Δευτέρα
27
Μάρτιος
TOP

Μeteo: Ερχεται ψύχρα, με κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο -και- στα ορεινά της Πελοποννήσου

Ο καιρός «φορά», σταδιακά, τα φθινοπωρινά του, όμως, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι συνθήκες θα… μαλακώσουν εκ νέου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, από σήμερα ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή, καθώς το βορειοδυτικό ρεύμα που θα επικρατήσει στην τροπόσφαιρα θα προκαλέσει τη σταδιακή αποχώρηση των θερμότερων αερίων μαζών από τη χώρα μας.

Το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας θα είναι η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως από την Τετάρτη 30/09, οπότε θα κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των αερίων μαζών σε ύψος περίπου 1500 μέτρων, επίπεδο που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των θερμοκρασιακών μεταβολών στην κατώτερη τροπόσφαιρα:

Καιρός: Πού αναμένονται φαινόμενα
Παράλληλα, τοπικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο. Ιδιαίτερα για σήμερα, Τρίτη 28/09, τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια, δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά, στα ορεινά της Πελοποννήσου και στο Ιόνιο, ενώ στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται την Τρίτη 28/09. Τέλος, μικρή περαιτέρω ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, οι οποίοι από την Τετάρτη 29/09 θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ, ενώ την Τρίτη 28/09 και την Τετάρτη 29/09 οι συγκεντρώσεις σκόνης στα δυτικά και νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.


Λαγουβάρδος: Δύσκολα για μπάνιο το Σαββατοκύριακο -Πιθανώς θα ζεστάνει ξανά
Σε ό,τι αφορά το Σαββατοκύριακο, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος λέει στο iefimerida.gr ότι «η τάση δείχνει ότι θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας που θα επηρεάσει και την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Ο καιρός θα είναι φθινοπωρινός, και θα έχει και φαινόμενα».

Για όσους σχεδιάζουν νέα εξόρμηση στις παραλίες το Σαββατοκύριακο, ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει ότι οι συνθήκες δεν θα προσφέρονται για μπάνιο. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στις νότιες περιοχές, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στις υπόλοιπες περιοχές, όμως, θα έχει φθινόπωρο. Θα έχουμε και ισχυρό άνεμο, βοριάδες, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι αισθητή η ψύχρα» εξηγεί και προσθέτει: «Φαίνεται ωστόσο ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ο καιρός θα ζεστάνει ξανά. Είναι η τρίτη φορά που το κάνει αυτό ο καιρός από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Δηλαδή έχουμε κάποια διαλείμματα τριήμερα – τετραήμερα με ψύχρα, και μετά ξαναφτιάχνει. Σύντομα όμως θα μπούμε κανονικά στο φθινόπωρο.»

Πηγή: iefimerida.gr