Δευτέρα
3
Οκτώβριος
TOP

Κρυφή απειλή τα «παντοτινά πλαστικά» σε τρόφιμα και καλλυντικά – Οι ειδικοί εκπέμπουν SOS

Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία των ΗΠΑ για την Προστασία του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency – EPA) προειδοποίησε σήμερα ότι μια ομάδα από ανθρωπογενείς (human-made) χημικές ουσίες που εντοπίζονται στο πόσιμο νερό, στα καλλυντικά και στις συσκευασίες τροφίμων αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία από ό,τι πίστευαν μέχρι πρότινος οι Αρχές.

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), όπως ονομάζονται, αποκαλούνται και «παντοτινά χημικά» (forever chemicals) επειδή παραμένουν στο περιβάλλον για χρόνια χωρίς να χάνονται.

Οι εν λόγω ουσίες έχουν ωστόσο συνδεθεί με προβλήματα στειρότητας και θυρεοειδούς καθώς και με αρκετούς τύπους καρκίνου, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Washington Post.

«Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 4.700 χημικές ουσίες, αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές και ως “παντοτινά χημικά” καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο», σημειώνει στην ιστοσελίδα του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη kathimerini.gr