Σύμφωνα με την Επίτροπο, το συνολικό ποσοστό ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης ανέρχεται στο 70% και έχουν συσταθεί 47 κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα, από τα 92 που είναι προγραμματισμένα, αντικαθιστώντας τα παλαιά υποθηκοφυλακεία.
Σημαντική χαρακτήρισε την πρόοδο του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί πλήρως το 2023, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη.
Η κ. Φερέιρα επισήμανε μάλιστα ότι το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» για την περίοδο 2014-2020 συγχρηματοδοτεί το Εθνικό Κτηματολόγιο με συνεισφορά της ΕΕ ύψους 83,7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η πρόσληψη προσωπικού και οι εσωτερικές οργανωτικές ρυθμίσεις αποτελούν αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.
Η Επίτροπος απάντησε σε νέα ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, η οποία επισήμανε προς την Κομισιόν την ανάγκη να καταστούν τα κτηματολογικά γραφεία της Θεσσαλονίκης πιο λειτουργικά για τους πολίτες παρέχοντας αναβαθμισμένες και γρήγορες υπηρεσίες. Στην ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι είναι προβληματική η λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, καθώς παρατηρείται πολύωρη ταλαιπωρία των πολιτών, λόγω του μειωμένου προσωπικού και ωραρίου. Η ευρωβουλευτής σημειώνει ότι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των κτηματολογικών γραφείων της Θεσσαλονίκης επείγουν, την ώρα που το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εν εξελίξει έργα στην Ελλάδα, ζητώντας να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι.
«Η σύσταση ενός σύγχρονου κτηματολογίου αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η πρόοδός του παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας» απάντησε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα. Αναφορικά με τα προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, η Επίτροπος τόνισε ότι «η εφαρμογή του κτηματολογίου έχει στηριχθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού 2014-2020, από μία σύμβαση παροχής τεχνικής βοήθειας με την Παγκόσμια Τράπεζα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, μέσω του προγράμματος στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πιο πρόσφατα, από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που στηρίζει την ψηφιοποίηση των καταχωρήσεων και των πράξεων εμπραγμάτων δικαιωμάτων».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
Θέμα: Προβληματική λειτουργία κτηματολογικών γραφείων Θεσσαλονίκης
Ιδιαίτερα προβληματική έχει καταστεί από την έναρξη της πανδημίας η εξυπηρέτηση πολιτών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων στα κτηματολογικά γραφεία της Θεσσαλονίκης και της Νεάπολης, όπου, λόγω του μειωμένου προσωπικού και ωραρίου, εκατοντάδες συνωστίζονται στα συγκεκριμένα γραφεία από τα ξημερώματα προκειμένου να πάρουν σειρά για να καταθέσουν αιτήσεις καταχώρισης μεταβιβάσεων και άλλων πράξεων.
Από αυτές καταφέρνουν ελάχιστες να καταχωρηθούν εντός της ημέρας, γεγονός που σημαίνει εκ νέου μετάβαση και αναμονή των πολιτών στις ίδιες ουρές τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα την επίταση της ταλαιπωρίας τους και την ανασφάλεια των συναλλαγών.
Δεδομένου ότι, βάσει της απάντησης της επιτρόπου Μ. Γκάμπριελ σε σχετική ερώτησή μου με αριθμό E-000461/2021 για το συγκεκριμένο ζήτημα, «κατά την περίοδο 2014-2019, για έργα του προγράμματος «Ορίζων 2020″ που χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ με σκοπό τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, οι συμμετέχοντες από τη Θεσσαλονίκη έλαβαν 8 εκατ. ευρώ», ενώ «το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» συγχρηματοδοτεί το Εθνικό Κτηματολόγιο με συνεισφορά της ΕΕ ύψους 83,7 εκατ. ευρώ», ερωτάται η Επιτροπή:
- Πώς αξιοποιήθηκαν τα ανωτέρω κονδύλια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της μέχρι σήμερα, για τη βελτίωση των υπηρεσιών των κτηματολογικών γραφείων;
- Ποια ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να αξιοποιηθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο για την περαιτέρω αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών και την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων;
Το πλήρες κείμενο της απάντησης της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα έχει ως εξής:
- Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» για την περίοδο 2014-2020 συγχρηματοδοτεί το Εθνικό Κτηματολόγιο με συνεισφορά της ΕΕ ύψους 83,7 εκατ. ευρώ. Παρόλο που, επί του παρόντος, το πλήρες κτηματολόγιο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2023, η πρόοδος του είναι σημαντική. Το συνολικό ποσοστό ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης ανέρχεται στο 70%. Επιπροσθέτως, έχουν συσταθεί 47 κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα, από τα 92 που είναι προγραμματισμένα, αντικαθιστώντας τα παλαιά υποθηκοφυλακεία. Η πρόσληψη προσωπικού και οι εσωτερικές οργανωτικές ρυθμίσεις αποτελούν αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.
- Η σύσταση ενός σύγχρονου κτηματολογίου αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η πρόοδός του παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Η εφαρμογή του κτηματολογίου έχει στηριχθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού 2014-2020, από μία σύμβαση παροχής τεχνικής βοήθειας με την Παγκόσμια Τράπεζα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω του προγράμματος στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και, πιο πρόσφατα, από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που στηρίζει την ψηφιοποίηση των καταχωρήσεων και των πράξεων εμπραγμάτων δικαιωμάτων.
πηγή: in.gr