Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Μεγαλύτερο βάρος για ειδικές ενισχύσεις σε ορεινές & μειονεκτικές περιοχές, ανησυχούν τώρα για την ύπαιθρο οι ευρωπαϊκές αρχές

Μεταξύ αυτών είναι όλα τα αγροκτήµατα που αντιµετωπίζουν φυσικούς περιορισµούς, όπως απότοµες πλαγιές, άνυδρες περιοχές ή περιοχές που υπόκεινται σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι ελαιοκαλλιεργητές και οι αµπελουργοί, οι κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτά τα κεφάλαια.

Σύµφωνα µε έκθεση που δηµοσιεύθηκε από τη Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργίας της ΕΕ, 18,7 δισεκατοµµύρια ευρώ θα κατευθυνθούν σε αυτούς τους αγρότες στην τρέχουσα ΚΑΠ, η οποία διαρκεί από το 2023 έως το 2027. Για την Ελλάδα, το ποσό που αντιστοιχεί ανέρχεται σε 1,2 δις και αφορά σε 2,418, 397 εκτάρια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιµά ότι οι εκµεταλλεύσεις που αντιµετωπίζουν φυσικούς περιορισµούς καλύπτουν 47 εκατοµµύρια εκτάρια γεωργικής γης. Τα χρήµατα από την ΚAΠ αντιπροσωπεύουν το 17% της συνολικής χρηµατοδότησης που αφιερώνεται στην αγροτική ανάπτυξη και το 6% των κεφαλαίων που προβλέπονται από τα εθνικά στρατηγικά σχέδια που πλαισιώνουν την ΚΑΠ σε κάθε χώρα. Να σηµειωθεί ότι η Ουγγαρία και η Λετονία δεν ενεργοποίησαν την παρέµβαση σε σύγκριση µε την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ειδικοί συνέκριναν τις επιδόσεις των εκµεταλλεύσεων που αντιµετωπίζουν φυσικούς περιορισµούς µε τις συµβατικές. ∆ιαπίστωσαν ότι ακόµη και όταν υποστηρίζονται από κονδύλια της ΚΑΠ, οι εκµεταλλεύσεις που αντιµετωπίζουν φυσικούς περιορισµούς προσφέρουν 20,4% λιγότερο εισόδηµα στους αγρότες σε ορεινές περιοχές και 26,5% λιγότερο σε άλλες ακραίες περιοχές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη agronews.gr