Παρασκευή
24
Μάρτιος
TOP

Κ. Τζιούμης: «Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει την συνετή διαχείριση χωρίς να κάνουμε σπατάλες»

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, επικοινώνησε live με δημότες, μέσω facebook, την Τετάρτη (29/12/2021), απαντώντας σε ζητήματα τα οποία τέθηκαν από δημότες.


Ο  Δήμαρχος αρχικά αναφέρθηκε στην τεράστια αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή μας και κάλεσε όλους σε αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, να χρησιμοποιούν παντού μάσκες αυξημένης προστασίας και να εμβολιαστούν, όσοι δεν το έχουν κάνει.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ – Σύντομα θα υπογράψουμε σύμβαση και την άνοιξη θα ξεκινήσουν τα έργα. Με την ανάπλαση στην πλατεία, θα διευθετηθούν τα θέματα που αφορούν τη διασταύρωση της ΔΕΔΔΗΕ.

ΦΡΕΑΤΙΑ – Έγινε καθαρισμός όλων των φρεατίων από τη ΔΕΥΑΤ. Γίνονται συνεχείς καθαρισμοί στην πόλη και σε χωριά. Ο καθαρισμός επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ – Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η ελεγχόμενη στάθμευση και σε αυτό το πλαίσιο, οι μόνιμοι κάτοικοι (που έχουν μόνιμη κατοικία και όχι εργασία) των περιοχών αυτών θα έχουν κάρτες για δωρεάν στάθμευση. Θα εκδοθεί ανακοίνωση, ώστε με τα απαραίτητα έγγραφα να γίνουν αιτήσεις.

ΠΑΡΚΑ – Παρά το γεγονός ότι έχει αποδυναμωθεί η υπηρεσία πρασίνου, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από το υπαλληλικό προσωπικό και τα πάρκα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Τα δένδρα που κόβονται, δίνεται άδεια από το δασαρχείο και αφορούν δένδρα που είναι επικίνδυνα ή δένδρα που έχουν πέσει. Πέρασε από την οικονομική Επιτροπή η διαχειριστική μελέτη για όλα τα πάρκα, είναι ουσιαστικά μελέτη που δείχνει με ποιον τρόπο πρέπει να ανανεωθούν και να εμπλουτισθούν τα πάρκα. Προχωράμε άμεσα και μέσα στο επόμενο μικρό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη. Για τη δημοτική μας αρχή, το πράσινο είναι πολύ σημαντικό. Οπουδήποτε υπάρχει η δυνατότητα, φυτεύουμε δένδρα. Το ίδιο κάνουμε στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, που δεν κόβουμε δένδρα, αλλά την εμπλουτίζουμε μάλιστα με νέα δένδρα.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ – Ο Περιστεριώνας είναι ένα όμορφο σημείο αλλά εγκαταλελειμμένο. Έχει ήδη ετοιμαστεί η μελέτη και από τον Ιανουάριο, θα προχωρήσουμε άμεσα στο φωτισμό του Περιστεριώνα και του δρόμου της Οπλαρχηγού Σεχιώτη. Έχουμε μιλήσει με κατοίκους.

Επιπλέον, έχει ετοιμαστεί η μελέτη για φωτιστικά σώματα από τον Προφήτη Ηλία μέχρι τη Λέσχη Αξιωματικών που σήμερα ο δρόμος αυτός είναι σκοτεινός. Έχει μπει σε ένα δρόμο για την αλλαγή φωτιστικών σωμάτων με led στην πόλη και στα χωριά μας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΗΜΟΥ – Πάνω από δέκα χρόνια, το Υπουργείο δεν δίνει δυνατότητα για νέες προσλήψεις και το προσωπικό μειώνεται. Χρειάζεται ανανέωση προσωπικού όλων των δήμων και του δήμου μας. Τα τεχνικά μας συνεργεία έχουν καθημερινή παρουσία παντού, υπό την καθοδήγηση του αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Λαγού.

ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΟΙΝΩΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ – Είναι μια νέα δομή που δημιουργήσαμε στο δήμο, είναι εξαιρετικά απαραίτητη. Ήταν ζητούμενο από τις οικογένειες που έχουν παιδιά με κινητικά ή άλλα προβλήματα. Δεν πρέπει να αποκλείονται από την κοινωνική ζωή. Ήδη, λειτουργεί στην οδό Φιλελλήνων. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 14/1/2021, πιθανότατα και με την παρουσία της αρμόδιας Υπουργίας, κυρίας Μιχαηλίδου.

