Πέμπτη
8
Δεκέμβριος
TOP

Η δικαίωση, ο αγώνας για τα… αυτονόητα και ο σχεδιασμός για το μέλλον της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας -Τι σημείωσαν Ξυγκώρος-Σταθόπουλος (video)

Δικαιωμένη μπορεί να αισθάνεται η Μεσσηνία από τα όσα βγήκαν από την σημαντική απόφαση του ΣτΕ για το πασίγνωστο προϊόν της, την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Το προϊόν ισχυροποιείται σε τοπικό επίπεδο, καθώς ακυρώνεται η απόφαση Αποστόλου και τα όσα αυτή είχε επιφέρει. Μια απόφαση που ανοίγει νέους δρόμους για το προϊόν στην βάση της όλης συζήτησης που έχει ήδη ανοίξει.

Ξυγκώρος για Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ:  «Μια απόφαση που επιβεβαιώνει τη νομιμότητα»

«Επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα» με την απόφαση του ΣτΕ για το προϊόν της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ σημείωσε ο Βαγγέλης Ξυγκώρος. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στάθηκε στον αγώνα που δόθηκε όλο αυτό το διάστημα για την ακύρωση της απόφασης Αποστόλου και ενάντια στις όποιες επιδιώξεις -πολιτικές και επιχειρηματικές- που αυτομάτως ισχυροποιεί το προϊόν στεκόμενος ιδιαιτέρως στους κινδύνους που ελλόχευαν λόγω της τελευταίας «…με το όνομα Καλαμάτας θα κατακτούσαν τις αγορές αθρόες εισαγωγές και… βαπτίσεις” είπα εμφατικά. Σημείωσε δε πως απαιτείται συλλογικός βηματισμός για την θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό του ΠΟΠ «ώστε να έχουμε όλοι ένα αναβαθμισμένο προϊόν»

Γ. Σταθόπουλος: «Κάναμε αγώνα για τα αυτονόητα»

«Η μάχη αυτή ξεκίνησε από τον Θαν. Μαυρούλη μέσω του ΣΥΜΕΠΟΠ, που χάρη στις γνώσεις του γύρω από τα προϊόντα ΠΟΠ αλλά και την θητεία στο υπουργείου, στάθηκε υπέρμαχος της νομιμότητας…» είπε ο Γιάννης Σταθόπουλος εξιστορώντας εν συντομία τα όσα προηγήθηκαν της θετικής εξέλιξης για την οποία ωστόσο ο αντιπρόεδρος ΣΥΜΕΠΟΠ υπογράμμισε πως «Δεν αισθανόμαστε χαρά. Λυπημένοι είμαστε. Γιατί όλο αυτό το διάστημα ήμασταν υποχρεωμένοι να δίνουμε έναν αγώνα για να αποδείξουμε το αυτονόητο! Χάνοντας πολύτιμο χρόνο για το προϊόν, τους παραγωγούς και τη χώρα μας…»

Παράλληλα, εστίασε στην ανάγκη το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας να αναδειχθεί σε εθνικό προϊόν της χώρας «…να το προστατεύσουμε».

Στεκόμενος στις πολιτικές αποφάσεις που στιγμάτισαν την όλη υπόθεση δεν έκρυψε την απογοήτευσή του «μας λυπεί το ότι, ενώ ήταν πολιτική απόφαση, δεν υπήρξε ούτε ένας υπηρεσιακός παράγοντας του ΥΠΑΑΤ που να συμφώνησε με αυτήν» και σημείωσε «Τώρα, όμως, πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις. Όχι στην ανομία. Αλλά τέτοιες που θα βοηθήσουν τη χώρα και το προϊόν».

Τι σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής Μεσσηνίας για την απόφαση για την ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ
Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας, καθώς η πολυετής δικαστική διένεξη των Μεσσήνιων Παραγωγών και Τυποποιητών έλαβε αίσιο τέλος αποκαθιστώντας της αλήθεια και την νομιμότητα. Συγχαίρουμε τους εμπλεκόμενους φορείς για την γενναία στάση τους. Από την πρώτη στιγμή το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είχε εκφράσει την στήριξή του καταθέτοντας και τις προτάσεις του. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην ψέξουμε τους υπαίτιους αυτής της εξέλιξης που δεν είναι άλλοι από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ & ΝΔ που επέτρεψαν να απαξιωθεί η καταχωρισμένη από το 1996 ονομασία Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και να προκληθεί Παγκόσμια σύγχυση ιδιαίτερα δε στην Ευρωπαϊκή Αγορά. Μόνο το ΠΑΣΟΚ είχε διαχρονικά καθαρή και έντιμη θέση απέναντι στην Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, με σεβασμό στους Μεσσήνιους παραγωγούς, τις τυποποιητικές επιχειρήσεις και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Δυστυχώς οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν το πρόβλημα δεν μερίμνησαν για να το λύσουν παρά τα κροκοδείλια δάκρυα και τις ιαχές κάποιων στο πλαίσιο ψηφοθηρίας, με απότοκο οι φορείς μας να εξωθηθούν στην Δικαστική οδό για να αναζητήσουν το αυτονόητο. Αρκετά χρόνια χαμένα και πλήρης απουσία εθνικής στρατηγικής. Καλούμε την Κυβέρνηση σε άμεση εφαρμογή της απόφασης σε συνδυασμό με την κατάρτιση στρατηγικού πλάνου προβολής και προώθησης τόσο της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ όσο και της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών. Κάθε μέρα που περνά ολοένα και περισσότεροι πολίτες βιώνουν τα αδιέξοδα των ταξικών, αδιαφανών και αναποτελεσματικών επιλογών της ΝΔ όσο και την ανυπαρξία και αφερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έρχεται δυναμικά με ρεαλισμό και ορθολογισμό να προσφέρει λύσεις και ουσιαστική προοπτική.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