Παρασκευή
27
Δεκέμβριος
TOP

Η ακρίβεια “γονατίζει” – Σε απόγνωση από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι και τη Νιγηρία

Αμείλικτος είναι ο πληθωρισμός σε σειρά βασικών ειδών που ξεκινούν από τα τρόφιμα και την ενέργεια και φτάνουν μέχρι την στέγαση

Αμείλικτος είναι ο πληθωρισμός σε σειρά βασικών ειδών που ξεκινούν από τα τρόφιμα και την ενέργεια και φτάνουν μέχρι την στέγαση, φέρνοντας αντιμέτωπους με το φάσμα της φτώχειας εκατομμύρια ανθρώπους. Το ρεπορτάζ του Guardian καταγράφει μέσω των ανταποκριτών του την παγκόσμια κρίση της ακρίβειας, από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι και τη Νιγηρία.

Αυστραλία

Το κόστος ζωής εκτινάσσεται στην Αυστραλία μέσω των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και της ενέργειας.

Όπως σημειώνεται μόνο οι τιμές των λαχανικών έχουν αυξηθεί κατά 12,7% μέσα σε ένα χρόνο. Οι πρόσφατες πλημμύρες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες στη Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ, ενώ το κόστος των λιπασμάτων έχει αυξηθεί κατά 120% σε σχέση με αυτό που ήταν δύο χρόνια πριν.

Ακόμα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που αυξάνονται διαρκώς απειλούν επίσης να πυροδοτήσουν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις. Οι ελλείψεις φυσικού αερίου και οι αυξανόμενες τιμές χονδρικής στην ενέργεια σε ορισμένες πολιτείες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα την Αυστραλία για ορισμένους, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Το ρεπορτάζ τονίζει ότι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα έχουν πληγεί περισσότερο.

Βέλγιο

Στο Βέλγιο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Guardian ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 9%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 ετών. Όπως αναφέρει ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αύξηση του κόστους ζωής κατά 500-600 ευρώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με τις προβλέψεις κορυφαίου οικονομολόγου. Η Εθνική Τράπεζα του Βελγίου είπε ότι προσφέρεται στους πολίτες κάποια προστασία λόγω των πολιτικών τιμαριθμικής αναπροσαρμογής που συνδέουν τους μισθούς με τις τιμές, αν και προειδοποιεί επίσης ότι αυτό απειλεί την ανταγωνιστικότητα.

Γερμανία

Ο πληθωρισμός, αυξήθηκε στο 7,9% τον Μάιο, το τρίτο συνεχόμενο ποσοστό ρεκόρ από την επανένωση της χώρας το 1990, αναφέρει η ανταπόκριση από τη Γερμανία.

Η κρίση έγινε αισθητή και συζητήθηκε πιο έντονα στα πρατήρια βενζίνης, όπου οι οδηγοί έπρεπε να πληρώσουν περισσότερα από δύο ευρώ το λίτρο από τον Μάρτιο, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να μειώσει τις τιμές.

Οι τιμές στα ενεργειακά προϊόντα τον Μάιο ήταν κατά μέσο όρο 38,3% πιο ακριβά σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ το καλάθι της νοικοκυράς ακρίβυνε κατά 11,1% σε ετήσια βάση.

«Μερικές φορές αισθάνομαι ένοχος όταν λέω στους πελάτες μου ποια είναι η πιο πρόσφατη τιμή για ένα κουνουπίδι ή ένα μπουκάλι κραμβέλαιο», είπε ο Ünal Kayan, ο οποίος διατηρεί ένα μικρό μανάβικο σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στο κέντρο του Βερολίνου. «Είναι άσχημο και φοβάμαι ότι θα χειροτερέψει», πρόσθεσε. Δεδομένου ότι το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής δεν έχει ακόμη μεταφερθεί πλήρως στους πελάτες, η τάση των αυξήσεων αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, σημειώνει η ανταπόκριση.

Ινδία

Στην Ινδία το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη λιανική είναι πάνω από 7%, κάτι που προκαλεί ολέθριες συνέπειες στους χαμηλούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς που ακόμα δεν έχουν συνέλθει από την πανδημία.

Εκτός από το ρύζι και το σιτάρι, τα οποία παρέχονται δωρεάν στους φτωχούς, η τιμή σχεδόν για όλα τα τρόφιμα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Το κόστος των λαχανικών αυξήθηκε κατά 56% μόνο τον τελευταίο μήνα, λόγω τόσο του καύσωνα όσο και της εν μέρει λόγω του καύσωνα και εν μέρει λόγω της αύξησης του κόστους των εισροών.

Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων δυσκολεύουν τους Ινδούς ακόμα και να γεμίσουν τα σκούτερ τους για να φτάσουν στη δουλειά αναφέρει ο Guardian.

Όπως αναφέρουν δε κάτοικοι από το Δελχί, αναγκάζονται να ψωνίζουν λαχανικά αργά το βράδυ προκειμένου να αγοράσουν ότι δεν πουλήθηκε, ακόμα και αν δεν είναι φρέσκα, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή.

Ιρλανδία

Σε μια από τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, το ένα πέμπτο του πληθυσμού αναφέρεται ότι δίνει μάχη με τις αυξήσεις των τιμών. Οι αυξήσεις στα ενοίκια, τα καύσιμα και τα τρόφιμα εξωθούν τις οικογένειες στη φτώχεια σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την Ιρλανδία και πιέζουν την κυβέρνηση για περισσότερες ενισχύσεις και φορολογικές περικοπές.

Τους τελευταίους 12 μήνες το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 54%, το ντίζελ 40%, η ηλεκτρική ενέργεια 28% και η βενζίνη 24%, πλήττοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να αφήνει κανέναν ανεπηρεάστο, σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών της Ιρλανδίας. Ενώ όπως αναφέρεται αυξάνονται και οι κλήσεις για βοήθεια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη

Το Ισραήλ, όπου το κόστος ζωής είναι ήδη υπερβολικά υψηλό, δεν έχει επηρεαστεί τόσο άσχημα από την κρίση όσο άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά η χώρα έχει από τις μεγαλύτερες μισθολογικές διαφορές στον κόσμο. Το αυξανόμενο κόστος στέγασης και βενζίνης έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις στους δρόμους στο Τελ Αβίβ και την Μπεερσέμπα αυτόν τον μήνα.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σχεδόν 4% το περασμένο έτος –το υψηλότερο που ήταν τα τελευταία 11 χρόνια– και η μέση τιμή των ειδών του νοικοκυριού αυξήθηκε κατά 2,3% από την αρχή του χρόνου. Η στεγαστική κρίση στο Ισραήλ έχει επίσης επιδεινωθεί απότομα, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 13% το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και να αυξάνονται τώρα περισσότερο από 1% το μήνα.

Για πολλούς ανθρώπους στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, όπου το ποσοστό φτώχειας είναι περίπου 31,3%, οι αυξήσεις των τιμών ακόμη και λίγων σέκελ μπορούν να καταστρέψουν τους αγρότες και τους εργάτες γης που ήδη αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Ιταλία

Ο πληθωρισμός στις τιμές του καταναλωτή αυξήθηκε στο 6,8% τον Μάιο –το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 23 χρόνια– και οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 42,6% σε ετήσια βάση, αναφέρει η ανταπόκριση από την Ιταλία.

Πολλοί Ιταλοί είτε είναι άνεργοι είτε απασχολούνται με μισθούς που έχουν αυξηθεί ελάχιστα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και αισθάνονται την κρίση στο κόστος ζωής εδώ και μήνες.

Νέα Ζηλανδία

Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, σημειώνει η ανταπόκριση από τη Νέα Ζηλανδία.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής έχει κατά πολύ ξεπεράσει τον Covid-19 ως το πιο πιεστικό ζήτημα στο μυαλό των Νεοζηλανδών. Η δημοσκόπηση της Ipsos τον Ιούνιο έδειξε ότι οι άνθρωποι βαθμολόγησαν το κόστος ζωής ως την υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία. Ένας στους πέντε δυσκολευόταν να διαχειριστεί τα οικονομικά και το 85% ανησυχούσε για το αυξανόμενο κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών.

Νιγηρία

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μπορούσε να γίνει μια «καλπάζουσα τάση», καθώς ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2016, αντικατοπτρίζοντας τις κινήσεις στην Γκάνα, την Αίγυπτο και αλλού, αναφέρει η ανταπόκριση από τη Νιγηρία.

Ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων αυξήθηκε ξανά τον Απρίλιο στο 19%, με το νάιρα να συνεχίζει να υποτιμάται έναντι του δολαρίου. Όπως πολλές άλλες χώρες της ηπείρου, η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων και ως εκ τούτου είναι πολύ εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις των τιμών.

Ωστόσο, τα οικονομικά δεινά της χώρας εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την τρέχουσα κρίση. Ο υψηλός πληθωρισμός, η ύφεση της αγοράς εργασίας και το υποτιμημένο νόμισμα ρίχνουν όλα ένα σύννεφο στην οικονομία.

