Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Έρχεται «τσουνάμι» πλειστηριασμών το Φθινόπωρο

Σε δεινή θέση αναμένεται να βρεθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο χιλιάδες δανειολήπτες «κόκκινων» δανείων, καθώς οι τράπεζες αλλά και οι Εταιρείες Διαχείρισης δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την πίεση για την είσπραξης τους, πυροδοτώντας μαζικούς πλειστηριασμούς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από την τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι το ηλεκτρονικό σφυρί θα «κτυπήσει» από τις αρχές Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου περισσότερες από 6.000 φορές για ποσά που ξεκινούν από μερικά ευρώ και ανέρχονται μέχρι τα 20 εκατ. ήτοι περισσότεροι από 1.500 πλειστηριασμοί σε μηνιαία βάση.

«Δυστυχώς, τονίζουν στο NEWS 24/7 τραπεζικές πηγές, το φθινόπωρο μπαίνει με το αριστερό για όλους τους δανειολήπτες, καθώς όπως είναι φυσικό με τις τιμές, τόσο στην ενέργεια, όσο και στα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες, να έχουν εκτοξευτεί είναι βέβαιο πως από Σεπτέμβρη θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις».

Υπενθυμίζεται πως το α’ εξάμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 17.620 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων μόλις οι 4.190 ήταν γόνιμοι, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των εκ πλειστηριαζόμενων ακινήτων στα 23.876. Σύμφωνα με το iMEdD Lab δε, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 51.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με το 83,7% να έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ενώ σχεδόν επτά στους 10 ήταν εναντίον φυσικών προσώπων.

Η πλατφόρμα για τους ευάλωτους

Το μοναδικό ανάχωμα απέναντι στο επικείμενο «κύμα» πλειστηριασμών είναι το ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Νόμου.

Όπως αποκάλυψε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κυρία Μαριαλένα Αθανασοπούλου, σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, οι θεσμοί έχουν ήδη δώσει την – προφορική – έγκρισή τους ως προς την πολιτική, τη στρατηγική, την υλοποίηση και το κόστος του επίμαχου προγράμματος, υπάρχουν, ωστόσο, κάποια θέματα που άπτονται της DG Comp.

«Ένα – δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά, θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικροαλλαγές, προκειμένου να είναι σύμφωνη και η Επιτροπή Ανταγωνισμού και καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να βγάλουμε στον ‘αέρα’ την πλατφόρμα, η οποία είναι έτοιμη, την έχουμε τεστάρει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιδότηση δόσης

Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα επιδοτεί – από 70 ευρώ έως και 210 ευρώ – για 15 μήνες τη δόση του στεγαστικού δανείου των νοικοκυριών που έχουν λάβει τη… σφραγίδα του ευάλωτου, πληρούν, δηλαδή, τα εξής κριτήρια:

  • Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και με ανώτατο τα 180.000 ευρώ.
  • Το συνολικό ύψος των καταθέσεων ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ανώτατο όριο ορίζονται τα 21.000 ευρώ.
  • Το ύψος της δόσης που θα πρέπει να πληρώνουν προσδιορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης διά 12.
  • Ως «αξία κύριας κατοικίας» θεωρείται η τιμή της πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πλειστηριασμού. Η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% επί της μηνιαίας δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδιάμεσο – όπως αποκαλείται – πρόγραμμα λειτουργεί ουσιαστικά ως γέφυρα στήριξης των «κόκκινων» οφειλετών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό δάνειο α΄ κατοικίας μέχρις ότου συσταθεί ο Φορέας Ακινήτων, όπως ορίζει ο νέος πτωχευτικός νόμος.

Είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται στην Ελλάδα μόνιμο πλαίσιο στήριξης της πρώτης κατοικίας. Μέχρι και πρόσφατα, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και οι Θεσμοί επιδόθηκαν σε εξαντλητικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να δοθεί πράσινο φως στο ενδιάμεσο πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων.

Τόσο το ΥΠΟΙΚ, όμως, όσο και οι τράπεζες κατόρθωσαν να πείσουν τους δανειστές ότι, εάν δεν υπάρξει σχετική πρόβλεψη τώρα, που εκπνέουν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πανδημία, 3.000 αδύναμοι δανειολήπτες θα χάσουν το σπίτι τους και θα βρεθούν στον δρόμο – κάτι που αποτελεί απευκταίο σενάριο και για τις τράπεζες που θα «φορτωθούν» μικρά ακίνητα με χαμηλή αξία μεταπώλησης και υψηλό κόστος επισκευής και συντήρησης.

πηγή: www.news247.gr