Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Η Καλαμάτα… έρμαιο της «πολιτικής εμμονής» του Νίκα -Κι όμως καταψήφισαν την ΜΠΕ για την αντιπλημμυρική της θωράκιση (video)

Σε ένα απίστευτο… παιχνίδι εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που θα μπορούσε να έχει στην κατάληξή του τον τίτλο: “Η Καλαμάτα… έρμαιο της «πολιτικής εμμονής» του Νίκα”. Κι όμως συνέβη και αυτό… Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός ο τίτλος, αφού αυτό που εξελίχθηκε ως… θέαμα στην συνεδρίαση του ΠΕΣΥ, που κυριάρχησε το εν λόγω θέμα, ξεπερνούσε κατά πολύ την πολιτική λογική.

Από τη μια, η αποδόμηση ένα προς ένα όλων των επιχειρημάτων της πλειοψηφίας, που έψαχνε τρόπο να βρει για να αφήσει… κενά σημεία ως προς τη μελέτη του “Μορέα”. Μόνο που και η απάντηση του πολύπειρου Καθηγητή κ. Κουτσογιάννη που συνέταξε την τεχνική έκθεση ήταν καταλυτική: η μελέτη είναι άρτια, και, προσφέρει υψηλό επίπεδο ασφαλείας, αλλά υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές… Οι οποίες όμως δεν έχουν κοστολογηθεί και μελετηθεί πλήρως. Όσο για τα φράγματα χωρίς… άμεση στόχευση, στα 10-15 χρόνια και βλέπουμε.

Επάνω σε αυτές τις εναλλακτικές ο κ. Νίκας έχτισε το πεδίο των επιδιώξεών του που πολιτικά έχουν αφετηρία και… στόχευση τον Δήμαρχο Καλαμάτας. Μια κατάσταση που είχε φτιαχτεί σιγά σιγά εδώ και καιρό από τον Αύγουστο του 2021 που δεν έφερε στην ώρα της τη ΜΠΕ, και, φθάσαμε τον Οκτώβριο του 2022 με τακτικισμούς να εργαλειοποιείται ένα έργο 100 εκατ. ευρώ, άκρως αναγκαίο, με απόψεις που από τη μια το έπαιζε ειδικός και από την άλλη… Πυθία, αλλά που στο τέλος έφερναν σύγχυση και δημιουργούσαν ένα τεχνητό πεδίο διχασμού.

Κι αφού σήμερα μέλη των μειοψηφιών εξέθεσαν την στάση Νίκα που υπό μάλης με την τεχνική έκθεση περιφερόμενος αναζητούσε τρόπους για να μην γίνει αυτό το έργο στα Υπουργεία, αφού οι απαντήσεις που έρχονταν κατά ριπάς δεν ικανοποιούσαν το ζητούμενο της λογικής, η πολιτική “σκοτοδίνη” που είχε πιάσει τον Περιφερειάρχη στο να μην περάσει αυτό το έργο, διαμόρφωνε προτάσεις κατά της ΜΠΕ έστω και εάν αυτή ρεαλιστικά ήταν η μόνη κοστολογημένη, υλοποιήσιμη άμεσα και εφαρμόσιμη και με τα περισσότερα πλεονεκτήματα, έναντι των μειονεκτημάτων. 

Ο κ. Νίκας που ποτέ δεν άκουσε τις “κόκκινες” γραμμές Βασιλόπουλου αλλά και την αναγκαιότητα της πόλης, επιχείρησε να εκθέσει τον δήμαρχο με τις άκομψες κινήσεις Μαλτέζου κι άφησε σε ρόλο “Yes Man” τους συμβούλους να εκτελέσουν το έργο της καταψήφισης της ΜΠΕ και να ζητήσουν… ανασύνταξή της.

Κατά συνέπεια η πόλη με αυτή την γνωμοδότηση αναμένεται να χάσει ένα έργο που θα την θωράκιζε άμεσα και μπαίνει σε περιπέτειες, προκειμένου να υλοποιηθεί το αυτονόητο, με την κλιματική αλλαγή να είναι η μεγάλη απειλή… και κάποιους να περιχαίρουν για αυτή την εξέλιξη.

