Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Γιατί έχουμε «κατακλυσμό» από έκτακτα δελτία καιρού – Προς τι ο «λάθος συναγερμός»

Έκτακτα δελτία καιρού και επικαιροποιήσεις εκδίδονται συνεχώς χωρίς ωστόσο η πραγματικότητα να ανταποκρίνεται στους… κόκκινους συναγερμούς τους, με αποτέλεσμα να χάνουν την αξιοπιστία τους.

Πλέον βλέπουμε έκτακτα δελτίου επιδείνωσης καιρού να εκδίδονται σχεδόν ανά δύο βδομάδες, με τους πολίτες να αναρωτιούνται αν είναι άραγε υπερβολικός ο αριθμός των ειδοποιήσεων και εάν θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται καλύτερα στην… πραγματικότητα.

Η συζήτηση άνοιξε με το πρόσφατο σχόλιο του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου ο οποίος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:  «Τα κάθε τρεις και λίγο «Εκτακτα Δελτία» από διάφορους φορείς, αρχίζουν πλέον και χάνουν και το ενδιαφέρον τους αλλά και την αξιοπιστία τους. Ερχονται μετά -και δικαίως- οι διάφορες ιστοσελίδες, τα δελτία ειδήσεων, τα ραδιόφωνα και οι εφημερίδες και τα αναπαράγουν και επομένως η λανθασμένη είδηση «ταξιδεύει» σε όλη την Ελλάδα. Και σε λίγο καιρό κανένας δεν θα τα πιστεύει και δεν θα τα λαμβάνει υπόψη του…».

Είναι όλα τόσο «έκτακτα»;

Σε τι οφείλεται όμως αυτό το αλαλούμ;

Όπως εξηγούν στα «Νέα» στελέχη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δεν οφείλεται στην πληροφορία που δημοσιεύουν οι επιστήμονες αλλά στην επικοινωνιακή της διαχείριση.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε φορά που η ΕΜΥ εκδίδει κάποιο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, το δελτίο επικαιροποιείται ανά 12 ώρες με βάση τα ανανεωμένα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων. Με τη σειρά της ενημερώνεται και η ιστοσελίδα της ΕΜΥ. Όμως λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης ή ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν τις επικαιροποιήσεις σαν να είναι νέα έκτακτα δελτία.

Βροχόπτωση στην Αθήνα

Ως εκ τούτου, για μια κακοκαιρία διάρκειας τριών ημερών για την οποία έχει εκδοθεί στην πραγματικότητα ένα δελτίο, οι πολίτες ενημερώνονται για έξι.

Το πόσο «έκτακτα» είναι τα «έκτακτα δελτία» αποτελεί επίσης θέμα προς συζήτηση, καθώς οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι ο όρος θα πρέπει να εκλείψει και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ακραίες καταστάσεις.

O «πόλεμος» των μετεωρολόγων

Μέσω αναρτήσεών του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται η ΕΜΥ σχετικά με τα έκτακτα δελτία καιρού, τα οποία εκδίδει στις μεταβολές του καιρού.

«Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Κολυδάς.

«Το Έκτακτο στις 2/12 έλαβε υπόψιν του κυρίως τις #καταιγίδες που θα εκδηλώνονταν στον Έβρο,μια περιοχή που δοκιμάστηκε από #πυρκαγιές. Τα ύψη 17mm (#ΕΜΥ-Ορμένιο) και τα 39 & 22 mm (#ΕΑΑ-Διδυμότειχο) μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα σε καμένα», έγραψε.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος είχε σχολίάσει ότι έκτακτα δελτία καιρού έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, υποστηρίζοντας ότι τα φαινόμενα είναι φυσιολογικά για την εποχή.

Συγκεκριμένα είχε αναφέρει:

«Τα «Έκτακτα Δελτία Καιρού» έχουν χάσει πια την αξιοπιστία τους

»Τα κάθε τρεις και λίγο «Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης του Καιρού» από διάφορους φορείς, αρχίζουν πλέον και χάνουν και το ενδιαφέρον τους αλλά και την αξιοπιστία τους. Έρχονται μετά -και δικαίως- οι διάφορες ιστοσελίδες, τα δελτία ειδήσεων, τα ραδιόφωνα και οι εφημερίδες και το αναπαράγουν, και επομένως η λανθασμένη είδηση «ταξιδεύει” σε όλη την Ελλάδα. Και σε λίγο καιρό κανένας δεν θα τα πιστεύει και δεν θα τα λαμβάνει υπόψιν του.

Στιγμιότυπο από τον Φλοίσβο, καθώς έντονα καιρικά φαινόμενα χτυπούν τη χώρα

»Επομένως, άλλο πράγμα είναι ένα «Δελτίο Μεταβολής του Καιρού», όπως αυτή που θα έρθει για παράδειγμα σήμερα το βράδυ στην Ανατολική Μακεδονία & στη Θράκη και από αύριο και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) που μέσα στο χειμώνα είναι μια φυσιολογική καιρική εξέλιξη με άστατο καιρό (βροχές και καταιγίδες σε μικρό μέρος της χώρας αλλά και πτώση της θερμοκρασίας) και άλλο το «Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού» που μέσα στο χειμώνα θα σήμαινε κάτι «Έκτακτο», δηλαδή μια ακραία μεταβολή του καιρού για την εποχή, μια έκτακτη καιρική μεταβολή, ένα σημαντικό καιρικό σύστημα που θα οδηγούσε σε μια γενικευμένη κακοκαιρία.

»Επίσης άλλο είναι και το «Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνο Καιρικών Φαινομένων» που εκεί πρέπει πράγματι να είμαστε προσεκτικοί λόγω της σφοδρότητας των επικείμενων καιρικών φαινομένων.

Προσοχή λοιπόν, οι πολίτες αρχίζουν και δυσανασχετούν».

πηγη in.gr