Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Η ανατομία των έργων στον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη – Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες επόμενο στάδιο είναι να εγκριθεί η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια να περάσει προς κύρωση από την Βουλή των Ελλήνων και τελικά να υπογραφεί για να ξεκινήσει, ιδανικά εντός του 2022.

Το ανάδοχο σχήμα είναι ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ που κατάφερε να επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται πως η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου 2019 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Η διάρκεια του ορίστηκε σε 30 χρόνια, τέσσερα εκ των οποίων αφορούν την περίοδο κατασκευής. Το κόστος του έργου στο σύνολο της περιόδου εκτιμήθηκε σε 312,23 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια της σύμβασης της ΣΔΙΤ θα είναι 360 μήνες (30 χρόνια). Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας ή άλλες τμηματικές καταβολές, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι, το έργο περιλαμβάνει:
Τη βελτίωση και αναβάθμιση περίπου 20 χλμ υφιστάμενων οδών,
Την κατασκευή νέας αρτηρίας σε ένα μήκος περίπου 30 χλμ,
Την προσαρμογή και βελτίωση 7 χλμ κάθετου οδικού δικτύου,
Την κατασκευή νέου παράπλευρου οδικού δικτύου 40 χλμ,
Την κατασκευή 12 γεφυρών
Πολλά συνοδευτικά τεχνικά έργα όπως ισόπεδους κόμβους, υδραυλικά έργα, τοίχους αντιστήριξης κ.α.
Κατασκευή 15 χλμ. τοπικών οδών πρόσβασης.

Τι θα κατασκευαστεί

Ο οδικός άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη έχει μήκος 49 χιλιομέτρων και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως τμήμα του Δευτερεύοντος Εθνικού Δικτύου της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα το τμήμα Πύλος-Μεθώνη υπάγεται στην Εθνική Οδό Νο 9, Καλό Νερό-Πύλος-Μεθώνη και το τμήμα Πύλος-Καλαμάτα στην Εθνική Οδό 82, Σπάρτη-Καλαμάτα-Μεσσήνη-Βελίκα-Χατζή-Πύλος.

Τα έργα που θα γίνουν θα αναβαθμίσουν τον υφιστάμενο άξονα σε ταχείας κυκλοφορίας ανεβάζοντας τα επίπεδα οδικής ασφάλειας, μειώνοντας τους απαιτούμενους χρόνους και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα ανά τμήμα θα γίνουν οι εξής αναβαθμίσεις:

Τμήμα 1: Καλαμάτα-Ριζόμυλος μήκους 16,4 χλμ (Καλαμάτα-Ασπρόχωμα-Είσοδος Μεσσήνης, Παράκαμψη Μεσσήνης, Έξοδος Μεσσήνης-Βελίκα σύνδεση με την εγκεκριμένη μελέτη για το οδικό τμήμα Ριζόμυλος-Πύλος).

Η χάραξη κινείται γενικά σε πεδινό και τοπικά σε λοφώδες ανάγλυφο, έχοντας ήπιες κατά μήκος κλίσεις στο μεγαλύτερο μήκος της. Το υπόψη τμήμα περιλαμβάνει: βελτίωση των γεωμετρικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης Εθνικής Οδού, αποκατάσταση του τοπικού δικτύου, παράκαμψη της πόλης της Μεσσήνης με νέα χάραξη, ανάπτυξη ισόπεδων κόμβων, ανάπτυξη γεφύρωσης του ποταμού Πάμισου και τριών γεφυρώσεων ρεμάτων που διασταυρώνονται με την αρτηρία, ανάπτυξη κάτω διαβάσεων, κατασκευή κιβωτοειδών οχετών, ανάπτυξη έργων αποχέτευσης-αποστράγγισης.

Τμήμα 2: Ριζόμυλος-Πύλος μήκους 24,4 χλμ (Ριζόμυλος-Σουληνάρι και Σουληνάρι-Πύλος).

Το τμήμα αυτό αποτελεί μέρος της Εθνικής Οδού 82 “Σπάρτη-Καλαμάτα-Μεσσήνη-Βελίκα-Χατζή-Πύλος” με αρχή την υφιστάμενη οδό προς Πύλο ευρισκόμενη σε απόσταση 600 μέτρα περίπου νοτιοδυτικά της διασταύρωσης προς Γιάλοβα. Το πέρας της χάραξης χωροθετείται στον οικισμό Ριζόμυλος όπου συναρμόζεται με τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Ριζόμυλος (τμήμα 1). Η χάραξη αποτελεί έργο οδοποϊίας μεταξύ επαρχιών/οικισμών. Η χάραξη έχει ήπιες κατά μήκος κλίσεις στο μεγαλύτερο μέρος της.

Τμήμα 3: Πύλος-Μεθώνη μήκους 7,9χλμ (Πύλος-Κόμβος Φοινικούντας-Μεθώνη).

Η αφετηρία του άξονα χωροθετείται επί της υφιστάμενης Εθνικής Οδού Πύλος-Μεθώνη και ταυτίζεται με το τέλος του έργου “ενιαία παράκαμψη Γιάλοβας και Πύλου). Το πέρας της χάραξης χωροθετείται στη βόρεια είσοδο της πόλης Μεθώνης.

Η χάραξη αποτελεί έργο οδοποϊίας μεταξύ επαρχιών/οικισμών και έχει ήπιες κατά μήκος κλίσεις στο μεγαλύτερο μέρος της.

Συνολικός στόχος του έργου είναι η βελτίωση των γεωμετρικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών του υφιστάμενου οδικού δικτύου, καθώς επίσης και η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας. Η οδική παράκαμψη της πόλης της Μεσσήνης και των υπολοίπων οικισμών μέχρι την Πύλο, θα γίνει με χάραξη συμβατή με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τους.

Με την αναβάθμιση του ο άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά τον υφιστάμενο κόμβο της παλαιάς Εθνικής Οδού Καλαμάτας-Μεσσήνης, ο οποίος κατά τις ώρες αιχμής λειτουργεί σε μη ανεκτό επίπεδο εξυπηρέτησης έχοντας μεγάλες καθυστερήσεις και ανάσχεση της κυκλοφορίας.

Θα εξασφαλίσει επίσης καλύτερη σύνδεση με τη Μεσσήνη και τους δυτικούς από αυτή οικισμούς μέχρι τη Μεθώνη. Τέλος βελτιώνει την οδική πρόσβαση στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, τον αυτοκινητόδρομο Μορέας και το νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά και βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

πηγή: www.ypodomes.com