Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Καλαμάτα: Πως θα είναι οι Μύλοι όταν μετατραπούν σε ξενοδοχεία

Το στούντιο SquareOne ανέλαβε τη μετατροπή του κτιρίου της Ευαγγελίστριας Σιλό στην Καλαμάτα, σε δύο ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων αντίστοιχα.

Το πρώην βιομηχανικό κτίριο των 11.000 m2, εγκαινιάστηκε το 1925 και έκτοτε διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο για την οικονομία της πόλης μέχρι την πρόσφατη οικονομική κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της δομής. Η προσέγγιση των αρχιτεκτόνων, στοχεύει στη διατήρηση του χαρακτήρα του κτιρίου Silo και στην ανάδειξη των παλαιών βιομηχανικών στοιχείων του.

Σε μια εποχή όπου η πόλη της Καλαμάτας αποτελούσε σημαντικό κόμβο εμπορευμάτων για τη Νότια Ελλάδα, το κτίριο των Μύλων  Ευαγγελίστριας, που εγκαινιάστηκε το 1925, είχε εξέχοντα ρόλο στο λιμάνι της πόλης για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα. Η αλλαγή του οικονομικού τοπίου των τελευταίων τριών δεκαετιών επηρέασε την ευημερία και την ανάπτυξη του λιμανιού και ως εκ τούτου το κτίριο εγκαταλείφθηκε.

Σήμερα καθίσταται σαφές πως το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας στρέφεται αποφασιστικά προς τον τουρισμό και την αναψυχή, γεγονός που δημιουργεί νέες ευκαιρίες και μας ωθεί να δούμε παλιά κτίρια της βιομηχανικής κληρονομιάς υπό νέο πρίσμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε την μετατροπή του σημαντικού αυτού βιομηχανικού κτίσματος τάξεως μεγέθους των 11,000 μ2 σε δυο ξενοδοχεία , ένα 5 κι ένα 4 αστέρων με συνεδριακές εγκαταστάσεις. Τα δυο ξενοδοχεία έχουν 100 κλίνες το καθένα.

Όταν το γραφείο μας SquareOne, κλήθηκε να σκεφτεί το μέλλον των Μύλων-Σιλό  Ευαγγελίστριας , ξεκινήσαμε να αναρωτιόμαστε:Τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα βιομηχανικά κτίρια του 20ού αιώνα στην τρέχουσα οικονομία; Πως μπορεί να αξιοποιηθεί ένα αστικό κτίριο με εμβληματικό χαρακτήρα και να σχεδιαστεί με τρόπο που δεν θα πληγεί η μακρόχρονη ταυτότητα, τόσο του ίδιου του κτιρίου, όσο και της πόλης; Πως θα μπορούσε να γίνει η μετατροπή από ένα βιομηχανικό κτίριο σε μια σύγχρονη δομή τουρισμού και αναψυχής; Ποια θα ήταν η συσσωρευτική επίπτωση στην οικονομία της περιοχής αλλά και στον χαρακτήρα του λιμανιού στο μέλλον; 

Όπως μας λέει ο Αρχιτέκτονας του έργου, Κώστας Πουλόπουλος, που μεγάλωσε στην Καλαμάτα και έκανε τη διπλωματική του στο συγκεκριμένο ακίνητο: «Εν τέλει, ποιος ειναι  ο τεχνικά και καλλιτεχνικά  ιδανικός τρόπος για να μετατρέψουμε έναν χώρο για σιτηρά, σε ένα χώρο για ανθρώπους

Για να το πετύχουμε αυτό σχεδιάσαμε νέα ανοίγματα πρόσβασης εντός των κυψελών των σιλό, καθώς και παράθυρα στις προσόψεις, που προσιδιάζουν σε αναλογίες και μεγέθη στα υπάρχοντα παράθυρα άλλων περιοχών της όψης . Με την δε προσθήκη νέων πλακών ανάμεσα στις κυψέλες, δημιουργούμε 4 ορόφους που θα  φιλοξενούν  δωμάτια και σουίτες με μεγέθη που κυμαίνονται από 28 έως και 45 τ.μ. Και στα δυο ξενοδοχεία, το ισόγειο θα απαρτίζεται από τον  χώρο της εισόδου, κουζίνες και χώρους εστίασης καθώς και γραφεία προσωπικού. Στον πέμπτο όροφο του πεντάστερου ξενοδοχείου δημιουργούμε εστιατόριο και μια πισίνα υπερχείλισης (infinity edge), όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο και τον Ταΰγετο.

Στην δε ισόγεια στάθμη με θέα στο λιμάνι, δημιουργούμε ένα εστιατόριο κάτω από τους μπετονένιους κώνους των σιλό, προσβάσιμο από όλη την πόλη. Στο σύνολο του κτιρίου θα συντηρηθούν παλιά βιομηχανικά στοιχεία (ξύλινα σιλό, μηχανήματα, κώδωνες έναρξης και λήξης εργασίας κ.α.) και θα εκτεθουν σε μουσειακό χώροπου σχεδιάζεται ειδικά.

Στο κτίριο έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού, καθαιρέσεων και αποτύπωσης, καθώς και διαδικασίες αδειοδότησης. Οι εταιρίες «Porto Milos Kalamata Μ.I.Κ.E» και «Porto Marina Kalamata ΜΙΚΕ» έχουν ήδη υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, βάσει απόφασης που εκδόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, και λάβει ενίσχυση της τάξεως των 3 εκ η πρώτη και 2.7 εκ η δεύτερη ,συνεισφέροντας με πάνω από 20 ετήσιες  μόνιμες θέσεις εργασίας έκαστη, πέραν  των εποχιακών.

Στοιχεία έργου:
Έργο: Silos
Κατηγορία: 
Ανακαίνηση – Επανάχρηση
Τοποθεσία: Καλαμάτα, Ελλάδα
Σχεδιασμός: SquareOne studio , SQ1

πηγή: https://www.archisearch.gr/