Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Κινητό και αλκοόλ σκοτώνουν τους νέους στους δρόμους -Η έρευνα που σοκάρει

Η πρωτοφανής εξάρτηση των νεαρής ηλικίας οδηγών από τα smartphones και η ψευδαίσθηση τους ότι «αντέχουν» στο αλκοόλ αποτελούν τις βασικές αιτίες που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο.

Βαρύς είναι ο φόρος αίματος που πληρώνει ο πλανήτης μας κάθε χρόνο στην άσφαλτo, με τους θανάτους που οφείλονται σε τροχαία ατυχήματα να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως.

Θυσία στον Μολώχ της Ασφάλτου γίνονται άνθρωποι κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ατόμων που διανύουν τις πρώτες δεκαετίες της ζωής τους.

Για τα άτομα, μάλιστα, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 15 έως και 24, τα τροχαία αποτελούν την κατεξοχήν αιτία θανάτου, όπως έχουν δείξει έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς. Σύμφωνα με την ετήσια «Έκθεση Οδικής Ασφάλειας 2022» (δείτε την εδώ) που διεξήχθη από τη γερμανική εταιρεία Dekra και παρουσιάστηκε στη Ρώμη, μόνο το 2019, σε τροχαία ατυχήματα έχασαν τη ζωή τους 175.000 άνθρωποι ηλικίας 15-24 ετών, παγκοσμίως.

Κινητό τηλέφωνο και αλκοόλ σκοτώνουν τους νέους

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι οδηγοί 15 έως και 24 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην απόσπαση προσοχής, λόγω της πρωτοφανούς εξάρτησης που έχουν από τα smartphones τους, τα οποία χρησιμοποιούν ασύστολα όταν κάθονται πίσω από το τιμόνι.

Όπως έχει δείξει ένα πείραματα της Lexus, ο χρόνος που χρειάζεται κανείς μόνο για σηκώσει το κινητό του και να ανοίξει ένα μήνυμα ανέρχεται σε 4,6 δλ. Μέσα σε αυτό το διάστημα ένας οδηγός που κινείται με 90 χλμ./ώρα την ώρα έχει διανύσει – χωρίς να βλέπει – μια απόσταση που είναι ίση με το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.

Με τα μάτια του οδηγού να είναι «κολλημένα» στο κινητό, αυτός ίσως δεν καταφέρει να εντοπίσει έγκαιρα έναν πεζό που επιχειρεί να περάσει τον δρόμο, θα περάσει «αέρα» ένα STOP σε μια διασταύρωση και θα «κάψει» τον κόκκινο φωτεινό σηματοδότη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου, ωστόσο, δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων με πρωταγωνιστές άτομα νεαρής ηλικίας. Τα στοιχεία της Dekra δείχνουν ότι πολλοί απ’ όσους ανήκουν στην ομάδα των 15-24 ετών, οδηγούν συχνά έχοντας προηγουμένως καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ ή έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.Λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, πολλοί νιώθουν άτρωτοι και θεωρούν ότι μπορούν να «κατεβάσουν» αρκετά ποτήρια αλκοόλ δίχως να επηρεαστούν τα αντανακλαστικά τους και εξασθενήσει η αντίληψή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχήματων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση κινητού τηλεφώνου αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί έντονα – μεταξύ άλλων – και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, με τον νέο ΚΟΚ, αναμένεται να αυστηροποιήσει τις σχετικές ποινές.

πηγη: carandmotor.gr