Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

FIFA: Υπέρ μελετης για διεξαγωγή Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια

Η συντριπτική πλειονότητα των μελών της FIFA ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής μελέτης μέσα από την οποία θα εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτή η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου όχι ανά τέσσερα αλλά ανά δύο χρόνια.

Οι τελικές φάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι κάτι σαν την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου σε εθνικό επίπεδο και ένα από τα ελάχιστα πράγματα που δεν έχουν αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων, ενώ οδεύουμε προς τη συμπλήρωση ενός αιώνα από το πρώτο Μουντιάλ (1930), είναι η χρονική απόσταση μεταξύ των διοργανώσεων.

Τα τέσσερα χρόνια έχουν παγιωθεί ως κάτι το δεδομένο όσον αφορά τη χρονική διαφορά μεταξύ των Παγκοσμίων Κυπέλλων, ωστόσο δεν αποκλείεται στο μέλλον να έχουμε κάποια ανατροπή.

Άλλωστε, ένα μικρό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε την Παρασκευή (21/5), όταν 166 απο τα 188 μέλη της FIFA ψήφισαν υπέρ μίας διεξαγωγής μελέτης αναφορικά με το αν είναι δυνατό να διεξάγεται η τελική φάση της διοργάνωσης, σε άνδρες και γυναίκες, ανά διετία.

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε πριν δύο ημέρες από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας (SAFF), με τον πρόεδρό της, Γιασέρ Αλ-Μισεχάλ, να τονίζει μεταξύ άλλων:

“Πιστεύουμε ότι το μέλλον του ποδοσφαίρου βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Τα πολλά ζητήματα που αντιμετώπισε το ποδόσφαιρο έχουν πλέον οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης ελέω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε πώς είναι δομημένο το παγκόσμιο παιχνίδι και να σκεφτούμε τι είναι καλύτερο για το μέλλον του αθλητισμού μας.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει το ερώτημα εάν ο κύκλος των τεσσάρων ετών παραμένει η καλύτερη δυνατή βάση για τον τρόπο διαχείρισης του ποδοσφαίρου τόσο από άποψη ανταγωνισμού όσο και από εμπορική άποψη”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, έκανε λόγο για μία ξεκάθαρη και λεπτομερή πρόταση μετά από την επικύρωσή της από τις 166 εθνικές ομοσπονδίες από τις 188 συνολικά, υποστηρίζοντας πως η μελέτη θα εξετάσει και το σύστημα διεξαγωγής των προκριματικών για να καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

ΠΗΓΗ