Επιβάρυνση των τιμών ρεύματος και του κόστους ηλεκτροπαραγωγής προκαλούν πλέον τα έκτακτα μέτρα που έχει σε ισχύ η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Οι εταιρείες της αγοράς ηλεκτρισμού ζητούν πια, μετά την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου την άρση των ρυθμίσεων, οι οποίες προκαλούν και παρενέργειες και στις ΑΠΕ.
Οι ηλεκτροπαραγωγοί
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του 4ου Power & Gas Forum ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και γενικός διευθυντής της εταιρείας Ήρων κ. Λουκάς Δημητρίου σημείωσε πως η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό ομαλοποιηθεί.
Τόνισε δε ότι πλέον πρέπει να επανασχεδιαστούν οι πολιτικές για την αγορά ενέργειας «χωρίς πανικό» εντάσσοντας μηχανισμούς ισχύος. «Οι έκτακτες καταστάσεις αναγκάζουν την λήψη έκτακτων μέτρων αλλά κατά την ομαλοποίηση πρέπει να γίνεται ανάσχεσή τους», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ υπογράμμισε ότι η κρίση κατά το τελευταίο διάστημα ήταν έντονη οδηγώντας σε μεγάλες αυξήσεις τιμών και, παρά τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η Πολιτεία, τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν στην χονδρική αλλά και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν σε αυξήσεις των τιμών, σε ανάσχεση του ρυθμού διείσδυσης των ΑΠΕ, προκάλεσαν στρεβλώσεις στην αγορά και εμπόδισαν την καθετοποίηση των προμηθευτών –
Οι ισχυρές παρεμβάσεις αυτές που επιβλήθηκαν στην αγορά από τον Ιούλιο του 2022 άλλαξαν άρδην την αγορά, είπε και υπογράμμισε πως μπορεί να συγκέντρωσαν για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 3 δισ. ευρώ που κατέληξαν στους καταναλωτές μέσω των επιδοτήσεων, εντούτοις τα δύο τρίτα αυτού του ποσού θα είχε συγκεντρωθεί έτσι κι αλλιώς μέσω του ΕΛΑΠΕ. Υπογράμμισε, δε, πως λιγότερο παρεμβατικές κινήσεις θα μπορούσαν να φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στην αγορά.