Δευτέρα
13
Ιανουάριος
TOP

Ι. Χατζηθεοδοσίου: «Η χώρα πρέπει να μπει κάποια στιγμή σε μία λογική ότι θα επικρατήσει η σοβαρότητα και κανείς δεν μπορεί να αισχροκερδεί» (video)

Σε κρίσιμη καμπή έχει μπει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με τους επαγγελματίες να καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά στις φορολογικές επιβαρύνσεις την ώρα που ο τουρισμός στη χώρα διατηρεί μια ανοδική τάση, χωρίς όμως αυτό να αποτυπώνεται στην κατανάλωση. Ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST αναφέρθηκε σε αυτά τα κρίσιμα θέματα υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων «…όταν χρειάζεται κάποιος το 50% του εισοδήματός του για να πάρει τα βασικά είδη διαβίωσης, όταν χρειάζεται τόσο πολλά χρήματα για να πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος του, τότε δεν υπάρχουν χρήματα για την κατανάλωση. Ακόμη και στις εκπτώσεις εκτιμάμε -και φανταστείτε ότι θα είμαστε ευχαριστημένοι- αν έχουμε τον ίδιο τζίρο με τον περσινό. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 10-12% πτώση. Τι έχουμε λοιπόν αυτή τη στιγμή; Έχουμε συσσώρευση πλούτου και των επιχειρήσεων σε λίγες επιχειρήσεις. Αυτό το βλέπουμε στα τρόφιμα, το βλέπουμε στην ενέργεια. Το βλέπουμε σε πάρα πολλούς κλάδους και έτσι αν πάμε ακόμη και στις καταθέσεις που έγινε μεγάλη συζήτηση, το πως πάνε οι καταθέσεις διαπιστώνουμε το 1% έχει τη μερίδα του λέοντος ένα 30% κάνει μια μικρή αποταμίευση και κρατήσει το ένα πρώτο φορά που το 60% δεν κάνει καμία αποταμίευση… Αυτό που ζούμε αυτή την εποχή είναι συσσώρευση του πλούτου, σε λίγες μεγάλες πολυεθνικές και φτώχεια από εκεί και κάτω».

Στην εξίσωση επιδραστικά έχει μπει και το ενεργειακό κόστος το χτυπά επιχειρήσεις και νοικοκυριά με την τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα να έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο δίμηνο και με τις επιχειρήσεις να μένουν εκτός στήριξης, με τον κ. Χατζηθεοδοσίου να σημειώνει:« Όταν τελειώσει ο Άγουστος και θα κάνουν όλοι τον λογαριασμό, ξέρετε τι θα δουν. Ότι είχαν ένα έσοδο, το οποίο στο τέλος όταν το πληρώνουν στον λογαριασμό, μπορεί να καταλάβουν ότι έχουν ζημιά ή να τα φέρνουν ίσα ίσα. Επιχειρήσεις, οι οποίες είναι κυρίως εποχιακές, θέλουν να καταλάβουν πώς θα μπορέσουν να καταφέρουν να επιβιώσουν στο επόμενο διάστημα. Άρα, η διαφορά του ρεύματος είναι μεγάλη. Φανταστείτε ότι και με το 45% έκπτωση που κάνανε οι επιχειρήσεις παροχής ενέργειας, πάλι έχουμε μία αύξηση, η οποία στους δύο μήνες είναι 32% τεράστια. Εδώ μας τι φαίνεται. Αυτό που λέγαμε πάντα για το ρεύμα είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να βάλει πλαφόν. Όσο παρατηρούμε ότι έχουμε μία ακριβώς, μία εκτόξευση των κερδών αυτών των εταιριών. Περίπου 500 εκατομμύρια υπολογίζουν τα κέρδη των εταιριών αυτών ενέργειας. Άρα, όσο η κυβέρνηση δεν τους βάζει πλαφόν σε αυτό, οι τιμές αυτή τη στιγμή, και επειδή είναι και ένα προϊόν χρηματιστηριακό, θα έλεγα ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει. Και ξέρετε, αυτή η ιστορία που λέει πράσινο τιμολόγιο, Να πούμε έναν χιούμορ. Ξέρετε, κάθε ένας πολίτης κάθε μέρα πρέπει να σκεφτεί τι τιμολόγια θα διαλέξει, αν διαλέξεις πράσινο μπλε, σε ποιο σούπερ μάρκετ είναι φτηνότερο, το πιο βενζινάδικο έχει φτηνότερη βενζίνη. Δηλαδή θα έλεγα ότι αυτά είναι αστεία πράγματα, τα πιστεύουμε. Αυτή η χώρα πρέπει να μπει κάποια στιγμή σε μία λογική ότι θα επικρατήσει η σοβαρότητα, ότι κανείς δεν μπορεί να αισχροκερδεί….Αυτός που καλείται να πάρει τις αποφάσεις είναι η ελληνική κυβέρνηση».