Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Eurostat: Με χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκαν οι τιμές αγροτικών προϊόντων

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2022

Μικρή επιβράδυνση της αύξησης των τιμών τόσο για τα αγροτικά προϊόντα όσο και για τις εισροές παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, απότομες αυξήσεις των τιμών παρατηρήθηκαν όλα τα τρίμηνα του 2022, με αποκορύφωμα το β’ και το γ’.

Όπως είναι γνωστό, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διατάραξε σημαντικά τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές το 2022, αφού η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, αραβοσίτου, ελαιούχων σπόρων (ιδιαίτερα ηλίανθων) και λιπασμάτων μέχρι την έναρξη του πολέμου.

Οι αυξήσεις

Μεταξύ του 4ου τριμήνου του 2021 και του 4ου τριμήνου του 2022, η μέση τιμή των γεωργικών προϊόντων στο σύνολό τους (παραγωγή) στην ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά (+26 %) για το ίδιο «καλάθι» προϊόντων. Ωστόσο, αυτό αντιπροσώπευε χαμηλότερο ρυθμό αύξησης σε σύγκριση με τον ρυθμό μεταβολής του προηγούμενου τριμήνου (+30% μεταξύ 3ου τριμήνου 2021 και 3ου τριμήνου 2022). Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αυξήσεις των τιμών για τα αυγά (+64%), τους χοίρους (+52%) και τις ελιές (+51%).

Κατά την ίδια περίοδο, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται επί του παρόντος στη γεωργία (δηλαδή των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) για την ΕΕ συνολικά αυξήθηκε κατά 27 % για το ίδιο «καλάθι» εισροών, ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο που καταγράφηκε μεταξύ του 3ου τριμήνου του 2021 και του 3ου τριμήνου του 2022 (+36 %). Μέσα σε αυτό το «καλάθι» καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις τιμών για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (+55%), την ενέργεια και τα λιπαντικά (+41%) και τα είδη διατροφής των ζώων (+29%).

Σε κάθε χώρα της ΕΕ, η μέση τιμή τόσο των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις όσο και της γεωργικής παραγωγής αυξήθηκε μεταξύ του 4ου τριμήνου του 2021 και του 4ου τριμήνου του 2022.

Τα εντονότερα ποσοστά αύξησης της μέσης τιμής της γεωργικής παραγωγής κατά την περίοδο αυτή παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία (+53%), την Πολωνία (+44%) και τη Γερμανία (+38%). Τα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν στη Μάλτα (+4%), τη Γαλλία (+14%), την Κύπρο και την Ιταλία (και οι δύο +15%). 

Οι εντονότεροι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία (+51%), την Ουγγαρία (+47%) και τη Σλοβακία (+39%). Τα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (+7%), την Πορτογαλία (+17%) και το Λουξεμβούργο (+20%).

πηγη:in.gr