Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Εξελιγμένο είδος καρχαρία μπορεί να περπατά σε στεριά μέχρι και για δύο ώρες

Οι καρχαρίες “επωμίδες” εντοπίζονται κυρίως σε ρηχούς υφάλους της Αυστραλίας και της Νέας Γουινέας και δύνανται να περπατήσουν μέχρι και 30 μέτρα σε ξερό έδαφος.

Οι καρχαρίες “επωμίδες” εντοπίζονται κυρίως σε ρηχούς υφάλους της Αυστραλίας και της Νέας Γουινέας και δύνανται να περπατήσουν μέχρι και 30 μέτρα σε ξερό έδαφος, χρησιμοποιώντας πτερύγια σε σχήμα κουπιού καθώς και να επιβιώσουν από την υποξία, δηλαδή την έλλειψη οξυγόνου, μέχρι και για δύο ώρες.

Οι βιολόγοι του FAU (Florida Atlantic University) καθώς και οι ερευνητικοί συνεργάτες τους στην Αυστραλία σημειώνουν πως αυτές οι αξιοθαύμαστες ικανότητες επιτρέπουν στο σπάνιο είδος καρχαρία που κατοικεί σε υφάλους, να επιβιώσει στα ολοένα και πιο “εχθρικά” περιβάλλοντα που δημιουργούνται καθώς το κλίμα μεταβάλλεται.

“Τέτοια χαρακτηριστικά, όχι μόνο καθίστανται βασικά για την επιβίωσή τους, αλλά είναι ακόμα πιθανό να σχετίζονται με τη διαρκή φυσιολογική τους επίδοση κάτω από δυσχαιρείς περιβαλλοντικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων, εκείνων που σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.

Η Marianne Porter, καθηγήτρια εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στο τμήμα των βιολογικών επιστημών, τόνισε πως το εν λόγω είδος έχει καταφέρει να επιταχύνει και να επιβραδύνει το περπάτημά του καθώς και την ταχύτητα που κολυμπά, αποκτώντας έτσι δυνατότητα πρόσβασης σε πιο ευνοϊκά περιβάλλοντα.

“Μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε τις τροπικές παραλίες ως ένα άγριο περιβάλλον αλλά η πραγματικότητα είναι πως οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες, ειδικά όσον αφορά στις ψηλές θερμοκρασίες και τις ποικίλες αλλαγές που συντελούνται σε αυτά, ιδίως λόγω της παλίρροιας“.

“Αυτοί οι καρχαρίες αποτελούν ένα πολύ σπουδαίο παράδειγμα, που θα μας βοηθήσει να αρχίσουμε να κατανοούμε πώς οι συνεχείς αλλαγές στο περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν τα είδη γενικότερα ενώ πιθανόν να αντικατοπτρίζουν ένα κομμάτι της εικόνας των μελλοντικών ωκεανών”, συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη news247.gr