Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Eurostat: Στο 5,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 6,9% στην Ευρωζώνη

Περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Μάρτιο. Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4% σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έναντι 6,5% τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη στο 6,9 έναντι 8,5%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, μεγαλύτερη ώθηση στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να δίνει το κόστος τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με άνοδο 15,4% σε ετήσια βάση έναντι 15% τον Φεβρουάριο. Ακολουθεί το κόστος μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών με αύξηση 6,6% έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο και των υπηρεσιών με άνοδο 5% έναντι 4,8%.

Απεναντίας, το κόστος ενέργειας παρουσιάζει συρρίκνωση 0,9% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 13,7% τον Φεβρουάριο. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως οι τιμές ενέργειας είχαν ήδη αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα τον Μάρτιο του 2022 στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Eurostat: Στο 5,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 6,9% στην Ευρωζώνη-1

Αξίζει να σημειωθεί ότι έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα κατέγραψε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωριστικό ρυθμό τον Μάρτιο, έπειτα από το Λουξεμβούργο (3%), την Ισπανία (3,1%), την Ολλανδία (4,5%) και το Βέλγιο (4,9%).

Προβληματίζει ο δομικός πληθωρισμός

Παρά την μεγάλη αποκλιμάκωση των πιέσεων συνολικά στις τιμές, νέο ρεκόρ σημείωσε ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους ευμετάβλητους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας. Ειδικότερα, ο δομικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,9% τον Μάρτιο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών. Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο διαμορφωνόταν στο 5,6%.

Αυτό το μοτίβο αποκλιμάκωσης των τιμών εν συνόλω και ενίσχυσης του δομικού πληθωρισμού εμφανίζεται και μεμονωμένα στις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ. Εξ ου και έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί τους αξιωματούχους της ΕΚΤ.

Η τράπεζα θα εστιάζει εφεξής σε μία σταθερά πτωτική πορεία του δομικού πληθωρισμού, «ώστε να σιγουρευτεί ότι η πορεία του θα συγκλίνει με τον στόχο μας σε μεσοπρόθεσμο διάστημα», δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde. Υπενθυμίζεται πως ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό τίθεται πέριξ του 2%.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ υπήρχαν διχογνωμίες σχετικά με το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής λόγω του φόβου για πιθανό τραπεζικό ντόμινο. Όσο όμως περιορίζονται οι ανησυχίες στον διεθνή τραπεζικό κλάδο, τόσο ενισχύονται οι φωνές των «γερακιών» που ζητούν περαιτέρω αύξηση στο κόστος δανεισμού.

moneyreview.gr