Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Για πρώτη φορά επιστήμονες δημιούργησαν μωρά ποντίκια από δύο αρσενικά

Ένα νέο επιστημονικό επίτευγμα, αυτό της δημιουργίας μωρών ποντικιών από δύο αρσενικά, εγείρει, σύμφωνα με τους ειδικούς, τη μακρινή πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η ίδια τεχνική και για ανθρώπους.

Πάντως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πολύ λίγα έμβρυα ποντικιών εξελίχθηκαν σε ζωντανά μωρά ποντικιών και κανείς δεν γνωρίζει αν θα λειτουργούσε κάτι τέτοιο και για τους ανθρώπους.

Παρ’ όλα αυτά, «πρόκειται για μια πολύ έξυπνη στρατηγική», δήλωσε η Νταϊάνα Λάιαρντ ειδική σε θέματα βλαστοκυττάρων και αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα τόσο στη βιολογία των βλαστοκυττάρων όσο και στην αναπαραγωγική βιολογία» αναφέρει σύμφωνα με το Associated Press.

Η μέθοδος που ακολούθησαν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες περιέγραψαν το έργο τους σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature.

Αρχικά, πήραν δερματικά κύτταρα από τις ουρές αρσενικών ποντικιών και τα μετέτρεψαν σε «επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα», τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων ή ιστών. Στη συνέχεια, μέσω μιας διαδικασίας που περιελάμβανε την ανάπτυξή τους και τη θεραπεία τους με ένα φάρμακο, μετέτρεψαν τα βλαστοκύτταρα αρσενικών ποντικών σε θηλυκά κύτταρα και παρήγαγαν λειτουργικά ωοκύτταρα.

Τέλος, γονιμοποίησαν αυτά τα ωάρια και εμφύτευσαν τα έμβρυα σε θηλυκά ποντίκια. Περίπου το 1% των εμβρύων – 7 από τα 630 – εξελίχθηκαν σε ζωντανά μωρά ποντικιών.

Τα μωρά ποντίκια φάνηκε να αναπτύσσονται κανονικά και ήταν σε θέση να γίνουν τα ίδια γονείς με τον συνήθη τρόπο, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Κατσουχίκο Χαγιάσι του Πανεπιστημίου Κιούσου και του Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία στους συναδέλφους του επιστήμονες στην τρίτη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος την περασμένη εβδομάδα.

Ανοίγει νέους δρόμους στην αναπαραγωγική βιολογία

Σε σχόλιο που δημοσιεύθηκε παράλληλα με τη μελέτη του Nature, η Λάιαρντ και ο συνάδελφός της, Τζόναθαν Μπάγιερλ, δήλωσαν ότι η εργασία «ανοίγει νέους δρόμους στην αναπαραγωγική βιολογία και την έρευνα γονιμότητας» για τα ζώα και τους ανθρώπους. Στην πορεία, για παράδειγμα, ίσως καταστεί δυνατή η αναπαραγωγή απειλούμενων θηλαστικών από ένα μόνο αρσενικό.

«Και μπορεί ακόμη και να παρέχει ένα πρότυπο για να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους», όπως σε αρσενικά ομόφυλα ζευγάρια, «να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά, παρακάμπτοντας παράλληλα τα ηθικά και νομικά ζητήματα των δωρητών ωαρίων», έγραψαν.

Προειδοποιήσεις για την τεχνική

Ωστόσο, έθεσαν αρκετές προειδοποιήσεις. Η πιο αξιοσημείωτη έχει να κάνει με την τεχνική που είναι εξαιρετικά αναποτελεσματική. Είπαν ότι δεν είναι σαφές, γιατί μόνο ένα μικρό ποσοστό των εμβρύων, που τοποθετήθηκαν σε παρένθετα ποντίκια επέζησε.

Οι λόγοι θα μπορούσαν να είναι τεχνικοί ή βιολογικοί. Τόνισαν επίσης ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν το πρωτόκολλο θα λειτουργούσε σε ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.

Πηγή: lifo.gr