Παρασκευή
21
Ιούνιος
TOP

Ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά: «Υπάρχουν στην Αθήνα επαγγελματίες κατευναστές» (video)

Σε νέα ηχηρή παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, περίπου 20 ημέρες πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννου Χαραλαμπίδη, σχολίασε ότι παρατηρεί “περίεργα πράγματα εσχάτως”. Υποστήριξε ειδικότερα ότι: “Υπάρχουν στην Αθήνα επαγγελματίες κατευναστές που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού. Κι ότι επομένως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο.”

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η “αυτονόητα στρατηγική εθνική θέση” είναι ότι: “Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό έχουν τον ίδιο λόγο που δεν επιλύονται: Λόγω της τουρκικής επιθετικής  κι επεκτατικής πολιτικής, που αξιώνει τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου.” 

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας: “Θέλω να είμαι σαφής: Καμιά λύση στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς, πρώτα, τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει των αρχών και αξιών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου! 

Κι ας μην ξεχνάει κανείς: η μισή σχεδόν Κύπρος είναι σήμερα  υπό κατοχή, μετά από Τουρκική εισβολή! Η Λευκωσία είναι η τελευταία πρωτεύουσα πόλη στην Δύση χωρισμένη στα δυο! Κι αυτό είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας…” 

“Καρφιά” για τα 50 χρόνια από τον Αττίλα και αιχμές κατά Ντόρας Μπακογιάννη

Με αφορμή δε τα 50 χρόνια που κλείνουν εφέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο πρώην πρωθυπουργός διερωτήθηκε: “Γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, ως οφείλει, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την υπενθύμιση της τραυματικής αυτής επετείου;”

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι ολόκληρη η φετινή χρονιά των 50 ετών από την Τουρκική εισβολή θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στην προβολή της Κυπριακής τραγωδίας, δηλαδή στη διεθνοποίησή της.

“Σε λιγότερο από τρεις μήνες είναι η μαύρη επέτειος. Τότε που το «δεν ξεχνώ» έγινε σύνθημα καρδιάς και συνείδησης για τον κάθε Έλληνα. Το λέω ξεκάθαρα: δεν ξεχνιέται το «Δεν ξεχνώ»” πρόσθεσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός “κάρφωσε” όμως και την αιώνια εσωκομματική του αντίπαλο Ντόρα Μπακογιάννη για την πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο, από την οποία πάντως έχουν ήδη πάρει αποστάσεις τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και το Μαξίμου.

“Τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσοβο δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό! Και θα ήταν πιο σημαντικό να ασχοληθούμε με τα 50 χρόνια αντί να εμπλέκουμε τον Ελληνισμό σε μονοπάτια επικίνδυνα, όπως με το ψήφισμα για το Κόσοβο…”, σχολίασε συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς.

πηγή: www.news247.gr