσεις τιμών στα εμβόλια Covid-19 λόγω της πεσμένης ζήτησης, η οποία οδηγεί σε ανόδους τιμών προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι των παρασκευαστών για το 2023 και μετά.

«Πιστεύουμε ότι η τιμή του εμβολίου Covid-19 στις ΗΠΑ ανακλά τη συνολική αποτελεσματικότητά του έναντι του κόστους και διασφαλίζει ότι η τιμή δεν θα είναι εμπόδιο για την πρόσβαση των ασθενών» δήλωσε η Λούκιν.

Δεν εξήγησε όμως πώς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση οι ανασφάλιστοι Αμερικανοί, που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Η Pfizer εκτιμά ότι η αγορά για τα εμβόλια Covid-19 θα έχει περίπου το μέγεθος της αγοράς αντιγριπικών εμβολίων όσον αφορά τους ενήλικες, αναγνωρίζει όμως ότι η παιδιατρική αγορά θα χρειαστεί περισσότερο καιρό να αναπτυχθεί, δεδομένης της χαμηλής μέχρι σήμερα ζήτησης.

Διαβάστε επίσης:  Ταυτόχρονο ετήσιο εμβολιασμό για Covid-19 και γρίπη σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Χαμηλή είναι φέτος η ζήτηση και από ενήλικες στις ΗΠΑ, τόσο όσον αφορά τις αναμνηστικές δόσεις της Όμικρον όσο και την αρχική βερσιόν του εμβολίου.

Η Λούκιν δήλωσε ότι δεν αναμένει να μεταφερθεί η προμήθεια των εμβολίων στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ πριν από το πρώτο τρίμηνο «το νωρίτερο».

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει το Reuters, θα εξαρτηθεί από την εξάντληση του αποθέματος που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση.

πηγη: in.gr