
Στον απόηχο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών της περασμένης εβδομάδας και προ των πυλών ενός νέου κύματος οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ολοένα και συχνότερη, αλλά και πρώιμη άφιξη των καυσώνων. Η θερμική επιβάρυνση που υφίστανται οι ανθρώπινοι οργανισμοί και ειδικότερα οι ευπαθείς ομάδες, αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους.
Μάλιστα, όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου και το London School of Hygiene and Tropical Medicine περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης, στη διάρκεια του καύσωνα που εκδηλώθηκε από τις 23 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου.
Στην Ελλάδα, ο Ιούνιος του 2025 χαρακτηρίστηκε ως ο δεύτερος θερμότερος των τελευταίων 16 ετών (τουλάχιστον) σχεδόν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr. Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Ερευνών του ΙΕΠΒΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ Κώστας Λαγουβάρδος, ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας πιο θερμός από τα κανονικά, σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας. «Κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, ήταν πάνω από δύο βαθμούς θετική απόκλιση, δηλαδή με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές τιμές. Μόνο Κυκλάδες και Κρήτη ήταν στον ένα βαθμό περίπου. Παρ’ όλα αυτά, ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος πιο θερμός που είχαμε στη χώρα μας. Με πρώτο τον περσινό, ο οποίος ήταν ένας ακραίος μήνας με τεράστιες αποκλίσεις προς τα πάνω, ο πιο θερμός που έχουμε καταγράψει ποτέ», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει ότι ο φετινός Ιούνιος δεν γίνεται να συγκριθεί με αυτόν του 2024.