Μια πρώτη μεγάλη νίκη πέτυχε η Ελλάδα στον τομέα των αποζημιώσεων λόγω φυσικών καταστροφών. Η επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε τις προτάσεις του Έλληνα Ευρωβουλευτή Γιώργου Αυτιά, που πρότεινε γρηγορότερες και μεγαλύτερες αποζημιώσεις σε πληγέντες λόγω φυσικών καταστροφών.
Ο ίδιος μίλησε στην τηλεόραση BEST (Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας) και στάθηκε αρχικά στο πως δρομολογήθηκε αυτή η πρωτοβουλία, αλλά και το πως αυξήθηκε το ποσό που η Ελλάδα δικαιούται από τα 20 στα 100 εκατ. ευρώ.
«Όταν ορίστηκα ως Γενικός Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού για το μεγάλο θέμα των φυσικών καταστροφών, ανέτρεξα στο αρχείο και είδα ότι το αρμόδιο ταμείο είχε χορηγήσει πολύ λίγα χρήματα. Όταν έγινε η πρώτη σύσκεψη, τους λέω, κοιτάξτε να δείτε, εδώ δεν θα κάνουμε από το φτωχοκομείο, αυτό το ταμείο αλληλεγγύης, αλλά οι αποζημιώσεις θα είναι ουσιαστικές. Ενημέρωσα αμέσως την Αθήνα και δείτε τώρα τι ακριβώς συνέβη. Η Ελλάδα θα έπαιρνε 20 εκατομμύρια. Η ομάδα όμως δούλεψε πάρα πολύ καλά. Αμέσως ενήργησα με συνεννοήσεις με τον Γάλλο, τον Κροάτη, το Ρουμάνο, τους συναδέλφους μου οι οποίοι είχαν υποστεί στα κράτη τους καταστροφές. Καταστρώσαμε ένα σχέδιο -και αν δεν κάνεις συμμαχίες στην Ευρώπη δεν έχεις αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν μπορέσαμε και αυξήσαμε το ποσό στα 100 εκατομμύρια», σημείωσε ο κ. Αυτιάς.
Η πρόταση του Έλληνα Ευρωβουλευτή που ήταν Γενικός Εισηγητής σε σύνολο 33 Ευρωβουλευτών από όλες τις χώρες, υπερψηφίσθηκε από 30 βουλευτές. Δύο καταψήφισαν και ένας απείχε.
Οι προτάσεις του κ. Αυτιά είναι:
- Η επέκταση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, ώστε να καλύπτει
τις ανάγκες των χωρών που πλήττονται.
- Η αύξηση του αποθεματικού Αλληλεγγύης και Βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
- Η χρηματοδότηση από το Ταμείο να μην είναι σε βάρος της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης
που λαμβάνουν τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο άλλων πολιτικών της ΕΕ
- Η Οικονομική ενίσχυση του ταμείου να μην συμψηφίζεται με άλλες ευρωπαϊκές ενισχύσεις.
- Οι αποζημιώσεις να είναι άμεσες και να μειωθεί ο χρόνος αποδέσμευσης των
- προκαταβολών.
- Οι χρηματοδοτήσεις να φτάνουν άμεσα και έγκαιρα στις πληγείσες περιοχές.
Παράλληλα, ο Γιώργος Αυτιάς αναφέρθηκε στο κεντρικό ειδήσεων και στην συζήτηση που ανοίγει προκειμένου τα ποσά που δίνονται από την Ελλάδα για τις αμυντικές δαπάνες να αφαιρούνται από το χρέος και στο πως ο ίδιος έθεσε το θέμα στον αρμόδιο Επίτροπο.
«Σήμερα, για παράδειγμα, και σας κάνω αυτή την αποκάλυψη, είχα κουβέντα με τον Επίτροπο επί του Προϋπολογισμού. Ξέρετε ότι η χώρα μας έχει 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Αυτή η ακτογραμμή χρειάζεται φύλαξη. Φύλαξη από την περιοχή της Μεσσηνίας έως το Βόρειο Αιγαίο. Αυτή η ακτογραμμή, λοιπόν, πρέπει να φυλαχθεί από τη Frontex. Αυτό θέλει λεφτά. Δίνουμε το 2% στο ΝΑΤΟ, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να δοθούν χρήματα και για την άμυνα της χώρας και την αξιοποίηση των αμυντικών συστημάτων, αλλά περισσότερο να αφαιρεθεί το ποσό που δίνουμε για τις αμυντικές δαπάνες από το χρέος…»
Επίσης στάθηκε και στο γεγονός των όσων έρχονται με τις επιδοτήσεις για την στέγη αλλά και τις αγροτικές, ενώ δήλωσε πως ο ίδιος βάζει ψηλά στις προτεραιότητές του την ακρίβεια που αποτυπώνεται και απευθύνθηκε και προς τους πολίτες «…με πονάει η υπόθεση από το χωράφι στο ράφι, δηλαδή να μην υπάρχει αυτό το χάσμα. Με πονάει η υπόθεση ότι οι πολυεθνικές έκαναν πάρτι σε ό,τι αφορά τις τιμές και υπάρχει η σχετική επιστολή του Πρωθυπουργού προς την Κομισιόν. Για όλα αυτά, λοιπόν, είμαι στη διάθεσή σας και θέλω κάτι από εσάς. Ανοίξτε μου τα μάτια. Από αυτιά έχετε. Λοιπόν, ανοίξτε μου τα μάτια για να μπορώ να σταθώ δίπλα στον Έλληνα πολίτη. Αυτός με έστειλε στην Ευρώπη. Είναι η πιο μεγάλη τιμή που θα μπορούσε να γίνει σε έναν άνθρωπο που ξεκίνησε απ’ τη Σάμο και που τώρα είναι στην καρδιά της Ευρώπης, εδώ που λαμβάνονται οι αποφάσεις».