Ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει από νωρίς σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Η ακραία ζέστη έχει πλήξει την Ευρώπη με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και την Ιταλία να καταγράφουν θερμοκρασίες ακόμα και 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της εποχής. Ο καιρός αλλάζει σε όλον τον κόσμο.
Ο κίνδυνος καύσωνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχει κάνει τους διοργανωτές να «ιδρώνουν» για την ασφάλεια των αθλητών. Η Ισπανία προετοιμάζεται για άλλο ένα καυτό καλοκαίρι, δίνοντας στη δημοσιότητα έναν νέο χάρτη που θα βοηθήσει στην ακριβέστερη πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων. Οι πόλεις σε ολόκληρη την ήπειρο βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και προετοιμάζονται για καταστάσεις ακραίας ζέστης.
Φέτος, μετράμε 11 συνεχόμενους μήνες με ρεκόρ θερμοκρασιών και η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών.
Οι μετεωρολόγοι έχουν χτυπήσει από νωρίς τα «καμπανάκια» προειδοποιώντας ότι η ήπειρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα ακόμη ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι – ενδεχομένως και το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Επί του παρόντος, φαίνεται ότι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα κυμανθούν πάνω από το μέσο όρο θερμοσιακά.
Όταν πρόκειται για καύσωνες ή μεμονωμένα ακραία καιρικά φαινόμενα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τι ακριβώς θα γίνει. Αλλά, η καταγραφή των δεδομένων του καιρού μέχρι τώρα μπορεί να δώσει στους μετεωρολόγους κάποιες ενδείξεις.
«Οι καιρικές συνθήκες στην ήπειρο ποικίλλουν γεγονός που καθιστά δύσκολο να προβλεφθεί πού μπορεί να χτυπήσει» ένα «θερμό καλοκαίρι» αναφέρει (Euronews) η Tamsin Green, μετεωρολόγος από την υπηρεσία πρόγνωσης Weather & Radar.
Η Δυτική Ευρώπη θα μπορούσε να δει βροχοπτώσεις σε φυσιολογικά επίπεδα τον Ιούνιο, βροχοπτώσεις πάνω από το μέσο όρο στη Νότια Ευρώπη τον Ιούλιο και σαφώς ξηρότερες συνθήκες στα Ανατολικά. Ο Αύγουστος, σύμφωνα με την Green, είναι πιθανό να είναι ξηρότερος για το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου, σύμφωνα με την μετεωρολόγο.
Τι επηρεάζει τον καιρό της Ευρώπης;
Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν τον ευμετάβλητο καιρό της Ευρώπης. Ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε μια μεταβατική φάση μεταξύ των κλιματικών φαινομένων El Niño και La Niña, για παράδειγμα, τα οποία είναι «κρίσιμα» για τον καθορισμό των παγκόσμιων καιρικών συνθηκών και θερμοκρασιών.
Προβλέπεται ότι θα παραμείνουμε σε αυτή την ουδέτερη φάση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά οι επιπτώσεις του El Niño συνεχίζονται.
«Τους τελευταίους μήνες, οι θερμοκρασίες του αέρα και των ωκεανών εξακολουθούν να είναι αστρονομικά υψηλές», λέει η Green.
Οι καιρικές συνθήκες μπορούν να λειτουργήσουν σαν «ντόμινο» και να επηρεάσουν τις συνθήκες στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Εάν υπάρχει αυξημένη βροχόπτωση κάπου στον κόσμο, θα υπάρξει μειωμένη βροχόπτωση αλλού.
Η Ευρώπη, για παράδειγμα, συχνά δέχεται εξασθενημένες τροπικές καταιγίδες που φέρνουν βροχές και ανέμους. Η δραστηριότητα των καταιγίδων στον Ατλαντικό, κατά τη διάρκεια της περιόδου των τυφώνων από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, είναι πιθανό να ενισχυθεί, καθώς η La Niña σχηματίζεται στον Ειρηνικό, μειώνοντας την καταιγίδα εκεί.