Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Ικανοποίηση της ΔΕΕΞ-SPS για την επανεκκίνηση του προγράμματος «Συμμετοχικής και Ολιστικής Ανάπτυξης Ταϋγέτου»- Σκέψεις για συνέδριο στον Ταϋγετο -Μάνης

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση του «Προγράμματος Συμμετοχικής και Ολιστικής Ανάπτυξης Ταϋγέτου» εξέφρασε η Διεθνής Ένωσης ΔΕΕΞ-SPS, η οποία απέστειλε σχετική επιστολή προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον σύλλογο “Φίλοι της Βέργας”. Γνωρίζοντας ότι από τα 16 Διεθνή Συνέδρια της ΔΕΕΞ, από το 1987 έως και το 2018, τρία εξ αυτών διεξήχθησαν στην Ελλάδα (Κρήτη, Λέσβο, Κεφαλονιά), για το επόμενο συνέδριο (φέτος γίνεται στην Κροατία) έχει προταθεί η Πίνδος στην Ελλάδα, ενώ μελλοντικά χαρακτηρίζει ως “ευχής έργο να διοργανωθεί διεθνές συνέδριο μελλοντικά και στον Ταΰγετο – Μάνης”.

Η Επιστολή:

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την επανεκκίνηση του “Προγράμματος Συμμετοχικής και Ολιστικής Ανάπτυξης Ταϋγέτου”, στο οποίο από το 2020 εκδηλώσαμε ενδιαφέρον συμμετοχής του Φορέα μας, τόσο με εισήγηση – παρουσίαση στις σχετικές Ημερίδες, όσο και με συμμετοχή μας σε επι μέρους δράσεις που προσιδιάζουν στο αντικείμενο και τους στόχους μας.

Ανταποκρινόμενοι στις ανωτέρω επιστολές σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ο Ταΰγετος και η Μάνη είναι ευρύτερα γνωστές περιοχές, για την ιστορία τους, το φυσικό τους περιβάλλον και – καθόσον μας αφορά – για πέτρινες παραδοσιακές κατασκευές, όπως: πυργόσπιτα, καλντερίμια, ξερολιθιές, εκκλησίες κλπ.

Ειδικότερα ο οικισμός της Βέργας, πρώην Σέλιτσας, και τα πέτρινα μνημεία και άλλα κτίσματα στους οικισμούς της, μας είναι πλέον οικεία από παρουσιάσεις και ενημέρωση των “Φίλων της Βέργας” σε εκδηλώσεις μας, όπως τα Διεθνή Συνέδριά μας.

Έχει επίσης ενημερωθεί η UNESCO, μέσω του ετήσιου Δελτίου της ΔΕΕΞ και του ΥΠΠΟΑ για τον Εθνικό Κατάλογο Στοιχείων Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για την  δραστηριότητα αυτού του τομέα στην Ελλάδα, όπου έχει περιληφθεί και σχετική ενημέρωση για την Σέλιτσα (Βέργα) από τους “Φίλους της Βέργας”.

Σας γνωρίζουμε την ετοιμότητά μας να συνεισφέρουμε σε συγκεκριμένες δράσεις σας, όπως π.χ. η αποκατάσταση της “Πάνω Βρύσης”, του “Καλντεριμιού 3” και των ξερολιθιών της Κάτω Βέργας στην αρχική μορφή τους, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες από το ΥΠΠΟΑ που μας έχουν γνωστοποιηθεί, μεταφέροντας την ευρεία γνώση και εμπειρία μας από την τεχνική των ξερολιθικών κατασκευών σε δεκάδες χωρών της Ευρώπης και της λεκάνης της Μεσογείου.

Αν υπάρξουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις κάλυψης βασικών δαπανών, όπως π.χ. η φιλοξενία διαμονής – διατροφής – τοπικών μετακινήσεων, θα ήταν δυνατή η συμμετοχή εθελοντών “μαστόρων πέτρας” από διάφορες ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες σε σχετικό “εργαστήριο” (workshop), κατά τις φάσεις αποκατάστασης των ανωτέρω μνημείων. Η ΔΕΕΞ (SPS) διαθέτει μεγάλη εμπειρία παρόμοιων διοργανώσεων, δεδομένου ότι όλα τα διεθνή της Συνέδρια ξεκινούν με εβδομαδιαία Workshops ξερολιθικών κατασκευών.

Θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι η συνεπαγόμενη διεθνής δημοσιότητα θα ήταν πολλαπλά χρήσιμη για την προβολή των εν λόγω μνημείων και της περιοχής σας, των εθελοντικών δραστηριοτήτων κατοίκων και πολιτών, καθώς και της συμμετοχής και υποστήριξης της Τοπικής – Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, εξ όσων γνωρίζουμε από παρουσιάσεις που μας έχουν γίνει, τα εν λόγω αποκατεστημένα ξερολιθικά μνημεία θα αποτελούσαν χαρακτηριστικά τοπόσημα της Βέργας και της Καλαμάτας και θα ήταν πόλος έλξης πεζοπόρων – επισκεπτών από πολλές χώρες.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι από τα 16 Διεθνή Συνέδρια της ΔΕΕΞ, 1987 έως 2018, τα 3 διεξήχθησαν στην Ελλάδα (Κρήτη, Λέσβο, Κεφαλονιά). Το φετινό συνέδριο διεξάγεται στην Κροατία, ενώ για το επόμενο έχει προταθεί η Πίνδος στην Ελλάδα. Θα ήταν ευχής έργο να διοργανωθεί διεθνές συνέδριο μελλοντικά και στον Ταΰγετο – Μάνη, εφόσον υποστηριχθεί ανάλογη πρόταση από τοπικούς φορείς. Το παρόν Πρόγραμμα Ταϋγέτου πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ευελπιστώντας σε θετική ανταπόκριση, παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση

Le Président

Michelangelo Dragone