Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Επερώτηση Πετράκου και Δρούγκα για ελαιόλαδο και μείωση ενεργειακού κόστους

Επερώτηση για το ελαιόλαδο και τη μείωση του ενεργειακού κόστους κατέθεσαν  οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγγας ζητώντας από το ΠεΣΥΠ δράσεις που θα προβάλουν, θα προωθήσουν το προϊόν και παράλληλα θα στηρίξουν τους παραγωγούς των νομών της Πελοποννήσου.

 

Θα κάνει κάτι η Περιφέρεια για: α) τη μείωση του ενεργειακού κόστους και β) τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων μας;

Κ. Πρόεδρε κ. Περιφερειάρχη,

Είναι γνωστό ότι δύο σημαντικές και αναγκαίες προϋποθέσεις για μια εθνική ή τοπική στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα αποτελούν α) η μείωση του ενεργειακού κόστους και β) η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου.

1) Ανάγκη προβολής και προώθησης του ελαιολάδου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, λόγω των υψηλής αξίας και ποιότητας αγροτικών της προϊόντων. Όμως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και οι ελιές Καλαμάτας είναι από τα κορυφαία της προϊόντα. Επιπλέον η Πελοπόννησος έχει το προνόμιο να έχει την πόλη που είναι η εμβληματική «πρωτεύουσα» της Ελλάδας στη μεσογειακή διατροφή, την ΚΟΡΩΝΗ.

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην αξιοποίηση αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Δυστυχώς έχουν γίνει  πολύ λίγα πράγματα, ενώ βλέπουμε η Περιφέρεια Κρήτης να αξιοποιεί την ευκαιρία που παρουσιάζεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης της τιμής των σπορελαίων για να προωθήσει στην εστίαση και στον τουρισμό τη χρησιμοποίηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου της.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της ιστοσελίδας agrotypos.gr το οποίο αναδημοσίευσε και η εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας και το οποίο αναφέρει τα εξής:

«ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ. Καμπάνια στην εστίαση για χρήση ελαιολάδου Τη χρησιμοποίηση ελληνικού ελαιολάδου στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης έχει στόχο ενημερωτική καμπάνια που θα κάνει η Περιφέρεια Κρήτης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την agrotypos.gr: “Η Περιφέρεια Κρήτης με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη σε συνεργασία με φορείς του νησιού, πανεπιστημιακά ιδρύματα, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, ετοιμάζει μια στοχευμένη ενημερωτική καμπάνια για την ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας του κρητικού ελαιολάδου και την αντικατάσταση της χρήσης των σπορελαίων, ηλιελαίου που γίνεται μέχρι σήμερα σε πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταβέρνες και που οι τιμές τους έχουν «εκτοξευτεί» και φτάνουν ή είναι μεγαλύτερες από αυτές του παρθένου παραδοσιακού κρητικού ελαιολάδου. Αυτό αποφασίστηκε σε μια πρώτη συνάντηση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη με τη συμμετοχή του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη, του περιφερειακού συμβούλου – προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρου Τζεδάκη, του προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Αναστασίου Παπαδάκη και των ερευνητών – επιστημόνων Απόστολου Σπύρου αν. καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Γιώργου Φραγκιαδάκη αν. καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Φραγκιαδάκης προϊστάμενος Τομέα Υγιεινής Διατροφής & Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου: «Θα υπάρξει μία ενημερωτική καμπάνια προς την εστίαση και τη φιλοξενία με στόχο την αύξηση της χρήσης του ελαιολάδου. Η σχέση θρεπτικής αξίας και τιμής ήταν πάντα η καλύτερη για το ελαιόλαδο. Τώρα είναι ευκαιρία για μια αύξηση της χρήσης του λόγω της υψηλής τιμής που υπάρχει στο ηλιέλαιο». Η καμπάνια, όπως αναφέρθηκε, θα ξεκινήσει άμεσα για την προβολή και διάθεση του κρητικού ελαιολάδου με σκοπό την ορθή και ευρεία χρήση του, ειδικά στις ξενοδοχειακές μονάδες και στους χώρους εστίασης αρχής γενομένης από τη φετινή τουριστική σεζόν. Όπως διαβεβαίωσαν οι επιστήμονες στη συνάντηση, το κρητικό ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο σε διατροφική αξία και υψηλή ανθεκτικότητα στην κρητική και δημιουργική κουζίνα και ότι τώρα ήρθε η ώρα, είναι η κατάλληλη εποχή να γίνει πράξη και να αναδειχθεί περαιτέρω η διατροφική αξία του παραδοσιακού μας ελαιολάδου, που είναι μέρος της κρητικής φιλοξενίας”».

Σας ρωτάμε λοιπόν, κ. Περιφερειάρχη,

Θα πάρετε αντίστοιχες πρωτοβουλίες όπως έκανε η Περιφέρεια Κρήτης, με δεδομένο μάλιστα ότι εμείς ως Πελοπόννησος που έχουμε τη μεγαλύτερη παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα, αλλά και την Κορώνη ως πρέσβειρα της Μεσογειακής Διατροφής;

2) Μείωση ενεργειακού κόστους

Πάρα πολλές φορές έχουμε τονίσει για την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους, καθότι το ενεργειακό κόστος είναι μεγάλος βραχνάς για τους αγρότες. Δυστυχώς όμως στις προτάσεις μας για διεκδικήσεις προς την κυβέρνηση ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος δεν έχετε κάνει τίποτα μέχρι τώρα. Αρνείστε ακόμη και ελάχιστα πράγματα που σας έχουμε ζητήσει να κάνετε όπως να καλύψει η Περιφέρεια το παλαιό χρέος του ΤΟΕΒ Φιλιατρών ύψος 42.000 ευρώ!!!

