Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η προδημοσίευση του οδηγού για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» τις επόμενες εβδομάδες, ενώ από την περασμένη Τετάρτη είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για τα αιτήματα σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, η πύλη για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» αναμένεται να ανοίξει έως τα μέσα του Μαρτίου.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ετοιμάζει την πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης για την οποία προϋπόθεση θα είναι να έχει υποβληθεί Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και να μην έχει ενεργοποιηθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός πριν από την υποβολή της αίτησης για χρηματοδότηση.
Οι επιδοτήσεις
Το ποσοστό της επιδότησης θα καθοριστεί βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει 60%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατευθύνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).
Η ενίσχυση θα καλύπτει πλήρως το κόστος της μπαταρίας και ένα ποσοστό από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενώ οι επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρίες θα δοθούν μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) θα λάβουν επιδότηση 60% ενώ για επιχειρήσεις και αγρότες θα υπάρχει πλαφόν επιδότησης έως 40%, ενώ τα φωτοβολταϊκά δεν θα χρειάζεται να συνοδεύονται από μπαταρίες.
Στην περίπτωση επιδότησης αγροτών, τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering).
Σχετικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα επιδοτούνται με 40%, δίχως να υφίσταται η υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας.
Οι ωφελούμενοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη λίστα των ωφελούμενων θα εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα υπαχθούν σε άλλο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τα νοικοκυριά και οι αγρότες, ενώ το ύψος της επιδότησης θα κυμανθεί από 40% έως 60%.
Από την υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας θα εξαιρούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούν να επιδοτηθούν για απλό net metering έως και 60%.
ΠΗΓΗ newmoney.gr