Την ίδια ώρα που σε αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πειραματίζονται με την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, στη χώρα μας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση καθώς τον Ιούλιο κάνει την επίσημη εμφάνισή της η εξαήμερη εργασία.

Έξι χρόνια από το τέλος του εφιάλτη των μνημονίων η κυβέρνηση βάζει σταδιακά τέλος στο πενθήμερο κοπιάροντας το μοντέλο που έπεσε στο τραπέζι από τους δανειστές μας στο πρώτο μνημόνιο αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Έτσι, από την 1η Ιουλίου οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες θα μπορούν να ζητούν από τους εργαζομένους τους να δουλεύουν και την 6η ημέρα.

Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά λοιπόν για τους εργαζομένους «εργασιακός χειμώνας» με την Ελλάδα να είναι ήδη πρωταθλήτρια στις ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Οι εργαζόμενοι ηλικίας 20-64 ετών στη χώρα μας, εργάζονται στην κύρια εργασία τους κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα και βρίσκονται στην κορυφή της λίστας (Ευρωζώνη) μπροστά από τη Ρουμανία (39,5), την Πολωνία (39,3) και τη Βουλγαρία (39,0).

Η ανάλυση της Handelsblatt

Τα «κατορθώματά» μας έφτασαν μέχρι τη Γερμανία με την Handelsblatt να φιλοξενεί την είδηση στις σελίδες της.

«Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν εργάζονται οι άνθρωποι τόσο όσο στην Ελλάδα. Και τώρα θα εργάζονται ακόμη περισσότερο. Καθώς οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι σπανίζουν ολοένα και περισσότερο, η συντηρητική κυβέρνηση θεσπίζει από την 1η Ιουλίου την εξαήμερη εργασία», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας πως «στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού, παρ’ ότι η χώρα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μετά την Ισπανία».

Η ανάλυση της HB οδηγεί στο συμπέρασμα πως «η έλλειψη ειδικευμένων εργαζόμενων στην Ελλάδα είναι μία από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης δημοσίου χρέους της δεκαετίας του 2010».

Την περίοδο της ύφεσης η ανεργία στη χώρα μας σκαρφάλωσε στο 28%. «Περίπου 600.000 κυρίως νέοι και μορφωμένοι Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα, θεωρώντας πως δεν υπάρχει κανένα επαγγελματικό μέλλον στην πατρίδα τους – με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει έτσι τα καλύτερα μυαλά», γράφει η γερμανική εφημερίδα που καταλήγει γκρεμίζοντας το αφήγημα της εποχής της κρίσης που καλλιεργήθηκε από τα γερμανικά ταμπλόιντ για «το στερεότυπο των τεμπέληδων Ελλήνων» που «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Το μοντέλο της εξαήμερες εργασίας θεωρητικά θα αποφέρει μεγαλύτερους μισθούς στους εργαζομένους με την Handelsblatt να επισημαίνει προ της εφαρμογής του μέτρου ότι πολλές ώρες εργασίας «δεν φέρνουν πολλά έσοδα στους εργαζομένους» παραθέτοντας στοιχεία για το μέσο μικτό μισθό που πέρυσι στην Ελλάδα ήταν 1.251 ευρώ με το 31% των απασχολούμενων να βγάζει ακόμη και λιγότερα από 800 ευρώ μικτά. «Το χαμηλό μέσο εισόδημα αποτελεί μία ακόμη επίπτωση της κρίσης» σχολιάζει η εφημερίδα και όπως μεταδίδει η Deutsche Welle καταλήγει γράφοντας «[…] προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, πολλοί Έλληνες κάνουν και δεύτερη δουλειά – και πολύ συχνά αμείβονται μαύρα» ισχυριζόμενη πως «αυτά τα φαινόμενα είναι που θέλει να αντιμετωπίσει τώρα η κυβέρνηση με τη εξαήμερη εργασία».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή in.gr