Ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής εκδήλωση για την κορυφαία ιστορική στιγμή της Μικρασιατικής τραγωδίας με αφορμή το βιβλίο του συγγραφέα και στοχαστή Γιώργου Καραμπελιά, «1909-2022. Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα», που πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε.
Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο επαναστατικός χαρακτήρας της περιόδου 1909-1922, ως της συνέχειας του ’21, συχνά παραθεωρείται. Και όμως, η Μεγάλη Ιδέα του Ρήγα, της Φιλικής Εταιρείας και του Βενιζέλου –η συνεύρεση των Ελλήνων σε ένα ενιαίο κράτος– αποτέλεσε το ζητούμενο του 19ου και του 20ού αιώνα, το διακύβευμα της «μεγάλης δεκαετίας».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης και ο ποιητής, δοκιμιογράφος Δημήτρης Κοσμόπουλος. Θα παρέμβει ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.
Μικρασιατική μουσική και τραγούδια θα παρουσιάσουν ο Νικόλας Παλαιολόγος και η Μαρία Κρασοπούλου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Γιώργος Καραµπελιάς γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964, ως φοιτητής της Ιατρικής, είχε µια έντονη πολιτική δραστηριότητα, για την οποία και φυλακίστηκε από τη δικτατορία τον Μάιο-Ιούνιο 1967. Εν συνεχεία, σπούδασε Οικονομικά στο Παρίσι, όπου συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα και τον Μάη του ’68, εξέδιδε το περιοδικό «Αντιφασίστας» και έγραψε τα πρώτα του βιβλία. Μετά το 1974 συνεχίζει την πολιτική και συγγραφική του δραστηριότητα. Από το 1979 έως το 1993 εξέδιδε το περιοδικό «Ρήξη». Το 1980 δημιούργησε το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο και τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Από το 1995 συμμετέχει στη ΣΕ του περιοδικού «Άρδην» και από το 2006 της εφημερίδας «Ρήξη». Από το 2010 είναι µέλος της «Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού» και της ΣΕ του περιοδικού «Νέος Ερμής ο Λόγιος». Τέλος, µετά το 2016, συμμετέχει στο Κίνημα Άρδην. Επιδιώκει τη σύνθεση ανάμεσα στον πατριωτισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, ενώ θεωρεί πως ο µόνος τελεσφόρος εκσυγχρονισμός της Ελλάδας θα ήταν ένας εκσυγχρονισμός στηριγμένος στην παράδοση και την ιστορική µας ιδιοπροσωπία. Τα γραπτά του αφορούν στην πολιτική επιστήμη, την οικονομία, τη φιλοσοφία και τη γεωπολιτική. Τα τελευταία χρόνια επιμένει ιδιαίτερα στις ιστορικές έρευνες και μελέτες που αφορούν την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821.