Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Κανόνες ασφαλείας για όσους ζουν μόνοι

Το να ζει κάποιος μόνος (είτε από επιλογή είτε από αναγκαιότητα) θέτει κάποιους ξεχωριστούς κανόνες και στο θέμα της ασφάλειας στο σπίτι. Και δεν εννοούμε ότι κάποτε κάποιος θα συγκατοικήσει με τον… Σούπερμαν και δεν θα φοβάται τίποτα, αλλά ότι λ.χ. το σπίτι θα είναι πιο συχνά χωρίς κάποιον μέσα -κάτι που «λατρεύουν» οι διαρρήκτες. Συνεπώς, χρειάζεται περισσότερη προσοχή σε ορισμένα σημεία και κάποια συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.

  • Γνωρίστε τους γείτονες: Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για την ασφάλεια του σπιτιού μας γενικώς, αλλά είναι πιο απαραίτητο για όσους ζουν μόνοι. Ανεξάρτητα από το πόσο κοινωνικός είναι κάποιος, ένας βαθμός σχέσεων επιβάλλεται, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να βοηθήσει άμεσα.
  • Πόρτες πάντα κλειδωμένες: Πολλοί πιστεύουν ότι εφόσον είναι μέσα στο σπίτι τους, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Δεν ισχύει γενικώς και δεν ισχύει περισσότερο για όσους ζουν μόνοι. Αν κάποιος λ.χ. έχει παρακολουθήσει το σπίτι και βλέπει μόνο έναν ένοικο, είναι πιθανότερο να δελεαστεί για να αποπειραθεί να εισβάλει.
  • Έξυπνες κλειδαριές: Και εφόσον θέλουμε οι πόρτες να είναι πάντα κλειδωμένες, θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα κλειδωμένες. Καθώς μια απλή κλειδαριά μπορεί να σπάσει εύκολα, η καλύτερη επιλογή είναι η αγορά και η εγκατάσταση μιας «έξυπνης» κλειδαριάς -όσο πιο «έξυπνης» επιτρέπει το πορτοφόλι του.
  • Προσοχή όταν λείπετε για διακοπές: Για την ακρίβεια… διπλή προσοχή. Εκείνο που πρέπει να θυμάται κάποιος είναι ότι οπωσδήποτε δεν θέλει να αιφνιδιαστεί όταν επιστρέψει και ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του.
  • Ρυθμίστε φως και… θόρυβο: Μια λάμπα ή λάμπες με χρονοδιακόπτη, ένα ανοιχτό ραδιόφωνο ή μια τηλεόραση που παίζει, δίνουν την εικόνα κίνησης στο σπίτι όταν λείπει ο ένοικος. Δεν είναι καθόλου ακριβές επιλογές και προσφέρουν ένα βασικό επίπεδο ασφαλείας.
  • Ατομικός συναγερμός: Η πιθανότητα ατυχήματος στο σπίτι είναι υπαρκτή και δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο για να καλέσει βοήθεια. Έτσι, ένας ατομικός συναγερμός (απλή και εύχρηστη συσκευή) μπορεί να δώσει επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Η αγορά μιας τέτοιας συσκευής επιβάλλεται σε όσους πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα ή βρίσκονται σε περίοδο θεραπείας.
  • Σχέδιο έκτακτης ανάγκης: Θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει καλά τον χώρο του σπιτιού και να καταρτίσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για περίπτωση διάρρηξης ή πυρκαγιάς. Γιατί σε μια τέτοια κατάσταση, απλώς δεν θα υπάρχει κανείς άλλος για να βοηθήσει.
  • Θυροτηλεόραση και θυροτηλέφωνο: Και αυτές οι συσκευές στα «must» της ασφάλειας στο σπίτι, αλλά για όσους ζουν μόνοι είναι εις διπλούν. Και οπωσδήποτε δεν ανοίγουμε ποτέ την πόρτα σε όποιον δεν εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη.
  • Προσοχή στα social media: Αν κάποιος ανήκει σε αυτούς που δημοσιοποιούν την κατάσταση της σχέσης τους (της… μη σχέσης, δηλαδή) και δημοσιεύουν φωτογραφίες από τον χώρο του σπιτιού, αναλαμβάνει αυτόματα και τον κίνδυνο να φτάσουν αυτές οι πληροφορίες σε μάτια που δεν πρέπει. Απλώς δεν πρέπει να το κάνει.
  • Πλήρες σύστημα ασφαλείας: Είναι η καλύτερη λύση: ένα πλήρες σύστημα ασφαλείας και η συνεργασία με εταιρεία security ανεβάζει την ασφάλεια του σπιτιού και του ένοικου στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. Όσοι ζουν μόνοι, αξίζει να εξετάσουν διπλά αυτή την επιλογή.

    Πηγή: aftodioikisi.gr