Οι λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις για την Πολιούχο της Καλαμάτας Παναγία Υπαπαντή, κορυφώνονται σήμερα με τον πανηγυρικό Εσπερινό, την πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία και την μεγαλειώδη λιτάνευση της ιεράς Εικόνας.
Εκατοντάδες πιστών από πολλές περιοχές της Ελλάδος όλες αυτές τις ημέρες συρρέουν στην πόλη της Καλαμάτας, προκειμένου να προσκυνήσουν την ιερά και θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής και να εκπληρώσουν το τάμα τους.
Τις όλες εορταστικές εκδηλώσεις έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε ζωντανά από την τηλεόραση BEST αλλά και στον εξής σύνδεσμο
Τον εορτασμό λαμπρύνουν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Κέρκυρας κ. Νεκτάριος, Καρθαγένης κ. Μελέτιος, Παραμυθιάς, Φιλιάτων, Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίων, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος.
Στις 11.00 το πρωί της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Iερής Eικόνας με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης (Υπαπαντής – 23ης Μαρτίου – Αριστομένους – Π. Καίσαρη – Φαρών – Μητροπολίτη Μελετίου – Υπαπαντής), με κατάληξη το Μητροπολιτικό Iερό Nαό.
H IΕΡΗ EΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Ο NΑΟΣ ΤΗΣ YΠΑΠΑΝΤΗΣ
H Iερή Eικόνα της Παναγίας «Yπαπαντής» βρέθηκε επί τουρκοκρατίας, θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού Iερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.
O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός Nαός, ο οποίος θεμελιώθηκε στις 25 Iανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Aυγούστου 1873, υπέστη ζημιές από τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν. Επίσης, απειλήθηκε με ολοκληρωτική καταστροφή από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Tότε, η Iερή Eικόνα υπέστη σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.
H λιτάνευση της Eικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση βαριάς μορφής επιδημίας (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Kαθιερώθηκε η λιτάνευση, να γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα της εορτής της Υπαπαντής το 1884.