Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Μετά τη Μεγάλη Παραίτηση, η Μεγάλη Παραμονή: Το να παραιτείσαι δεν είναι πια cool

Τα τελευταία χρόνια η συμπεριφορά των εργαζόμενων μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς. Μετά τη Μεγάλη Παραίτηση, το bare minimum Monday, τo Lazy Girl Job και πολλά άλλα εργασιακά trends που έδειχναν όσα συμβαίνουν στην αγορά, έρχεται τώρα η Μεγάλη Παραμονή.

Ουσιαστικά είναι ένας τρόπος να περιγράψει κανείς, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν αλλάζουν τόσο εύκολα δουλειά πλέον όπως γινόταν από την πανδημία και μετά.

Ωστόσο επειδή οι άνθρωποι στο εργατικό δυναμικό δεν μετακινούνται τόσο πολύ δεν σημαίνει ότι είναι πραγματικά ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους.

Νέα στοιχεία στοιχεία από τον επίσημο στατιστικό φορέα στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας, οι προσλήψεις, οι απολύσεις και οι αποχωρήσεις ήταν αρκετά σταθερές τον Νοέμβριο, σημειώνει το Business Ιnsider.

Αυτό όμως που προκάλεσε αίσθηση, ήταν ότι ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους εκείνο τον μήνα ήταν περίπου στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2020 — πριν από την πανδημία και την επακόλουθη Μεγάλη Παραίτηση.

Υπήρξαν 3,5 εκατομμύρια παραιτήσεις τον Νοέμβριο, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τον Φεβρουάριο του 2021.

Να σημειωθεί ότι δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα δεδομένα για τους επακόλουθους μήνες στις ΗΠΑ. 

Ένας λόγος που οι εργαζόμενοι μπορεί να μην παραιτούνται είναι ότι η υψηλή ζήτηση εργασίας μετά την πανδημία έχει κάπως υποχωρήσει.

Οι εταιρείες παίρνουν επίσης πίσω μέρος της δύναμής τους, ιδιαίτερα στο τι πρέπει να κάνουν για να προσελκύσουν και κατ΄επέκταση να κρατήσουν ταλέντα. 

Παρ΄όλα αυτά παρατηρείται επίσης το φαινόμενο αρκετοί εργαζόμενοι να μην παραιτούνται, αλλά να μην είναι ευχαριστημένοι και στις θέσεις στις οποίες απασχολούνται. 

Ο Aaron Terrazas, επικεφαλής οικονομολόγος της Glassdoor, δήλωσε ότι οι εργοδότες «είναι πιο ταπεινοί αναφορικά με τα σχέδια ανάπτυξης και έχουν ζητήσει περισσότερα από το υπάρχον εργατικό δυναμικό τους».

«Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο ικανοποιημένοι στις δουλειές τους μόνο και μόνο επειδή παραμένουν σε αυτές», πρόσθεσε ο Terrazas.

«Κατά κάποιο τρόπο, αυτό διαμορφώνεται ως μια βασική πρόκληση για τις εταιρείες το 2024: Περισσότεροι εργαζόμενοι που δεν είναι απαραιτήτως ενθουσιασμένοι που βρίσκονται εκεί όπου βρίσκονται, αλλά επίσης δεν φεύγουν λόγω της απουσίας εναλλακτικών λύσεων», κατέληξε. 

ΠΗΓΗ moneyreview.gr