Εμείς ως δημοτική αρχή δημιουργήσαμε τρεις νέες κοινωνικές δομές, για υπηρεσίες φροντίδας σε κάτοικους όλων των χωριών της Αρκαδίας, πλην του δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Δημιουργήσαμε το ΚΔΑΠ ΜΕΑ και τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Θα βγει προκήρυξη για να βρεθεί το ακίνητο που θα φιλοξενηθεί η Στέγη και εξεδόθη η προκήρυξη για την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού. Ψηφίσαμε χθες τον κανονισμό λειτουργίας της Στέγης. Είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Πελοπόννησο που μπήκαμε σε αυτό το πρόγραμμα.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – Με βάση τα μέτρα, τα θεματικά πάρκα, συνεχίζουν να λειτουργούν. Οι εκδηλώσεις του δήμου συνεχίζουν να γίνονται. Στόχος είναι η Τρίπολη να γίνει το επίκεντρο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Ο Δήμος προσφέρει δωρεάν το Καρουζέλ και το Παγοδρόμιο για όλους. Το τριήμερο των Χριστουγέννων υπήρξε μεγάλη επισκεψιμότητα και από άλλες περιοχές. Ο στολισμός της πόλης που είναι ανανεωμένος και έχει επεκταθεί, καθώς και τα θεματικά πάρκα, ήταν ένας λόγος που πολλοί επισκέπτες ήρθαν στην Τρίπολη και στα χωριά μας. Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και στο τριήμερο της Πρωτοχρονιάς.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΈΛΗ – Οι Δήμοι όλης της χώρας έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την ενεργειακή κρίση. Όταν το ρεύμα έχει ήδη διπλασιαστεί, το κόστος του δήμου εκτοξεύεται. Είναι ένα έξτρα έξοδο για την επόμενη χρόνιά. Υπάρχει μια συζήτηση η πολιτεία να καλύψει ένα μέρος αυτού του εκτάκτου εξόδου.

ΟΙ δήμοι της Πελοποννήσου έχουν να αντιμετωπίσουν την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου της Παλαιόχουνης. Εκεί θα στοιχίζει στον δήμο μας ένα μεγάλο ποσό κάθε χρόνο.

Με αυτά τα δύο κόστη, τα έξοδα για τους δήμους είναι πολύ μεγαλύτερα. Για αυτό και πολλοί δήμοι της Πελοποννήσου προχώρησαν σε αυξήσεις δημοτικών τελών. Εμείς ως Δήμος Τρίπολης δεν προχωρήσαμε στην αύξηση των δημοτικών τελών και αν δεν υπάρχει παράταση της ενεργειακής κρίσης, δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε.

Επιπλέον, το χρηματικό υπόλοιπο που έχει ο δήμος είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε.

Φέραμε έναν προϋπολογισμό χωρίς αύξηση δημοτικών τελών, παρά τα αυξημένα έξοδα και με μεγαλύτερο αποθεματικό. Δεν κάνουμε σπατάλες, κάνουμε συνετή διαχείριση.

ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ – Ότι κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης, επηρεάζουν την περιοχή της Μεγαλόπολης, όμως επηρεάζεται και ο Δήμος Τρίπολης. Οι μισοί εργαζόμενοι είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Τρίπολης. Κάναμε αγώνα για να το αποδείξουμε. Δεν είναι μόνο δική μας δουλειά ότι ενταχθήκαμε στη μεταλιγνιτκή εποχή. Το καταφέραμε και είναι μια τεράστια επιτυχία που αν η περιοχή μας την εκμεταλλευτεί, θα μεταβούμε στη μεταλιγνιτική εποχή, χωρίς προβλήματα. Τα περισσότερα αφορούν κίνητρα για επιχειρήσεις. Προετοιμαζόμαστε, έχουμε υποβάλλει προτάσεις, υπάρχει θετική ανταπόκριση και μετά τις γιορτές θα έχουμε μια συνάντηση με τον κ. Παπαθανάση για την επέκταση της ΒΙΠΕ Τρίπολης.

OPEN MALL – To κομμάτι των τεχνικών έργων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και από εκεί και πέρα έχει ένα υποέργο του Επιμελητηρίου που και κείνο προχωρά. Έχουμε άριστη συνεργασία. Μαζί με το δικό μας Open Mall, εντάχθηκαν άλλοι 53 δήμοι. Το μοναδικό που έχει ολοκληρωθεί είναι το δικό μας. Η περιοχή αυτή, με την ολοκλήρωση των έργων, θα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περισσότερο.

ΕΡΓΑ – Μέσα στο 2022 θα ξεκινήσουν τα έργα στην πλατεία Αγίου Βασιλείου και στην πλατεία Μπασιάκου. Θα ξεκινήσουν επίσης έργα στους παιδικούς σταθμούς, ενώ έχουμε υποβάλει πρόταση για νέα πεζοδρόμια και δέντρα από την πλατεία Κολοκοτρώνη μέχρι την πλατεία Αγίου Βασιλείου και την πλατεία Ανεξαρτησίας. Το Μουσείο Λαμπράκη έχει προχωρήσει, έχουμε υπογράψει σύμβαση για το Μουσείο στο Ελαιοχώρι. Προχωρούν έργα αγροτικής οδοποιίας και κυνηγάμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο.

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ – Ετοιμάστηκε η στατική μελέτη, δόθηκε στη διαχειριστική αρχή και περιμένουμε απόφαση για χρηματοδότηση έργου στατικής ενίσχυσης. Ήδη, προχθές ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις για τη γεωθερμία, έξω από το κολυμβητήριο. Πρέπει να ξεπεραστεί το θέμα της στατικής ενίσχυσης και δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, προς το παρόν.