Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Λαμπρές οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πολιούχου της Καλαμάτας (video)

Σημειολογικό για την Καλαμάτα το διήμερο αυτό. Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα τιμά την Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή με τις εκδηλώσεις να είναι λαμπρές.

Στην Καλαμάτα το απόγευμα θα γίνει η τελετή υποδοχής του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ενώ αρκετοί Μητροπολίτες δίνουν ήδη το παρών. Την Κυβέρνηση στις αυριανές εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη λιτανεία της Ιερής Εικόνας, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε αύριο από τις 8 το πρωί στην τηλεόραση BEST.

Τους φετινούς εορτασμούς θα λαμπρύνει με την παρουσία του η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’. Η υποδοχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Υπαπαντής την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00. Ανήμερα της εορτής, είναι προγραμματισμένη από το Δήμο Καλαμάτας η τελετή ανακήρυξης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας σε Επίτιμο Δημότης της πόλης, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και ώρα 19:00.

Την Κυβέρνηση στους εορτασμούς θα εκπροσωπήσει ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων έχει οριστεί ο Βουλευτής Μεσσηνίας Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Κατά τους εορτασμούς αναμένεται να παραστούν μέλη της πολιτικής ηγεσίας, της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στις 11.00 το πρωί της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Iερής Eικόνας με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης (Υπαπαντής – 23ης Μαρτίου – Αριστομένους – Π. Καίσαρη – Φαρών – Φάριος και Μητροπολίτου Μελετίου), με κατάληξη το Μητροπολιτικό Iερό Nαό.

Εκκλησιαστικός Τελετάρχης έχει οριστεί ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Μεσσηνίας, Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς. Τελετάρχης ο Πρόεδρος της Δημ. Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας.

H IΕΡΗ EΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Ο NΑΟΣ ΤΗΣ YΠΑΠΑΝΤΗΣ

H Iερή Eικόνα της Παναγίας «Yπαπαντής» βρέθηκε επί τουρκοκρατίας, θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού Iερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.

O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός Ναός, ο οποίος θεμελιώθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Αυγούστου 1873, υπέστη ζημιές από τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν. Επίσης, απειλήθηκε με ολοκληρωτική καταστροφή από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Τότε, η Ιερή Εικόνα υπέστη σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.

H λιτάνευση της Εικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση βαριάς μορφής επιδημίας (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Καθιερώθηκε η λιτάνευση, να γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα της εορτής της Υπαπαντής το 1884.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Με απόφαση του Αν. Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας, εκδόθηκαν, επίσης, οι προσωρινές ρυθμίσεις κυκλοφορίας για την παραμονή και ανήμερα της Εορτής.