Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Επιχείρηση καταγραφής κοινοχρήστων χώρων από το ΥΠΕΝ

Οδηγίες προς τους δήμους εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να προχωρήσουν στη σύνταξη Επιχειρησιακών Σχεδίων για την εξασφάλιση  Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων (ΕΣΕΚΚ). Στόχος είναι να κοπεί ο γόρδιος δεσμός των απαλλοτριώσεων και να προχωρήσει η ολοκλήρωση της εφαρμογής των σχεδίων πόλεως, με την απόκτηση των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.

Καταρχάς στα ΕΣΕΚΚ θα καταγραφεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η υπάρχουσα κατάσταση για τους  χώρους για τους οποίους δεν έχει συντελεστεί απαλλοτρίωση. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ζήτημα των απαλλοτριώσεων αποτελεί ένα μεγάλο «αγκάθι» στη σχέση μεταξύ πολιτών και δήμων για υποθέσεις δέσμευσης ιδιοκτησίας οι οποίες σέρνονται στους δικαστικούς διαδρόμους για δεκαετίες.

Αχαρτογράφητη γη

Αυτή τη στιγμή, ουδείς γνωρίζει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Έως σήμερα στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για τη σύνταξη των Επιχειρησιακών Σχεδίων έχουν ενταχθεί μόλις 150 δήμοι από τους 332 δήμους της χώρας, παρότι η πρόσκληση άνοιξε τον Ιούλιο του 2021, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων την 30η Σεπτεμβρίου 2022.

Στην εγκύκλιο του υπουργείο, δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν υποβάλλει οι δημοτικές αρχές. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι όλοι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που προβλέπονται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ενός Δήμου καταγράφονται στο ΕΣΕΚΚ, είτε έχουν αποκτηθεί από τον Δήμο είτε η απαλλοτρίωση τους δεν έχει συντελεστεί για οποιονδήποτε λόγο. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι στους χώρους που καταγράφονται δεν περιλαμβάνονται δρόμοι, εκτός αν αυτοί βρίσκονται πέριξ ή περιβάλλουν και έχουν συνέχεια προς άλλους κοινόχρηστους ή κοινωφελείς χώρους, οι οποίοι καταγράφονται. Επίσης καταγράφονται αυτοτελείς οδοί όταν το πλάτος τους είναι μεγαλύτερο των 30 μέτρα.

Επιπλέον, πρέπει να καταγραφούν και οι χώροι για τους οποίους αρμόδιος για την απαλλοτρίωση δεν είναι ο δήμος, αλλά άλλος φορέας. Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις ο δήμος θα μπορεί να γίνει φορέας απαλλοτρίωσης. Στο ΕΣΕΚΚ δεν καταγράφονται χώροι που βρίσκονται σε ρυμοτομικά σχέδια Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ), σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και χώροι που προβλέπονται από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) ή τα ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγη tovima.gr