Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε νέους άνδρες

Σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης είχαν νεαροί άνδρες που άλλαξαν την διατροφή τους σε Μεσογειακή, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η έρευνα διήρκεσε 12 εβδομάδες και σύμφωνα με την υποψήφια διδάκτωρ Jessica Bayes είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που αξιολογεί την επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στα συμπτώματα κατάθλιψης σε άνδρες ηλικίας 18 έως 25 ετών.

«Μας εξέπληξε το πόσο πρόθυμοι ήταν οι νεαροί άνδρες να ακολουθήσουν τη νέα διατροφή», είπε ο Bayes. «Όσοι είχαν ανατεθεί στη μεσογειακή διατροφή μπόρεσαν να αλλάξουν σημαντικά την αρχική τους δίαιτα, υπό την καθοδήγηση ενός διατροφολόγου, σε σύντομο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε η ίδια. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι γιατροί και ψυχολόγοι θα πρέπει να σκέφτονται να παραπέμπουν νέους άντρες με κατάθλιψη σε διατροφολόγο, ως σημαντικό συστατικό της αντιμετώπισης της κλινικής κατάθλιψης.

Η μελέτη συμβάλλει στο αναδυόμενο πεδίο της διατροφικής ψυχιατρικής, που στοχεύει να διερευνήσει την επίδραση που μπορούν να έχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα και διατροφικά πρότυπα στην ψυχική υγεία. Η διατροφή που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν πλούσια σε λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, ελαιόλαδο και ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς.

«Στόχος μας ήταν στην αύξηση της ποιότητας της διατροφής με φρέσκα ολικής αλέσεως τρόφιμα, με ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης ”γρήγορων” τροφίμων, ζάχαρης και επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος», είπε ο Bayes.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες παρέμειναν στο πρόγραμμα και πολλοί ανυπομονούσαν να συνεχίσουν τη διατροφή αυτή και μετά το τέλος της έρευνας-που δείχνει πόσο αποτελεσματική, ανεκτή και πολύτιμη θεωρούσαν την παρέμβαση.

Όλες οι μετρήσεις της έρευνας κατέληξαν στον σημαντικό ρόλο της διατροφής για τη θεραπεία της κατάθλιψης προτρέποντας τους κλινικούς γιατρούς και να παρέχουν συμβουλές προς αυτή την κατεύθυνση σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα.

Δείτε την έρευνα και αναλυτικά τα αποτελέσματά της ΕΔΩ.

Πηγή: neurosciencenewskathimerini.gr