Κυριακή
23
Ιούνιος
TOP

Η ακρίβεια κρατάει παγωμένη την πασχαλινή αγορά

Το φρένο που πάτησαν οι καταναλωτές μετά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αλλά και του μπαράζ ανατιμήσεων σχεδόν σε όλη την γκάμα των προϊόντων θα αφήσει, όπως όλα δείχνουν, βαθύ σημάδι στην φετινή πασχαλινή αγορά. Κι αυτό διότι μέχρι και χθες το απόγευμα η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα ήταν σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Την ίδια ώρα το πασχαλινό τραπέζι αποδεικνύεται «τσουχτερό», καθώς υπολογίζεται αυξημένο από 13% ως 19% σε σχέση με πέρυσι, με τις τιμές των αμνοεριφίων στα συνοικιακά κρεοπωλεία να δείχνουν 13 – 14 ευρώ το κιλό! Κάτι βέβαια που συνηγορεί σε έναν πληθωρισμό ακόμη υψηλότερο σε σχέση με το 8,9% που έφθασε τον Μάρτιο…

«Δυστυχώς μέχρι και χθες η κίνηση αποδείχθηκε υποτονική και δεν επιβεβαιωθήκαμε οι αισιόδοξοι ότι με την καταβολή του ‘πασχαλινού δώρου’ προς τους εργαζόμενους θα υπάρξει άμεσα μία ώθηση στην αγορά. Χθες το απόγευμα κάτι πήγε να γίνει, αλλά τελικά η κίνηση που υπήρξε περισσότερο αφορούσε τους δρόμους παρά το ’ταμείο’ των επιχειρήσεων. Εξακολουθούμε όμως να ελπίζουμε ότι έστω κατά τις τρεις μέρες που απομένουν (σ.σ. με τη σημερινή) μπορεί να υπάρξει τέτοια αύξηση ώστε να μη μιλάμε για χαμένη σαιζόν», λέει στο newmoney ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης.

Αν και ο ίδιος αναγνωρίζει πως σήμερα και αύριο θα κορυφωθεί και η έξοδος των κατοίκων της πρωτεύουσας προς την επαρχία, εν τούτοις θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία σημαντική στήριξη της αγοράς απ’ τους τουρίστες που βρίσκονται στην Αθήνα, και οι οποίοι είναι περισσότεροι απ’ ότι αναμενόταν.

Στο τουριστικό ρεύμα ποντάρουν και οι συνάδελφοι του κ. Καφούνη στις πόλεις των μεγάλων τουριστικών κέντρων, όπως τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τη Ρόδο, όπου καταγράφεται καλύτερη της αναμενόμενης κίνησης.

Αισθητές αυξήσεις για το «πασχαλινό τραπέζι»

Ο Έλληνας καταναλωτής πάντως φαίνεται να περιορίζεται στα βασικά, ειδικά καθώς βλέπει το διαθέσιμο εισόδημα του να περιορίζεται και την ίδια ώρα έχουν εκτιναχθεί οι τιμές ακόμα και στα βασικά αγαθά που θα βρεθούν στο πασχαλινό τραπέζι.

Τα αμνοερίφια διατίθενται 13-14 ευρώ το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία, από 11 ευρώ που ήταν πέρυσι. Στη Βαρβάκειο οι τιμές ξεκινούν απ’ τα 8 ευρώ και φθάνουν τα 12! Εξέλιξη που αποδίδεται στις ανατιμήσεις που έχουν γίνει σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και στην έλλειψη προϊόντων, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι έσπευσαν να κλείσουν υψηλές τιμές και να διαθέσουν προϊόντα στην ιταλική αγορά για το Πάσχα των Καθολικών την περασμένη εβδομάδα.

Ηδη οι τιμές στη χονδρική είναι «τσουχτερές» σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ). Σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο τιμών η τιμή του εγχώριου αρνιού κυμαινόταν περίπου στα 7,5 ευρώ, από 6,5 – 7.5 που ήταν τη Μ. Τετάρτη πέρυσι. Για αρνάκι γάλακτος η τιμή φέτος στη χονδρική είναι στα 9,5 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι, Μ. Τετάρτη, κυμαινόταν στα 7,5 – 8,8 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα το κατσίκι στη χονδρική κόστιζε 9,8 ευρώ το κιλό, από 8-9 ευρώ πέρυσι ίδια μέρα. Συνολικά οι τιμές όλων των κρεάτων έχουν πάρει την ανιούσα. Τα μοσχάρια είναι στα 6,3 ευρώ το κιλό, από 4,6-5,6 ευρώ πέρυσι και το χοιρινό είναι 0,4-0,5 ευρώ ακριβότερο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Αντίστοιχη όμως είναι η εικόνα και στα λαχανικά. Τα μαρούλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΑΑ, είχαν την περασμένη Μ. Τρίτη 19 του μήνα, 0,40 ευρώ (από 0,30 ευρώ τη Μ. Τρίτη πέρυσι), το ζευγάρι αγγούρια 0,85 ευρώ (από 0,60 ευρώ), οι τομάτες 1,30 ευρώ (από 0,65 ευρώ), τα φρέσκα κρεμμυδάκια 0,90 ευρώ (από 0,80 ευρώ), οι εγχώριες πατάτες 0,65 ευρώ (από 0,50 ευρώ) κ.ο.κ.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε χθες το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού φέτος είναι αυξημένο από 13% ως 19,2% σε σχέση με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση τις τελευταίες μέρες βρίσκονται επί ποδός και τα ελεγκτικά κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ στις κεντρικές αγορές διενεργώντας ελέγχους στις τιμές αλλά και τα περιθώρια κέρδους των εμπόρων.

Προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Πέρα όμως από τις «εποχικές πασχαλινές αυξήσεις» οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται ότι θα βρεθούν ενώπιον ενός νέου κύματος αυξήσεων μετά τις γιορτές, καθώς πληροφορίες του newmoney αναφέρουν πως την τελευταία εβδομάδα έχουν κοινοποιηθεί στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέοι τιμοκατάλογοι προϊόντων που θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Μαΐου. Ο νέος αυτός γύρος θα έρθει να προστεθεί σε ανατιμήσεις άνω του 10% που ήδη είχαν ανακοινωθεί από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Αν και οι περισσότερες πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να ασκούνται σε είδη που έχουν ως πρώτη ύλη το αλεύρι, το καλαμπόκι, τη σόγια και τα φυτικά έλαια, εν τούτοις φαίνεται ότι ο νέος γύρος των αυξήσεων θα είναι διευρυμένος κυρίως λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Ηδη οι προβλέψεις για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ φέτος είναι αρνητικές. Σύμφωνα με την εταιρεία Nielsen, το «φρένο» στην κατανάλωση θα είναι μεταξύ 0,3% και 2,6% ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποκτούν και πάλι δυναμική, καθότι είναι φθηνότερα, ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει το «b.s.» αποτελούν το βασικό εργαλείο κερδοσκοπίας.