Το κόστος μεταφοράς στην εργασία, τα τρόφιμα, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου αυξάνονται σταθερά τα τελευταία έξι χρόνια και επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο φέτος.

Φιλιππίνες

Το κόστος των καυσίμων αυξήθηκε τόσο γρήγορα που οι οδηγοί τρίκυκλων και jeepney λένε ότι μετά βίας μπορούν να αντέξουν οικονομικά να συνεχίσουν. Οι εταιρείες τηλεφωνικών κέντρων, ανησυχώντας ότι οι υπάλληλοί τους δεν μπορούν να διαχειριστούν τις μετακινήσεις τους, έχουν εφαρμόσει κατ’ οίκον εργασία.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο τον Απρίλιο ανέφερε αύξηση 40% στο κόστος των καυσίμων από την αρχή του έτους, προειδοποίησε ότι οι δραστηριότητές του θα επηρεαστούν αρνητικά.

Το κόστος του καλαμποκιού αυξήθηκε κατά 24,4% σε, τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 15,2%, και τα έλαια και τα λίπη αυξήθηκαν κατά 13,6%, σύμφωνα με τις κυβερνητικές στατιστικές. Πάνω από το 12,2% των οικογενειών των Φιλιππίνων ήρθαν αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με το Social Weather Stations.

Νότια Αφρική

Όλοι εκτός από τους πολύ πλούσιους έχουν πληγεί από τις αυξήσεις των τιμών σε μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες στον κόσμο, τονίζει η ανταπόκριση από τη Νότια Αφρική.

Για τα μεσαία στρώματα, το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος, της ιατρικής βοήθειας και της εκπαίδευσης μειώνει την αγοραστική δύναμη. Αλλά για τα δεκάδες εκατομμύρια που πάντα αγωνίζονταν, με χαμηλούς μισθούς, εργασία με διαλείμματα ή κρατικές επιχορηγήσεις, τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού εδώ και πολλά χρόνια έκαναν τη ζωή πολύ πιο σκληρή.

Οι τιμές των βασικών προϊόντων όπως το αλεύρι αραβοσίτου και το μαγειρικό λάδι έχουν αυξηθεί απότομα λόγω των ελλείψεων σε σιτηρά και ελαιούχους σπόρους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε πολλές φτωχές γειτονιές, ανθεί η αγορά μεταχειρισμένου φοινικέλαιου.

Ταϊβάν

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) ανέβηκε περισσότερο από 3% τον Μάιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 13%, αναφέρει το ρεπορτάζ από την Ταϊβάν. Τον Μάρτιο η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε πάνω από μια δεκαετία, κατά μισό τοις εκατό.

Περίπου το ένα τέταρτο της αύξησης του ΔΤΚ προήλθε από την αύξηση των τιμών των τροφίμων, δήλωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 7,4% από το 2021, και ακόμη περισσότερο για ορισμένα βασικά είδη.

Τα αυγά, των οποίων υπήρχε έλλειψη πολλών μηνών σε όλο το νησί νωρίτερα φέτος, ήταν σχεδόν 28% ακριβότερα από ό,τι ήταν τον Μάιο του 2021.

ΗΠΑ

Σε όλη τη χώρα οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές παλεύουν με τα ίδια ζητήματα τονίζει η ανταπόκριση από τις ΗΠΑ.

Η αυξανόμενη ζήτηση σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που σχετίζονται με την πανδημία και οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, αύξησαν το κόστος για όλους. Τον Μάιο, η ετήσια τιμή πληθωρισμού έφτασε στο 8,6%, την πιο απότομη αύξηση από το 1981. Οι μισθοί αυξάνονται επίσης, αλλά, για τους περισσότερους, όχι με τον ίδιο ρυθμό.

Οι διαταραχές που προκάλεσε ο πόλεμος, ο Covid και τα ζητήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες έχουν αυξήσει επίσης τις τιμές των τροφίμων, και ο πληθωρισμός δείχνει τα δόντια του στο κόστος στέγασης, μεταχειρισμένων οχημάτων –αύξηση 16% τον Μάιο από πέρυσι– αεροπορικών εισιτηρίων, ξενοδοχείων και ενδυμάτων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την υψηλότερη άνοδο των επιτοκίων των τελευταίων 28 ετών την Τετάρτη, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να μειώσει τις τιμές, αλλά προειδοποίησε ότι, δεδομένης της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και του πολέμου στην Ουκρανία, η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να «εξαρτηθεί από παράγοντες που δεν ελέγχουμε».

Πηγή: in.gr