Η αυτοδιοίκηση συνεχίζει να πορεύεται σε έναν δρόμο μακρύ γεμάτο σκοπέλους και προκλήσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν δοκιμάσει τις αντοχές της. Η αυτοδιοίκηση μέσω της ΚΕΔΕ συνεχίζει στο ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο υπερασπιζόμενη τις θέσεις της τόσο για τα θεσμικά όσο και τα οικονομικά ζητήματα. Ως μια επιτυχημένη απόρροια η νομοθετική ρύθμιση για τις ΔΕΥΑ και τον οικονομικό κανονισμό ενώ ο αγώνας συνεχίζεται για το τέλος ταφής. Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της αποκέντρωσης των λειτουργιών της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συνεδριάζει αύριο στις 11 το πρωί στο ιστορικό δημαρχείο της Καλαμάτας, έχοντας ψηλά στην ατζέντα όλα εκείνα τα ζητήματα που απασχολούν και αναζητούν λύσεις για την επόμενη μέρα.
«Έγιναν εκλογές δύο φορές το 2023 και μια φορά έγιναν εκλογές Ευρωεκλογές το 2024 και η λέξη αυτοδιοίκηση δεν υπήρχε στα χείλη κανενός πολιτικού, κανενός κόμματος Αυτό είναι φτώχεια», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best. Εξηγώντας πως «Ο διάλογος για τα θεσμικά ζητήματα είναι σε πολύ καλό σημείο. Πριν κάνα μήνα περίπου ψηφίστηκε με νόμο η συγκρότηση μιας επιτροπής για το νέο κώδικα δήμων και περιφερειών» ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε πως «500 στον αριθμό περίπου είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την αυτοδιοίκηση» και σε άλλο σημείο είπε πως «Αντιλαμβάνεστε ότι η πολυνομία αυτή δημιουργεί γραφειοκρατία. Η γραφειοκρατία δημιουργεί καθυστερήσεις και κόστη και διαφθορά» κι επανέλαβε πως «οι Δήμοι πρέπει να έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» και ότι «το διοικητικό σύστημα της χώρας οργανώνεται αποκεντρωτικά».
Χαρακτηρίζοντας «θετικά τα βήματα» που έχουν γίνει «μπροστά στην ασφυξία τη δημοσιονομική που ζήσαμε, με περικοπές 60% και πλέον, στην περίοδο από το 2010 μέχρι και το 2019, οικονομικά, εφόσον συνεχιστούν…», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε πως «ο προϋπολογισμός του 2025 δίνει στην αυτοδιοίκηση περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από το 2024».
Βασικό ζητούμενο ωστόσο παραμένει «να αποδοθούν οι πόροι που δικαιούνται η αυτοδιοίκηση με βάση την ποσοστιαία κατανομή σε εμάς από τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο επιτηδεύματος φυσικών και νομικών προσώπων.»
«Η αυτοδιοίκηση γλίτωσε από την δήθεν απλή αναλογική την ψεύτο-απλή αναλογική», είπε αρχικά για τον νέο εκλογικό νόμο και σημείωσε πως «Αυτή η απλή αναλογική με δύο γύρους εκλογών, made in Greece, σύστημα αλά ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι και δεν γνωρίζουν οι άνθρωποι ή γνώριζαν και αυτό είναι το χειρότερο και στόχευαν την αυτοδιοίκηση. Γιατί υπήρχε φθόνος για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης.»
Έχοντας ρητά και κατηγορηματικά εκφράσει την αντίθεσή της για τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, η ΚΕΔΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την σχετική νομοθετική τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή, ο κ. Κυρίζογλου χαρακτήρισε ως «πολύ μεγάλη η επιτυχία μας ότι επί 14 μήνες συζητώντας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταφέραμε να τους πείσουμε ότι δεν πρέπει να γίνονται υποχρεωτικές συγχωνεύσεις καταναγκαστικές αλλά εθελοντικές.»
Όσο για τα χρέη σε περίπτωση συνενώσεων είπε πως «δεν θα μεταφερθούν στους Δήμους ούτε θα επιβαρύνουν τους Δήμους. Έτσι συζητήσαμε και θεωρώ ότι θα υπάρξει και συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση που θα μιλάει για όλες αυτές τις λεπτομέρειες». Η ΚΕΔΕ έχει καταφέρει και έχει ανοίξει μια σειρά ζητήματα μεταξύ αυτών και ο νέος οικοδομικός κανονισμός για τον όπως είπε «κατά κράτος ηττήθηκε πάλι το Υπουργείο και κέρδισε η ΚΕΔΕ με τους Δήμους που προσφύγαμε στο ΣτΕ». Μια μάχη ακόμη αποτελεί το τέλος ταφής, για την οποία η ΚΕΔΕ αναμένει την έκδοση της απόφαση του ΣτΕ όπου έχει προσφύγει.