Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων: Τι περιλαμβάνει το πακέτο του Σεπτεμβρίου

Σε πλήρη εφαρμογή έχουν τεθεί από το οικονομικό επιτελείο μια σειρά από μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, και ακολουθεί εντός του Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα προχρηματοδότησης επιχειρήσεων με το 35% των ενισχύσεων που έλαβαν μέσω των τριών πρώτων κύκλων Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ήδη οι πρώτες 10.000 επιχειρήσεις της εστίασης έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούνται μέσω του προγράμματος ενίσχυσης του κλάδου μέσω ΕΣΠΑ ενώ εντός του Σεπτεμβρίου ξεκινά η εφαρμογή του αντίστοιχου προγράμματος ενίσχυσης του τουρισμού.

Επιδότηση πάγιων δαπανών

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών ύψους 450 εκατ. ευρώ για 30.922 επιχειρήσεις με 253.360 εργαζόμενους. Ο συμψηφισμός των φορολογικών οφειλών γίνεται αυτόματα με δυο απλά βήματα:

Βήμα 1: Για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport», προσδιορίζοντας το ποσό που επιθυμούν να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών, από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων, ελέγχεται καθημερινά από την ΑΑΔΕ με αυτοματοποιημένο τρόπο εάν οι δικαιούχες επιχειρήσεις εμφανίζουν στο TAXIS οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν στο β’ εξάμηνο του 2021.

Βήμα 2: Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει τέτοιες οφειλές, αυτές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό της επιδότησης των πάγιων δαπανών που δικαιούται η επιχείρηση, έως την εξάντληση του ποσού αυτού.

Η πλατφόρμα «myBusinessSupport» παρέχει διαρκή ενημέρωση στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην επιδότηση παγίων δαπανών σχετικά με:

  • το αρχικό ποσό που η επιχείρηση επέλεξε να διαθέσει για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών,
  • τις υποχρεώσεις που έχουν εξοφληθεί με το ποσό της επιδότησης παγίων δαπανών (είδος φόρου, χρόνος εξόφλησης),
  • το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό προς εξόφληση φορολογικών οφειλών της επιχείρησης.

Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1,2,3

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποκτήσουν άμεσα ρευστότητα που φτάνει έως το 35% της ενίσχυσης που πήραν από τους τρεις πρώτους κύκλους Επιστρεπτέων Προκαταβολών.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να λάβουν με τη μορφή πιστωτικού, ενίσχυση που φτάνει έως το 35% του ποσού που εισέπραξαν από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1,2,3 προκειμένου να καλύψουν υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το τέλος του 2021.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα προϋποθέτει η επιχείρηση να είχε αποδεδειγμένα το 2020 μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το 2019.

Δικαιούχοι είναι περίπου 25.000 επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν σωρευτικά:

  • το κριτήριο συμμετοχής στις επιστρεπτέες,
  • το κριτήριο μείωσης τζίρου και
  • το κριτήριο απασχόλησης.

Όσες επιχειρήσεις προτιμήσουν τη συγκεκριμένη λύση θα χάσουν το δικαίωμα της έκπτωσης 50% στο κομμάτι των ενισχύσεων των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης των επιστρεπτέων 1, 2, 3 σε 60 μήνες από το 2022. Θα διατηρήσουν όμως την έκπτωση του 50%, για τις ενισχύσεις που έλαβαν στους επόμενους τέσσερις κύκλους, δηλαδή τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 4, 5, 6 και 7.

Ενίσχυση εστίασης – τουρισμού μέσω ΕΣΠΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκταμίευσης στους δικαιούχους ενίσχυσης μέσω του προγράμματος για την εστίαση (μέσω ΕΣΠΑ) ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Ήδη περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου έχουν λάβει το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούνται.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι που είχαν υποβάλλει αίτηση έως τις 30/7 και είχε απορριφθεί, έχουν περιθώριο έως τις 30/9 για να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση προχωρώντας στις απαιτούμενες διορθώσεις.

Το ποσό της επιδότησης αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου που πραγματοποίησαν μικρομεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, κτλ.) το 2019 ή το 2020 με μέγιστο ποσό επιδότησης τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης για τον τουριστικό κλάδο, συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ, οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο καθώς η διαδικασία έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Το πρόγραμμα προσφέρει έως 400.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης σε μικρομεσαίες και μεγάλες υφιστάμενες επιχειρήσεις τουρισμού (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα καταλύματα, ταξιδιωτικά πρακτορεία, camping, τουριστικά λεωφορεία). Βασική προϋπόθεση είναι το 2020 η επιχείρηση να έχει καταγράψει μείωση τζίρου μεγαλύτερη ή ίση με 30% σε σχέση με το 2019.

Τα στεγαστικά δάνεια

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία των πληρωμών της κρατικής επιδότησης για τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία σε πληγέντες από την πανδημία «ΓΕΦΥΡΑ 1», με το οικονομικό επιτελείο να επιδιώκει την παράταση του συγκεκριμένου προγράμματος έως το τέλος του έτους.
Το συγκριμένο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί με τους θεσμούς εντός του Σεπτεμβρίου.

πηγή: www.ertnews.gr