Δείτε τα κυριότερα σημεία:

ΤΟ TIMELINE ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

(20:57)  Παίρνει το λόγο ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος μίλησε στην αρχή της τοποθέτησής του, για δομική αντιπολίτευση , «όταν λέμε ναι,  οι άλλοι λένε όχι, λάθος να αντιμετωπίζεται το θέμα ως πολιτικό είναι τεχνικό. Δεν είναι σωστό  να αλιεύουμε ψήφους από δυνητικούς πελάτες» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Νίκας καταλήγοντας ζήτησε, η ΜΠΕ  να μην ψηφιστεί, υπογραμμίζοντας πως η θέση δύο της τεχνικής έκθεσης Κουτσογιάννη βοηθά με λιγότερο κόστος. “Να κινηθούμε σε τέτοια κατεύθυνση ώστε να βοηθήσουμε  το υπουργείο να πάρει την σωστή απόφαση , να προστατευτεί η πόλη και η ενότητα των πολιτών” σημείωσε.

Τι σημείωσαν οι επικεφαλής των μειοψηφιών

(19:45) Παίρνει το λόγο ο Παναγιώτης Κάτσαρης , ξεκινώντας με την επισήμανση ότι η λύση μηδέν δεν πρέπει να συζητιέται, ενώ κατέθεσε την θέση του « να πούμε ναι και να εξαναγκάσουμε τα συνοδευτικά έργα ανάντη της πόλεως με μικρά φράγματα και με τμηματική αποκατάσταση των σκεπασμένων του Νέδοντα.

 (19:41) Αρχίζει την Δήμητρα Λυμπεροπούλου , η οποία υπογράμμισε ότι η λύση 3 είναι μονόδρομος, που προβλέπει επαναφυσικοποίηση του Νέδοντα, υπογραμμίζοντας ότι είναι οικονομικότερη λύση και συμβατή με τον στόχο της Καλαμάτας για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης.

(19:32)  Αρχίζει την τοποθέτησή του Θανάσης Πέτρακος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η τεχνική έκθεση του καθηγητή, δικαίωσε την άποψη της παράταξής του, ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, αλλά υπάρχουν και άλλες προτάσεις. Υπεραμύνθηκε της λύσης 2, ζητώντας να καταψηφιστεί η ΜΠΕ.

(19:21) Παίρνει το λόγο ο Γιάννης  Μπουντρούκας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μελετητής και ανάδοχος δεν θα πρέπει να είναι ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε στην διχογνωμία που υπάρχει για το θέμα και από τους φορείς της Καλαμάτας.

(19:23) Παίρνει το λόγο ο επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας, ο οποίος εκφράζει την αντίθεση του, υποστηρίζοντας ότι «τα μεγάλα έργα υποδομών θα πρέπει να υλοποιούνται από κρατικό φορέα»

(19:10) Παίρνει το λόγο ο Γιώργος Δέδες, απευθυνόμενος σε αυτούς που λένε πως δεν έχει πλημμυρίσει ο Νέδοντας τα τελευταία χρόνια, μίλησε με έντονο για «λαϊκίστικες παραδοχές και τοποθετήσεις». Ζήτησε να ξεκαθαρίσουν ποιοι δεν θέλουν να πάρουν καθαρή θέση, ποιοι δεν θέλουν να γίνει το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν γίνει τώρα , θα περιμένουμε 15 χρόνια για να μελετηθεί το εκ νέου έργο με φράγματα, εκτιμώντας ότι η λύση αυτή έχει πολλαπλάσιο κόστος και με μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

(19:00) Το λόγο πήρε ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Πέτρος Τατούλης ο οποίος κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή για κωλυσιεργία, στο συγκεκριμένο θέμα. «Δεν μπορούμε να απορρίψουμε μια μελέτη μπορούμε όμως να προτείνουμε πράγματα». Όσο για τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2016 «αυτά οφείλονταν στην ανεπάρκεια διευθέτησης όμβριων φρεατίων και αποχετευτικού…. Η ευθύνη ήταν του τότε δημάρχου Καλαμάτας», σημείωσε ο κ. Τατούλης.

(18:50) Εισηγητής της πλειοψηφίας ο Ανδρέας Τσουκαλάς. “Το συμφέρον όλων είναι το καλό της πόλης. Αποδεικνύεται πως υπάρχουν και άλλες προτάσεις.” O κ. Τσουκαλάς είπε πως η πρόταση είναι “όχι” στην ΜΠΕ και ανασύνταξή της.

(18:47) Αποχώρηση Βασιλόπουλου με αντίδραση γιατί δεν ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, αλλά και για την διαδικασία και τον τρόπο που κινήθηκε ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ…

(18:40) Τον λόγο πήρε ο Βασίλης Τζαμουράνης. “Καταψηφίσαμε την πρόταση Μορέα για τα μειονεκτήματά της. Το μεγάλο μειονέκτημα το ξεσκέπασμα του Νέδοντα”.