Επίσης σας έχουμε προτείνει να διεκδικήσετε να γίνουν δημόσια έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (μικρές ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά) στους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες. Ούτε σε αυτό έχετε κάνει κάτι.

Αντίθετα βλέπουμε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίπλα μας να μπαίνει σε πρόγραμμα για την κατασκευή ενός μεγάλου δημόσιου έργου ΑΠΕ και παράλληλα συνεργαζόμενη με όλους τους αγροτικούς φορείς και τα διοικητικά συμβούλια των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ συμμετέχει στην κατασκευή 7 ενεργειακών κοινοτήτων ώστε οι αγρότες να έχουν πολύ φτηνό ρεύμα για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:

«Πραγματικότητα και οι επτά ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας!

Με την υπογραφή των καταστατικών από τους εκπροσώπους των Δήμων και άλλων νομικών προσώπων σήμερα Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 (μετά και τις αντίστοιχες υπογραφές από εκπροσώπους των αγροτικών οργανισμών την περασμένη εβδομάδα) πραγματικότητα αποτελούν πλέον και οι 7 ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας που διαμορφώνουν τη μεγάλη «ενεργειακή συμμαχία», η οποία αποσκοπεί να απεγκλωβίσει τους αγρότες και την αυτοδιοίκηση από το δυσβάσταχτο ενεργειακό βάρος που υφίστανται σήμερα.

Συγκεκριμένα, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Πάτρα, παραβρέθηκαν σήμερα Δήμαρχοι και εκπρόσωποι αυτών, που απαρτίζουν τις τέσσερις από τις επτά ενεργειακές κοινότητες, προκειμένου να υπογράψουν τα σχετικά καταστατικά ίδρυσης και λειτουργίας των υπό σύσταση φορέων.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Αυτοδιοίκηση που πρωτοστατεί σε μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Περισσότεροι από 60 φορείς καταφέραμε να συνεργαστούμε, να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον και σε σύντομο χρονικό διάστημα να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες που μας οδηγούν σε μια ενεργειακή συμμαχία, από την οποία θα προκύψουν οφέλη απευθείας για την κοινωνία» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης,εξηγώντας ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από την ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθούν ενεργειακά οι αγρότες και να ξεφύγουν από την ενεργειακή φτώχεια, εξελίχθηκε σε μία ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μειώσει τα ενεργειακά βάρη και να εξοικονομήσει πόρους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία, που παράλληλα συνιστά και ένα μεγάλο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα «πράσινο έργο», ενδεχομένως έχει ακόμα πολλές πτυχές και ωφέλειες που θα ανιχνευθούν στην πορεία.

«Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Κάθε άλλο… Είναι όμως μια δημιουργική κίνηση των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης που αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, δημιουργώντας μια τεράστια πολιτική παρακαταθήκη από την οποία ωφελημένη θα βγει η κοινωνία» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης κι ευχαρίστησε θερμά τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους τους για τη συνεργασία.

Στην υπογραφή των καταστατικών συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο οποίος, αφού ανέλυσε το περιχεόμενο των καταστατικών, επεσήμανε πως: «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που δικαιώνει απόλυτα την στόχευση της πολιτική της Περιφερειακής Αρχής, για μία Δυτική Ελλάδα που θα μπει στην πρωτοπορία της πράσινης εποχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Οι τέσσερις ενεργειακές κοινότητες και τα ιδρυτικά τους μέλη είναι τα εξής:

  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ1: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Αιγιαλείας, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ΔΕΥΑ Αιγιάλειας και ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ2: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Ερυμάνθου, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ΔΕΥΑ Δυμαίων Δυτικής Αχαΐας και Δήμος Πηνειού
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ3: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Ανδραβίδας, Δήμος Αμφιλοχίας και Δήμος Θέρμου
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ4: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, Πνευματικό Κοινωνικό και Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Σχολική Επιτροπή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Δήμος Ξηρομέρου, Πολιτισμός Περιβάλλον Αθλητισμός Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια Δήμου Ξηρομέρου, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ξηρομέρου, Σχολική Επιτροπή Σχολείων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξηρομέρου, Σχολική Επιτροπή Σχολείων Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξηρομέρου, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου και Δήμος Αγρινίου.

Υπενθυμίζει ότι της σημερινής διαδικασίας είχε προηγηθεί αντίστοιχη με 26 ΤΟΕΒ και 2 ΓΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας που συνυπέγραψαν τα καταστατικά για τις τρεις πρώτες ενεργειακές κοινότητας.

Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία επτά ενεργειακών κοινοτήτων από τις οποίες θα επηρεαστούν θετικά πάνω από 300.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας σε 11 διαφορετικούς δήμους, εκ των οποίων οι 140.000 περίπου είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Οι επτά ενεργειακές κοινότητες θα αποτελούν τους εταίρους του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο κτήμα Pilot Polder της περιοχής του Μεσολογγίου, έκτασης 1.300 στρεμμάτων και το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με την ολοκλήρωση της υπογραφής των καταστατικών πρόκειται να κατατεθεί στην ΡΑΕ αίτημα δανειοδότησης για το Πάρκο και να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του έργου, μέρος της οποίας θα καλυφθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της επόμενης προγραμματικής περιόδου, καθώς εντάσσεται στους επιλέξιμους στόχους του νέου ΕΣΠΑ».

Σας ρωτάμε λοιπόν, κ. Περιφερειάρχη,

Έχετε σκοπό επιτέλους να κάνετε ό,τι κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τους αγρότες των 5 νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου;

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγγας