
Νέα ώθηση στις επιχειρήσεις και μεγαλύτερη στήριξη στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν στεγαστικό πρόβλημα σχεδιάζει να δώσει άμεσα η κυβέρνηση, με ανακατεύθυνση κονδυλίων και δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Παρουσιάζοντας την ως τώρα εξέλιξη και τις αλλαγές των προγραμμάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ για την «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του ΕΣΠΑ που θα επιδοτεί επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση την αύξηση των εξαγωγών.
Επιπλέον, όπως είπε, η Αθήνα σχεδιάζει και “υπερδέσμευση” πόρων για το Πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ, με στόχο έως Ιούνιο του 2026 να ολοκληρωθούν τουλάχιστον 20.000 αγορές κατοικίας με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπερδιπλάσιες δηλαδή από τις 8.900 που ολοκληρώθηκαν μέσω του προηγούμενου Προγράμματος “Σπίτι μου Ι”.
Μεταφέροντας το πνεύμα των συζητήσεων από τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin στα οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι η χώρα πρέπει «να ξεκλειδώνει θύλακες ανάπτυξης είτε με αφαίρεση εμποδίων και γραφειοκρατία, είτε με στόχευση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε». Ενώ πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την απορρόφηση του 2021 – 2027».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παπαθανάσης, από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη δοθεί δάνεια και επιδοτήσεις 16,7 δισ. στην οικονομία. Και προέβλεψε ότι θα εισέλθουν και άλλα 17 δισ. ως τον Ιούνιο του 2026!
Στο πλαίσιο αυτό, όπως προκύπτει από την παρουσίαση των στοιχείων:
– άμεσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει η εκταμίευση στη χώρα μας της 5ης δόσεως από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 3,1 δισ. ευρώ
– τέλη Απριλίου επίσης αναμένεται η ολοκλήρωση και υποβολή και του νέου, έκτου αιτήματος για χρηματοδότηση 3,9 δισ. προς τη χώρα μας
– στα τέλη Απριλίου και αμέσως μετά το Πάσχα, αναμένεται και η ανακοίνωση του νέου προγράμματος που θα ενισχύσει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς και τη στήριξη του αγροτικού τομέα. Τα αιτήματα από υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα αφορούν επιδότηση έως 50% με ανώτατο όριο επιδότησης τις 200 χιλιάδες ευρώ.
– έως τέλος Ιουνίου αναμένεται το ελληνικό αίτημα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, με βάση και τις νέες κατευθύνσεις της ΕΕ ώστε να ανακατευθυνθούν πόροι σε στρατηγικούς τομείς όπως η στέγαση και η καινοτομία.
– έως τα τέλη του έτους (Οκτώβριο-Νοέμβριο πιθανότατα) αναμένεται και το 7ο αίτημα της χώρας για να λάβει επιπλέον 3,5 δισ. περίπου, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:
– η Ελλάδα έχει ήδη εκταμιεύσει το 59% των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που αντιστοιχούν σε 9,28 δισ. ευρώ από τα συνολικά ενταγμένα έργα ύψους 24,9 δισ. ευρώ.
Πρώτη φορά… 2η η Ελλάδα στο ΕΣΠΑ
Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον δεύτερη στην Ευρώπη όσον αφορά την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027, πίσω μόνο από την Τσεχία, μαζί με την οποία είναι οι μόνες χώρες με ποσοστό πληρωμών που ξεπερνά το 10%. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
– οι συνολικές δημόσιες δαπάνες ΕΣΠΑ φτάνουν τα 26,254 εκατ. ευρώ.
– τα τομεακά προγράμματα έχουν ενεργοποιηθεί κατά 69,3%, ενώ τα περιφερειακά κατά 76,5%.
– τα προγράμματα INTERREG 2021-2027 έχουν ενεργοποιηθεί με σημαντική πρόοδο: οι εγκρίσεις έργων φτάνουν στα 142 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 45% του συνόλου των 345 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα συνεργάζεται με χώρες όπως η Κύπρος (76%), η Ιταλία (66%), και η Βόρεια Μακεδονία (105%) για την προώθηση κοινών δράσεων.
Ενεργές Δράσεις για Επιχειρήσεις
Το σχέδιο δράσεων περιλαμβάνει έργα σε εξέλιξη:
– Ενεργειακή Αναβάθμιση: Προγράμματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με έμφαση στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
– Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Παροχή Gigabit voucher και υποστήριξη παραδοσιακών τεχνών.
– Δανειακά Προγράμματα Στέγασης: Ενίσχυση χαμηλών εισοδημάτων για κατοικίες.
– Προγράμματα Κατάρτισης: Συμβουλευτική και επαγγελματική εκπαίδευση για νέους εργαζόμενους.
Περισσότερες δημόσιες επενδύσεις
Ειδικά οι δαπάνες δημόσιων επενδύσεων (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) το 2025 θα είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαπενταετίας, με αύξηση πόρων κατά 6% σε σχέση με το 2024. Ενώ ως το 2026 οι ετήσιες δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω, κατά 17%. Οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να αντιπροσωπεύουν έτσι τότε, ποσοστό μεταξύ 5%-7% του ΑΕΠ.
πηγή: www.newmoney.gr