TOP

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της 195η επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην Πύλο

Εκδήλωσεις μνήμης, δρώμενα, παραδοσιακοί χοροι και πολλές ακόμη εορταστικές εκδηλώσεις  περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 195ης Επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, στις 20 Οκτωβρίου του 1827. Απόψε γίνεται το εντυπωσιακό δρώμενο του Πέτρου Κούρτη στο πλαίσιο της αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου με τις εορταστικές εκδηλώσεις να κορυφώνονται στην Πύλο το Σάββατο με τη συναυλία “Βραδινή φωτιά”.

Εκδήλωση μνήμης για τους Γάλλους συμμάχους στη Γιάλοβα

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε χτες το μεσημέρι στη Γιάλοβα η τιμητική εκδήλωση για τους Γάλλους συμμάχους που πέθαναν από ελονοσία την περίοδο 1828 – 1832.
Έξω από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από: τον βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον επίτιμο πρόξενο της Γαλλίας Αριστείδη Μουτζούρη, τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων, αντισμήναρχο ιπτάμενο Μιχάλη Χαντέ, το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, τον πρόεδρο της Κοινότητας Πύλου Ηλία Γουρνά, την πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των εν Αθήναις Πυλίων “Το Ναβαρίνο” Παναγιώτα Πολλάλη, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιάλοβας Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη.
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η Κατερίνα Διαμαντοπούλου – Κουτσουμπού – μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως τότε συνολικά νόσησαν 4.760 άνθρωποι, από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους 915. Εκείνοι ως σήμερα τιμώνται ως ήρωες πολέμου, γιατί έζησαν όλη τη φρίκη της περιόδου και έχασαν τη ζωή τους μέσα σε εξίσου δύσκολες συνθήκες. Αναφέρθηκε ακόμη στα έργα οδοποιίας και ύδρευσης με τα οποία ο στρατηγός Μαιζών άλλαξε την καθημερινότητα των ντόπιων, αλλά και στις γλαφυρές αφηγήσεις του ανταποκριτή των “Τimes”, Ρενέ Πυώ.
Στις εκδηλώσεις βρέθηκαν ακόμη η αντιπύραρχος, προϊσταμένη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου Παγώνα Διονυσοπούλου και ο αστυνόμος Β’, διοικητής του ΑΤ Πύλου Αλέξανδρος Μουρίκης. Συμμετείχε επίσης τμήμα της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Τελετάρχης ήταν ο Γιώργος Αναστασόπουλος.
Στο τέλος παρατέθηκαν χειροποίητα κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γιάλοβας.

Δρώμενο του Π. Κούρτη στην αποψινή αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Ο Πέτρος Κούρτης, διεθνώς αναγνωριςμένος μουςικός, εκπαιδευτικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας “Artventure Productions” θα συμμετάσχει – με την πολυμελή καλλιτεχνική του ομάδα – στη διοργάνωση για τον εορτασμό της 195ης Επετείου από τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Η εκδήλωση ξεκινά απόψε στην Πύλο στις 8 μ.μ.

Παραδοσιακοί χοροί αύριο στην Πύλο

Με μελωδίες και στίχους της παράδοσης θα πλημμυρίσει αύριο Παρασκευή το απόγευμα στις 7.30 μ.μ. η Πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο.
Στις εκδηλώσεις μετέχουν οι: Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνης με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Αγγελή (χοροί από την Μεσσηνία), Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας με χοροδιδάσκαλο τον Βαγγέλη Λαμπρόπουλο (χοροί από την Μεσσηνία και την Μικρά Ασία), Λαογραφικός Όμιλος Χώρας με χοροδιδάσκαλο τον Τάσο Καλογερόπουλο (χοροί από την Μεσσηνία).

Η φρεγάτα “Σαλαμίς” στην Πύλο

Στο Λιμάνι της Πύλου κατέπλευσε χτες το πρωί η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού “Σαλαμίς” για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Είναι επισκέψιμη σήμερα 11 π.μ. – 3 μ.μ. Για επικοινωνία: 27233 60202.

Συναυλία έδωσαν τη Δευτέρα οι “Muzical ifade

Τραγούδια και ταξίμια της σμυρναίικης παράδοσης μετέδωσαν μοναδικά τη Δευτέρα το βράδυ οι δύο μουσικοί του σχήματος “Muzical ifade”, στη συναυλία που έδωσαν στο Λιμάνι της Πύλου. Οι Γωγώ Μπατσικούρα και Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στην πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων για τα Ναβαρίνεια 2022 και “ζέσταναν” το κοινό για τις βραδιές της υπόλοιπης εβδομάδας.

Μαθητές στο Τσικλητήρειο

Πάνω από 130 μαθητές είδαν χτες το πολυμεσικό ψηφιακό έκθεμα αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, στην Οικία Τσικλητήρα στην Πύλο.


Πρώτο έφτασε το Λύκειο Φιλιατρών (η Γ’ τάξη με 30 παιδιά), με τους εκπαιδευτικούς Παναγιώτη Αποστολόπουλο, Δήμητρα Γιαννακοπούλου, Θεοδώρα Κατσιφαρέα. Ακολούθησαν μαθητές από τα Δημοτικά Κορώνης και Λογγάς με τους δασκάλους Αγγελική – Κωνσταντίνα Τριάντου, Σταυρούλα Χάντζου , Σοφία Παναγιωτοπούλου, Αντωνία Παπαδόγγονα, Χρήστο Γιαννουκάκη, Μάρθα Παντελάκη, Σταματία Βλάχου, Βασιλική Παπαδοπούλου και Δημήτρη Τσαρτακλή.