Τρίτη
5
Δεκέμβριος
TOP

Eurostat: Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 4,3% για την Ευρωζώνη

Στο 4,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έναντι 5,2% τον Αύγουστο.  Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2021, με τα στοιχεία αυτά να εκτιμάται ότι ενισχύουν τα επιχειρήματα υπέρ μίας παύσης στις επιτοκιακές αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έπεσε στο 2,4%, από 3,5% τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης στην κατηγορία τροφίμων, ποτών και καπνού εκτιμάται στο 8,8% για τον Σεπτέμβριο (από 9,7% τον Αύγουστο). Στις υπηρεσίες, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 4,7% από 5,5% τον Αύγουστο, στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 4,2% από 4,7% και στην ενέργεια στο -4,7%, από -3,3% τον Αύγουστο.

Eurostat: Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 4,3% για την Ευρωζώνη-1

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και του καπνού, υποχώρησε στο 4,5% από 5,3% τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώνονται αφότου η ΕΚΤ αποφάσισε να ανεβάσει τα επιτόκια σε επίπεδα-ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, στο 4%. Η κεντρική τράπεζα, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι το δ.σ. της πιστεύει ότι τα επιτόκια βρίσκονται τώρα σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε ο πληθωρισμός να μειωθεί μεσοπρόθεσμα.

Οι πιο πρόσφατες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη μιλούν για μέσο πληθωρισμό 5,6% φέτος αλλά και υποχώρηση στο 3,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

Πάντως, η κατάσταση παραμένει πολύπλοκη, καθώς η ΕΚΤ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης μόνο 0,7% για την Ευρωζώνη φέτος και ανάκαμψη στο 1% το 2024 και στο 1,5% το 2025. Η πρόσφατη εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου ενισχύει επίσης την αβεβαιότητα γύρω από τον πληθωρισμό.

πηγή: www.moneyreview.gr