Τρίτη απόπειρα, τρίτη αποτυχία. Οι μεθοδεύσεις αποκλεισμού της υποψηφιότητας του Θ. Λουλούδη για την προεδρία του Επιμελητηρίου Αχαΐας για μία ακόμα φορά έπεσαν με πάταγο στο κενό. Κανένα σοβαρό μέλος της Επιμελητηριακής κοινότητας δεν συμμερίζεται την απέλπιδα και λυσσαλέα προσπάθεια μιας παρέας να παραμείνουν «γαντζωμένοι» στις καρέκλες και να αποκλείσουν από τα χιλιάδες μέλη των Επιμελητηρίων τη δυνατότητα να επιλέγουν την ηγεσία τους δημοκρατικά.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της 11μελούς διοικητικής επιτροπής της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, τελικά, δεν συζητήθηκε καν, πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία στην πράξη θα απέκλειε από τις εκλογές του 2024 έναν και μόνο γνωστό υποψήφιο πρόεδρο από όλη τη χώρα, τον Θόδωρο Λουλούδη.
Όπως ήδη έχουμε γράψει, σε προηγούμενη ανάλογη αποτυχημένη απόπειρα, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γ. Μασούτης είχε δηλώσει δημόσια πως η εν λόγω πρόταση εισερχόταν κατόπιν ενδιαφέροντος του Πλ. Μαρλαφέκα.
Σε αυτή την κατάληξη πιθανόν έπαιξε ρόλο και το πολύ σπάνιο για τα Επιμελητηριακά χρονικά γεγονός, ότι νωρίτερα χθες το πρωί, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς έστειλε επιστολή στη διοικητική επιτροπή της ΚΕΕΕ, αλλά και στο σύνολο των Επιμελητηρίων της χώρας, όπου εξέφραζε με επιχειρήματα τις αντιρρήσεις του σχετικά με τον χρόνο, αλλά και το περιεχόμενο της όλης απόπειρας.
Πρόκειται για σαφή στάση έναντι του θέματος, αφού εντός των μελών της επιτροπής που αποχώρησαν ήταν και ο ίδιος ο κ. Βουτσινάς.
Στην επιστολή αυτή (η οποία είναι στη διάθεσή μας) παρουσιάζεται το ιστορικό της υπόθεσης, οι δύο πρώτες αποτυχημένες απόπειρες, αλλά και ο προβληματισμός του για τον χρόνο που έγινε η πρόταση λίγους μήνες πριν τις επιμελητηριακές εκλογές, γεγονός που πλήττει το κύρος της διαδικασίας. Εκτιμά ότι η πρόταση νομοθετικής ρύθμισης ευνοεί «από τη μία πλευρά συγκεκριμένο πρόεδρο Επιμελητηρίου και από την άλλη ζημιώνει άλλους ανθρώπους, στερώντας τους το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι». Παράλληλα, τονίζει ότι εφόσον γινόταν δεκτή θα είχε ως αποτέλεσμα να «υπονομεύσει την ασφάλεια, τη σοβαρότητα και την εμπιστοσύνη του ρόλου που εκπροσωπούν οι πρόεδροι και συνακόλουθα να απαξιώνεται ο επιμελητηριακός θεσμός».
Η επιστολή Βουτσινά έχει ένα καυστικό υστερόγραφο γεμάτο νόημα, που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θα πρέπει να τιμούμε τις θέσεις που κατέχουμε στη Διοικητική Επιτροπή και εν γένει στους δημόσιους θεσμούς και να μην τους σφετεριζόμαστε και χρησιμοποιούμε για ιδιοτελή κίνητρα, δίχως να υπολογίζουμε το κόστος που πιθανόν να έχει σε άλλους ανθρώπους-επιχειρηματίες. Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δείχνουμε σε πράξεις και ενέργειες που διαμορφώνουν εξελίξεις, όταν μεταξύ προέδρων τυγχάνει να υπάρχουν υφιστάμενες εμπορικές συναλλαγές».
πηγη pelop.gr