Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Κλίμα: Η Γη έβρασε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ

Το καλοκαίρι του 2023 διαφαίνεται ότι θα αποδειχθεί ιδιαίτερα θερμό, με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus να επιβεβαιώνει ότι ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της επιστροφής του φαινομένου Ελ Νίνιο ωθεί τις θερμοκρασίες στους ωκεανούς και την ξηρά σε πρωτοφανή επίπεδα.

«Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγο περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000» ανακοίνωσε η υπηρεσία του Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).

Αν και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη του καλοκαιριού, η φετινή χρονιά σπάει τα ρεκόρ θερμοκρασίας ήδη από τον Απρίλιο.

Τον Ιούνιο η θερμοκρασία έθεσε νέα ρεκόρ στη βορειοδυτική Ευρώπη, ενώ κάποιες περιοχές του Καναδά, των ΗΠΑ, του Μεξικού, της Ασίας και της ανατολικής Αυστραλίας «ήταν σαφώς πιο θερμές από το κανονικό».

Αντιθέτως οι θερμοκρασίες στη δυτική Αυστραλία, τις δυτικές ΗΠΑ και τη δυτική Ρωσία ήταν χαμηλότερες από το συνηθισμένο.

Εδώ και 15 χρόνια οι θερμοκρασίες που καταγράφονται τον μήνα Ιούνιο είναι σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, ωστόσο «ο Ιούνιος του 2023 είναι πολύ πάνω από τους άλλους. Πρόκειται για ένα είδος παρέκκλισης στο οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι», εξήγησε ο Ζουλιέν Νικολά, ερευνητής του C3S, της κλιματικής υπηρεσίας του Copernicus.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν τον Ιούνιο 16,51 βαθμοί Κελσίου, υψηλότερη κατά 0,53 βαθμό Κελσίου από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων δεκαετιών. Το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιούνιο του 2019, ήταν κατά 0,37 βαθμό Κελσίου πάνω αυτόν τον μέσο όρο.

Το Πεκίνο βράζει στους 49 βαθμούς στις αρχές Ιουλίου (Reuters)

Θαλάσσιοι καύσωνες

«Το ρεκόρ του Ιουνίου του 2023 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών» επισήμανε ο Νικολά.

Στον Ειρηνικό Ωκεανό η θερμοκρασία έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ ήδη από τον Μάιο, «ακραίοι» θαλάσσιοι καύσωνες» καταγράφηκαν στη Βαλτική θάλασσα καθώς και γύρω από την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία ανακοίνωσε προ ημερών ότι ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Η τάση αυτή φαίνεται ότι συνεχίζεται και τον Ιούλιο: η περασμένη Τρίτη ήταν η θερμότερη μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε, για λίγο, η Δευτέρα 3 Ιουλίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Την Τρίτη 4η Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη μετρήθηκε στους 17,18°C.

Η κλιματική αλλαγή θα συνδυαστεί τους επόμενους μήνες με το φαινόμενο Εκ Νίνο το οποίο αναμένεται να ανεβάσει περαιτέρω τις θερμοκρασίες το 2023.

Παράλληλα «ο όγκος των παγετώνων της Ανταρκτικής μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό για τον μήνα Ιούνιο από τότε που διατηρούνται δορυφορικά στοιχεία, κατά 17% μικρότερος από τον μέσο όρο», επισήμανε με το Copernicus.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters, in.gr