Σάββατο
20
Ιούλιος
TOP

Λάθη και παραλείψεις στις φορολογικές δηλώσεις εντοπίζουν οι λογιστές

Από «κόσκινο» θα πρέπει να περάσουν τη προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωσή τους περίπου 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην αυτόματη υποβολή της στις 2 Ιουλίου 2024. Οι φορολογούμενοι, πρέπει να «τσεκάρουν» τους προσυμπληρωμένους κωδικούς για μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, επιδόματα, προστατευόμενα μέλη και εάν διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις για να αποφύγουν περιπέτειες με την Εφορία.

Λογιστές και φορολογούμενοι εντοπίζουν λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με τους επαγγελματίες του κλάδου να θεωρούν αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 26 Ιουλίου 2024 που λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Όπως επισημαίνουν έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων δεν έχουν «ανέβει» ακόμα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ , ορισμένα υπουργεία, υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι Δήμοι δεν έχουν αποστείλει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών, στα προσυμπληρωμένα εισοδήματα συνταξιούχων καταγράφονται λάθη και το ίδιο ισχύει και σε ορισμένες βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων που έχουν αποσταλεί από κάποιες τράπεζες.

Σύμφωνα με τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών «παρ’ ότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρίες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών».

Τα προβλήματα που εντοπίζουν οι λογιστές αφορούν:

1. Παραλείψεις στα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων

2. Καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από διάφορα υπουργεία όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονομικές περιφέρειες και δήμους

3. Ελλιπή στοιχεία για τόκους καταθέσεων και δανείων

4. Λάθη στις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών

5. Μη συμπλήρωση του κωδικού 727 για την επιστρεπτέα προκαταβολή

6. Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια και υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης

7. Λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών για γεωργικές επιχειρήσεις

8. Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν φαίνονται στο Ε1.

Δήλωση ΙΒΑΝ

Επίσης οι λογιστές κάνουν λόγο για πολλά παράπονα από υπερήλικες που υποχρεώνονται να μεταβούν στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να πάρουν αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που φέτος είναι υποχρεωτικός στην υποβολή της δήλωσης.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τους φορολογούμενους σε εβδομαδιαία βάση μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές στοιχείων που έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς (πχ εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες. Επίσης όσοι δηλώνουν εξαρτώμενα μέλη (στον Πίνακα 8 του εντύπου Ε1), θα ενημερώνονται άμεσα, μέσω της εφαρμογής, για την υποχρέωση του εξαρτώμενου μέλους να υποβάλει προηγουμένως τη δήλωσή του.

Πηγή: www.in.gr