Δεν είναι (μόνο) θέμα οικονομίας η ανάγκη που υπάρχει να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες που αφορούν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν για όλους.
Η σπατάλη τροφίμων έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία, με έκθεση της Συμμαχίας Για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων να ενημερώνει πως κάθε πολίτης της Ελλάδας απορρίπτει κατά μέσο όρο 87 κιλά οικιακών απορριμάτων, εκ των οποίων τα 38 είναι βρώσιμα.
Την ίδια ώρα, το 10.9% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με επισιτιστική ασφάλεια.
Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και είναι πιο εύκολα, από ορισμένα άλλα.
Ένα είναι να αξιοποιούμε όλα τα μέρη ενός τροφίμου.
Εσύ ακόμα πετάς το σκληρό κομμάτι στο κέντρο του ανανά;
Η τελευταία σημείωση αφορά τη φλούδα της μπανάνας.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αν οι φλούδες μπανάνας μπλανσαριστούν (τοποθετηθούν σε βραστό νερό για λίγα λεπτά και μετά σε κρύο νερό -ή νερό με παγάκια), στεγνώνουν καλά και αλεστούν στο επίπεδο που να γίνουν σκόνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αρτοσκευάσματα, αντί των αλευριών που χρησιμοποιούμε ως σήμερα.
Σε κάθε μπουκιά, θα πάρετε μια καλή ποσότητα από μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, με την έρευνα να δείχνει πως οι φλούδες μπανάνας περιείχαν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ενώσεις από ό,τι τα άλλα προϊόντα.
Οι φυτικές ίνες ωστόσο, που έχουν οι φλούδες κάνουν το αποτέλεσμα λίγο πιο σκληρό, με τους ειδικούς να προτείνουν μικρότερη αναλογία στο μείγμα των παρασκευών που όπως φάνηκε, μπορούν να διατηρηθούν στο ντουλάπι, σε θερμοκρασία δωματίου για 3 μήνες.