Ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, και προχώρησε σε νέα παρέμβαση για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Αιχμές για τα ελληνοτουρκικά άφησε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πολεμικό Μουσείο όπου έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, με τίτλο «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία – Πώς θα ακυρώσουμε τη «Γαλάζια Πατρίδα»».
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πως «δεν είναι μονόδρομος το ψευτοδίλλημα διάλογος και υποχωρήσεις ή πόλεμος» και υπογράμμισε πως η Τουρκία επιδιώκει την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, με βασική κατεύθυνση την υλοποίηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο προωθεί διεκδικήσεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Θράκη.
Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε τόσο στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όσο και στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, κάνοντας λόγο για «παρεμφερείς απόψεις» που διατυπώνουν και εκείνοι στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
«Είναι το πώς διαβάζουμε την Τουρκία. Γιατί το πώς διαβάζουμε την Τουρκία είναι εκείνο που θα υπαγορεύσει και το πώς θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που τίθενται από τις πρακτικές της Άγκυρας. Και εδώ πιστεύω ότι από κάποιους, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, γίνεται λάθος ανάγνωση της Τουρκίας. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι το αν θα κάνουμε αυτήν ή εκείνη την παραχώρηση, αυτόν ή εκείνο τον συμβιβασμό, προκειμένου να επικρατήσει επιτέλους η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η σωστή ανάγνωση της Τουρκίας, η οφθαλμοφανής, η αυταπόδεικτη, είναι ότι είναι μια χώρα αναθεωρητική, όπως αναλύεται διεξοδικά και στο βιβλίο.
Η Τουρκία μάς το λέει με χίλιους δυο τρόπους. Μάς το λέει συνεχώς. Ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να αλλάξει το καθεστώς στην περιοχή. Να διορθώσει τις «αδικίες» που θεωρεί ότι έχουν γίνει ιστορικά εις βάρος της. Είναι μια χώρα, βασικός, διαχρονικός, στόχος της οποίας είναι η ηγεμονία στην περιοχή.
Πλέον, όμως, έχει ντύσει τις πάγιες επιδιώξεις της και με έναν θεωρητικό μανδύα, αυτόν της Γαλάζιας Πατρίδας που από εδώ και στο εξής θα διδάσκεται και στη νέα γενιά της Τουρκίας στα σχολεία.
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Γαλάζια Πατρίδα μάς λέει από μόνη της τι επιδιώκει η Τουρκία. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Ας δούμε μόνο τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και θα καταλάβουμε. Και ο λόγος που η Τουρκία κλιμακώνει τις προσπάθειές της τα τελευταία χρόνια είναι γιατί θεωρεί ότι τώρα την ευνοεί το διεθνές περιβάλλον.
Η μεταπολεμική αρχή του απαραβιάστου των συνόρων βάλλεται πλέον από παντού. Ακούγεται παράδοξο, αλλά εύγλωττο παράδειγμα της επικίνδυνης τροπής που παίρνουν πλέον τα πράγματα είναι ότι έχει ανοίξει συζήτηση ακόμα και για επαναχάραξη των συνόρων των ΗΠΑ με ενσωμάτωση της Γροιλανδίας και του Καναδά.
Επιπλέον, το διεθνές περιβάλλον έχει γίνει περισσότερο πολύ-πολικό, δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια δράσης σε περιφερειακούς δρώντες, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία διακρίνει την απροθυμία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβουν δυναμικά στην περιοχή. Και αυτές οι εκτιμήσεις της Άγκυρας δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας».
Τι είπε για Σαμαρά – Παυλόπουλο
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στους Αντώνη Σαμαρά και Προκόπη Παυλόπουλο.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «σε αυτό το δυσμενές τοπίο που η πατρίδα καλείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να διεκδικήσει τα δίκαιά της. Απέναντι σε ένα γείτονα που μεθοδικά και συστηματικά επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο καθεστώς, όπως προβλέπεται από την Συνθήκη της Λωζάννης, το Δίκαιο της Θάλασσας ή άλλες διεθνείς συμφωνίες, να επιβάλλει τον ηγεμονικό του ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και που δεν διστάζει να απειλεί και ενίοτε να καταφεύγει στην χρήση βίας».
Επίσης, ο ίδιος τόνισε το εξής: «Δεν είναι μόνο δική μου η αγωνία για τα μελλούμενα. Παρεμφερείς απόψεις διατυπώνουν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κορυφαίος της ελληνικής διπλωματίας Πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης και πολλοί άλλοι από όλο το πολιτικό ή ακαδημαϊκό φάσμα».
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.tovima.gr πατώντας ΕΔΩ