Στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2021 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2023, στο 3%, εξέλιξη που υπαγορεύεται κυρίως από την υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια. Την ίδια ώρα, σε υψηλά επίπεδα διατηρείται ο πληθωρισμός των τροφίμων, καθώς διαμορφώθηκε στο 11,4%, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου. Το γεγονός, πάντως, ότι καταγράφεται έστω και οριακή μείωση, 0,1%, σε μηνιαία βάση του πληθωρισμού των τροφίμων, αποτελεί αναμφίβολα ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει, αν και με αργούς ρυθμούς, η καθοδική πορεία για τις τιμές και στην κατηγορία των τροφίμων.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς από την πλευρά του λιανεμπορίου τροφίμων, αλλά και των προμηθευτών, καθώς και σύμφωνα με ερευνητές της αγοράς, σε κάποιες πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα στο αγελαδινό γάλα, έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη και σταδιακά και στην Ελλάδα μείωση των τιμών. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, αρκετές γαλακτοβιομηχανίες προχώρησαν σε μειώσεις τιμών σε κάποια προϊόντα τους που παράγονται από αγελαδινό γάλα, έστω και αν οι μειώσεις αυτές δεν αφορούν τους πολύ βασικούς κωδικούς τους.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα γαλακτοκομικά και τυριά που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, η τιμή του οποίου παραμένει σε σημαντικά υψηλά επίπεδα. Τιμοκαταλόγους με μειώσεις τιμών λαμβάνουν τα σούπερ μάρκετ και για την κατηγορία των σπορελαίων, προϊόντα που είχαν ανατιμηθεί πολύ πέρυσι, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Από την άλλη, προϊόντα που εξακολουθούν να παράγονται με πρώτες ύλες οι οποίες είχαν αγοραστεί ακριβά, δύσκολα θα διατεθούν στην αγορά σε χαμηλότερες τιμές. Σε κάποιες δε περιπτώσεις πρώτων υλών, οι τιμές παραμένουν σε ανοδική πορεία με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ζάχαρη, γεγονός που προκαλεί ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, από ζαχαρώδη και σοκολατοειδή έως τα αναψυκτικά.
Διαβάστε την συνέχεια στο kathimerini.gr