(18:30) Το λόγο έχει ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Κάποιοι επιχειρούν την εργαλειοποίηση, κάθε φορά στο ίδιο έργο θεατές. Θα έπρεπε να μας ενώνει το έργο αυτό. Να θυμίσω τι έγινε με τον περιμετρικό το έργο… Διότι αυτοί οι κάποιοι θεωρούσαν ότι αυτοί εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πόλης. Ευτυχώς δεν εισακούστηκαν… Δική μας δουλειά είναι το πότε θα γίνει και να γίνει σωστά. Τονίζω την αναγκαιότητα θωράκισης της πόλης. Ποτέ δεν δώσαμε λευκή επιταγή στο έργο. Λέμε ναι με 6 παρατηρήσεις, επιφυλάξεις και κόκκινες γραμμές. Η λύση που προτείνει η πολιτεία αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την θωράκιση της Καλαμάτας. Με τεράστια διαφορά έχει το πιο θετικό ισοζύγιο πλεονεκτημάτων έναντι μειονεκτημάτων. Με εάν και εφόσον με αβέβαια χρονοδιαγράμματα μπορούμε να πούμε πολλά, να επιλέξουμε την καλύτερη από πλευράς ασφάλειας…

(17:50) Απαντήσεις από τον κ. Κουτσογιάννη. Επιβεβαιώνει ο κ. Κουτσογιάννης πως για τις υπόλοιπες λύσεις -πέρα από την λύση 1 που εξετάζει η ΜΠΕ-  δεν υπάρχει κάτι κοστολογημένο και πως δεν έχει γίνει αντιστάθμιση σε πλήρη μελέτη, αλλά τεχνική έκθεση! Επιβεβαιώνει για τα όσα αναφέρονται στη λύση 2 συνδυαστικά με φράγματα, θα χρειαστούν για τα περί φραγμάτων 10 χρόνια μπορεί και 15 που είπε ο Γιώργος Δέδες!!! Και πως στη λύση 2 τα επίπεδα προστασίας είναι σε συγκεκριμένο επίπεδο (χαμηλότερο). Ανέφερε πως δεν έκανε δωρεάν την έκθεση, αλλά τεχνική έκθεση επ’ αμοιβή, που του ανατέθηκε με το ποσό των 20.000€. Από την άλλη επεσήμανε πως η μελέτη του Μορέα είναι άρτια: Άρτια η μελέτη που κατατέθηκε από το Μορέα, μπορεί να υλοποιηθεί… Έχει τους κινδύνους της εάν καθαιρέσεις κάτι μπορείς να το ξαναφτιάξεις;” Ανάμεσα στα υπόλοιπα ο κ. Κουτσογιάννης είπε πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αλλά “…δεν προτείνω τη λύση 2, αλλά δεν προτείνω και τη λύση 1”.

(17:30) Ερωτήσεις από τους Περιφερειακούς Συμβούλους. Kρίσιμα τα ζητήματα με έμφαση στα όσα προτείνονται που αφήνουν στον… αέρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα και επισημάνσεις. Μεταξύ των οποίων:

-δεν μπορεί να προτείνεται η μηδενική λύση στο φόντο των όσων συμβαίνουν με την κλιματική αλλαγή

-συγκεχυμένα ζητήματα με την εκβάθυνση τι θα γίνει με το “δάσος” από υποστυλώματα; 

-συγχέονται πολλά στη λύση 2 με φράγματα και άλλα

-είναι κοστολογημένες οι άλλες λύσεις; τι εξασφαλίζουν;

-χρειάζονται 15 χρόνια για την ωρίμανση μελετών για φράγματα…

-έργα υπερπολλαπλάσιου κόστους 

-Στη Σητεία έπεσαν όλες οι προβλέψεις έξω…

-στη μηδενική λύση προτείνεται κάποια μέτρα… ποια είναι αυτά; Κανό, μάσκες και βατραχοπέδιλα;

-μπορούμε να μπούμε σε μια περιπέτεια χωρίς μελετημένες λύσεις;

(17:15) Το λόγο παίρνει ο Καθηγητής που ήταν αρμόδιος και για την σύνταξη της τεχνικής έκθεσης επί της ΜΠΕ του κ. Κουτσογιάννη, που ενημερώνει για τα συμπεράσματα της τεχνικής έκθεσης δείτε τα αναλυτικά εδώ

(17:12) Από τις 16:30 έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση και ακόμη τα διαδικαστικά “τρώνε” τον χρόνο. Διαδικαστικά και με ουσία καθώς ο τρόπος χειρισμού της όλης κατάστασης και του θέματος από την πλευρά Νίκα, έχει σηκώσει αντιδράσεις για το πως και με ποιον τρόπο θα πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση.

(16:45) Μετά από μια ένταση και αρκετές διακοπές χρειάστηκε μια 5λεπτη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.