Σήμερα, τις επόμενες ώρες, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, με την πολυσυζητημένη ρύθμιση που αφορά την απασχόληση σε δύο εργοδότες, σύμφωνα με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έδωσε διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι υπέρ των εργαζόμενων.
«Αφού υπάρχει σύμβαση που ανεβαίνει στην «Εργάνη» όσο χρησιμοποιείται ο εργαζόμενος τόσο θα πληρώνεται», πρόσθεσε και αναφερόμενος στην Ψηφιακή Κάρτα τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί θα βλέπουμε πόσο θα πληρώνεται ανά λεπτό. Λέτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προτείνει σκλαβιά;», διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης υπενθυμίζοντας ότι στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή οδηγία, για την οποία η Ελλάδα δέχτηκε επισημάνσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εχουμε ήδη καθυστερήσει, είμαστε η τελευταίοι στην ΕΕ, γιατί έπρεπε να βρεθεί τρόπος ένταξης των ρυθμίσεων στο δικό μας Εργατικό Δίκαιο», είπε ο υπουργός.
«Σήμερα για να έχεις συμβάσεις με δύο εργοδότες μόνο με συμβάσεις μερικής απασχόλης. «Όλοι όσοι το κάνουν παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που γίνεται κατά κόρον, το κάνουν παράνομα, γιατί δεν μπορούν να το δηλώσουν άρα υποχρεωτικά είναι μαύρο και ανασφάλιστο. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νόμιμο, υπό τον όρο ότι δεν θα παραβιάζονται οι 11 ώρες ανάπαυσης που ορίζει η ΕΕ», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε:
«Κάτι που όλοι ξέρουμε ότι συμβαίνει, τώρα το κοιτάμε και λέμε ο Γεωργιάδης Τόση φασαρία για να δοθεί νόμιμα το δικαίωμα να αυξήσουν το εισόδημα και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Επιπλέον βάρδια το Σάββατο ως υπερωρία +40%
Δίνουμε το δικαίωμα να έχουμε μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο που ολόκηρη είναι υπερωρία συν 40% δηλαδή στην υπερωριακή αμοιβή. Σήμερα που υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και τις παραπάνω ώρες αυτοί τις πληρώνονται ως μαύρη εργασία. Οι εργαζόμενοι εισπράττουν μαύρα. Τώρα λέμε όχι. Θα δίνεαι στους εργαζόμενους νόμιμα το Σάββατο πλήρης απασχόληση, αλλά υπερωριακή στο σύνολο της βάρδιας του δηλαδή ένα επιπλέον 8ωρο σεεξαήμερη εργασία και θα δικαιούται ρεπό », είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Η εξάμηνη δόκιμη εργασία
Σήμερα στην Ελλάδα ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται μπορεί να δουλεύει 12 μήνες και να απολυθεί στους 12 μήνες χωρίς αποζημίωση με τον νόμο που ίσχυε το 2010, Παίρνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία, αυτό το όριο του δόκιμου εργαζόμενου γίνεται έξι μήνες, δηλαδή η αυτόματη απόλυσή του, που ήταν δωδεκάμηνη, γίνεται εξάμηνη. Αυτό είναι υπέρ του εργαζόμενου».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τηλεθεατή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ενεργοποιήθηκε διάταξη που παίρνει στο ταμείο ανεργίας τους εποχικά εργαζόμενου στον τουρισμό, ώστε κάποιος να μπορεί στο τρίμηνο να δουλεύει 30 μεροκάματα χωρίς να χάνει το επίδομα.
Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος του είναι να βρισκόμαστε κάτω των 25.000 στον ΕΦΚΑ στο τέλος του χρόνου.
Εάν οφείλεις έως 20.000 ευρώ και είσαι επαγγελματίας ή έως 6.000 ευρώ ένας αγρότης, κάνεις αίτησης για σύνταξη και την οφειλή σου αυτή τη σπάμε σε 60 δόσεις και την πληρώνουν από τη σύνταξή τους 60 δόσεις. Αν χρωστάς πάνω από 20.000 ή πάνω από 6.000 δεν παίρνεις άμεσα σύνταξη,. Πρέπει να εξοφλήσεις το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ και μετά να μπεις στη ρύθμιση των 60 δόσεων. Αυτό το 20.000 θα το αφήσουμε στις 30.000», εξήγησε στη συνέχεια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν εντάσσοντσι στο νομοσχέδιο που τίθεται εντός των επόμενων ωρών σε δημόσια διαβούλευση.
Να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι
«Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε μια ανάπτυξη η οποία θα έρθει από συνθήκες σκλαβιάς που γράφει δημοκρατία. Γιατί πέραν του ηθικού ζητήματος, των συνθηκών σκλαβιάς και του απάνθρωπου, ξέρουμε όλοι σήμερα ότι αν μια οικονομία δεν στηρίζεται σε υγιείς σχέσεις εργοδοτών εργαζομένων, είναι λίγα τα ψωμιά της, είναι αρπαχτές. Εμείς δεν θέλουμε πια την Ελλάδα της αρπαχτής. Θέλουμε την ευρωπαϊκή Ελλάδα και η ευρωπαϊκή Ελλάδα έχει στον πυρήνα της τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Άρα μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι», είπε κλείνοντας ο υπουργός Εργασίας.
ΠΗΓΗ imerisia.gr