TOP

Η αντίφαση της ελληνικής αγοράς εργασίας: Δουλεύουμε πολύ, αλλά παράγουμε λίγο

Μια ενδιαφέρουσα αλλά και άκρως ανησυχητική αντίφαση παρουσιάζει η ελληνική αγορά εργασίας: ενώ τα στοιχεία της Eurostat για το 2024 καταρρίπτουν ένα βαθιά ριζωμένο στερεότυπο, ότι δηλαδή οι Ελληνες εργάζονται λίγο, αναδεικνύοντας τη χώρα μας πρωταθλήτρια στις ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, την ίδια στιγμή δείχνουν ότι η παραγωγικότητα της εργασίας αυτής παραμένει χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει επανειλημμένως επισημανθεί τόσο από διεθνείς οργανισμούς όσο και από Ελληνες ειδικούς, καταδεικνύοντας τις σοβαρές συνέπειες του φαινομένου τόσο για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας όσο και για την κοινωνική συνοχή. Κι αυτό θα μπορούσε να παρουσιαστεί μέσω μιας ακόμη αντίφασης: Οι Ελληνες εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν περισσότερες ώρες για να επιτύχουν υψηλότερα εισοδήματα, καθώς ο μέσος ετήσιος μισθός προσαρμοσμένος για πλήρη απασχόληση στη χώρα μας είναι περίπου 17.000 ευρώ, όμως η χαμηλή παραγωγικότητα περιορίζει τις δυνατότητες για αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με αποτέλεσμα ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να αντιστοιχεί περίπου στο 45% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), οι Ελληνες εργαζόμενοι απασχολούνται κατά μέσον όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 27 κρατών-μελών βρίσκεται στις 36 ώρες. Η Ελλάδα, μάλιστα, καταλαμβάνει σταθερά την πρώτη θέση σε επίπεδο Ευρώπης όσον αφορά τις εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης, ακολουθούμενη από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Ωστόσο, η αυξημένη διάρκεια εργασίας δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχα υψηλή παραγωγικότητα. Η παραγωγικότητα της εργασίας ανά ώρα στην Ελλάδα παραμένει περίπου στο 60% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, επίσης για το 2024. Αντίθετα, άλλες χώρες της Ε.Ε. με σαφώς χαμηλότερες μέσες ώρες εργασίας επιτυγχάνουν πολύ υψηλότερη παραγωγικότητα ανά ώρα.

διαβάσστε περισσότερασ το ρεπορτάζ του www.moneyreview.gr πατώντας εδώ